Itt a bejelentés: így változik a vidéki hulladékgazdálkodás

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a bejelentés: így változik a vidéki hulladékgazdálkodás

Újabb változások történtek a Mohu által működtetett országos hulladékgazdálkodási rendszerben. Októbertől minden hulladékudvaron leadhatóvá válik a textilhulladék és a használt sütőolaj.

A textilt eddig 122, a használt sütőolajat közel 200 hulladékudvar fogadta. A használt sütőolajat a Mohu anyavállalata, a Mol egyébként is gyűjti a töltőállomás-hálózatán keresztül. Szintén a hónap elejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsot, amelyeket a Mohu és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek - írja a Világgazdaság.

Magyarországon jelenleg mintegy 280 hulladékudvar működik a Mol csoporthoz tartozó Mohu Zrt. által bevezetett szabályoknak megfelelően, számuk néhány éven belül csaknem 362-re nő a társaság közleménye szerint.

A meghosszabbított nyitva tartási idejű hulladékudvarokat a lakosság az ország bármely pontján, és ingyen használhatja. Július 1. előtt erre mindenkinek csak a bejelentett lakcíméhez tartozó helyszínen volt módja, és igazolnia kellett a közszolgáltatási díj befizetését. A hosszabb nyitva tartás a tízezer fő feletti településeken a jövőben legalább heti 48 órát jelent.

A Mohu július 1. óta felelős a hazai lakossági szilárd hulladékkezelésért. Az ehhez szükséges rendszer fejlesztéséhez a nyáron kezdett hozzá. Az uniós elvárások szerint 2035-re minden tagállamnak el kell érnie legalább a 65 százalékos újrafeldolgozást, de Magyarország jelenleg mindössze 30 százalék körül tart.

A társaság szeretné, ha minden, 10 ezer lakosnál nagyobb településen működne hulladékudvar, ennek érdekében az említett 362 helyszínhez csatlakoznak az 5-10 ezer lakosú településeket rendszeresen látogató mobilhulladék-udvarok. E célból komplex gépjárműkonvoj települ ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre a szelektíven gyűjtött lakossági hulladék átvételére.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

hulladék

sütőolaj

gumiabroncs