Itt a bejelentés: így változik a vidéki hulladékgazdálkodás

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a bejelentés: így változik a vidéki hulladékgazdálkodás

Újabb változások történtek a Mohu által működtetett országos hulladékgazdálkodási rendszerben. Októbertől minden hulladékudvaron leadhatóvá válik a textilhulladék és a használt sütőolaj.

A textilt eddig 122, a használt sütőolajat közel 200 hulladékudvar fogadta. A használt sütőolajat a Mohu anyavállalata, a Mol egyébként is gyűjti a töltőállomás-hálózatán keresztül. Szintén a hónap elejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsot, amelyeket a Mohu és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek - írja a Világgazdaság.

Magyarországon jelenleg mintegy 280 hulladékudvar működik a Mol csoporthoz tartozó Mohu Zrt. által bevezetett szabályoknak megfelelően, számuk néhány éven belül csaknem 362-re nő a társaság közleménye szerint.

A meghosszabbított nyitva tartási idejű hulladékudvarokat a lakosság az ország bármely pontján, és ingyen használhatja. Július 1. előtt erre mindenkinek csak a bejelentett lakcíméhez tartozó helyszínen volt módja, és igazolnia kellett a közszolgáltatási díj befizetését. A hosszabb nyitva tartás a tízezer fő feletti településeken a jövőben legalább heti 48 órát jelent.

A Mohu július 1. óta felelős a hazai lakossági szilárd hulladékkezelésért. Az ehhez szükséges rendszer fejlesztéséhez a nyáron kezdett hozzá. Az uniós elvárások szerint 2035-re minden tagállamnak el kell érnie legalább a 65 százalékos újrafeldolgozást, de Magyarország jelenleg mindössze 30 százalék körül tart.

A társaság szeretné, ha minden, 10 ezer lakosnál nagyobb településen működne hulladékudvar, ennek érdekében az említett 362 helyszínhez csatlakoznak az 5-10 ezer lakosú településeket rendszeresen látogató mobilhulladék-udvarok. E célból komplex gépjárműkonvoj települ ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre a szelektíven gyűjtött lakossági hulladék átvételére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

hulladék

sütőolaj

gumiabroncs