Ellepték a konyhát a kártevők? Így szabadulj meg 5 lépésben az élelmiszermolytól

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ellepték a konyhát a kártevők? Így szabadulj meg 5 lépésben az élelmiszermolytól

Ősszel nemcsak mi szeretünk egy jó meleg, védett helyen elvackolni, hanem sajnos az élelmiszermolyok is. Egész évben előfordulnak ezek a kártevők a konyhákban, de ilyenkor különösen elszaporodhatnak. Biztos sokan találkoztatok már a konyhátokban repkedő, nem éppen kellemes látvány nyújtó molylepkékkel, vagy netán a gabopehely mélyén tekergett egy gusztustalan, fehér kukac, netán göbössé összeállt, pókhálószerű volt a zsemlemorzsa vagy a liszt, amikor használni akartátok. Ez sajnos a legtöbb és legtisztább háztartásban is előforduló probléma lehet, és sokan úgy hurcoljuk be a kártevőket a lakásba, hogy nem is vesszük észre. Tojásaik, lárváik ugyanis annyira kicsik, hogy észrevehetetlenek, és előszeretettel lapulnak meg a boltok készleteiben, a gabonaféléktől kezdve a liszteken át a különféle olajos magvakig. Talán kevésnek tűnik a háztartásonkénti pár ezer forint veszteség évente, de ha felszorozzuk ezt országos vagy globális szintre, akkor már milliárdos veszteségről beszélhetünk, amit jó lenne lecsökkenteni. Mutatjuk, hogyan előzd meg, hogy nálad is befészkeljenek az élelmiszermolyok, vagy ha már megtörtént a baj, hogyan irtsd ki őket egyszer s mindenkorra a lakásodból.

Ha élelmiszermolyokat fedeztél fel a konyhájában, gyorsan kell cselekedned, hogy a lehető legtöbb élelmiszert megmentsd, írja az swr.de.

  • 1. lépés: A fertőzés észlelése
  • 2. lépés: Vizsgáld meg a készleteket
  • 3. lépés: Alapos takarítás
  • 4. lépés: Fürkészdarazsak a fenntartható védekezés érdekében
  • 5. lépés: Megelőzés és utóellenőrzés

Ezt kell tudni az élelmiszermolyról

Az imágó 8–11 milliméter hosszú, szárnyának fesztávolsága 17–25 milliméter. Ólomszürke, kékesvörös árnyalatú elülső szárnyai keskenyek, a csúcsuk tompított. Kevéssé mintázottak, csak két-két zegzugos, elmosódott harántsáv látható rajtuk, a végükön 2-3 sötétebb ponttal. Hátulsó szárnyai világosabbak (fehéresszürkék) és kissé kiszélesednek. A csúcsuk hegyes, fehér rojtozatuk áttetsző. A lepke feje tetején szőrpamacs nő. Hernyójának feje feketésbarna, többi része fehér, néha rózsaszín, esetleg zöldes. Kifejlett állapotában 15–18 milliméter hosszú; a testén apró, sárgás szemölcsökből serteszőrök állnak ki jellegzetes rendben.

A kifejlett hernyó elhagyja szövedékét, majd valamilyen kedvezőbbnek ítélt helyen, többnyire csoportokba verődve néhány nap alatt gubót készít, és abban fedett bábbá alakul. A 8–10 milliméteres báb kezdetben világos, idővel gesztenyebarnára sötétül. A lepkék 10–14 nap múlva kelnek ki, ezzel az élelmiszermoly kifejlődésének teljes ideje 11–14 hét. Hazánkban a raktárak hőmérsékletétől és az elérhető táplálék mennyiségétől függően május-szeptember között évente 2–4 nemzedéke lehet. A lepkék rajzása annyira elhúzódik, hogy egy időben és helyen minden fejlődési alak megtalálható.

Az utolsó őszi nemzedék hernyói gubót szőnek, és fejlődésüket csak tavasszal fejezik be. A lepke nem táplálkozik és kerüli a fényt: a nappali órákat a raktárak, malmok rejtett, sötét zugaiban, esetleg a falon vagy a berendezési tárgyakon összecsukott szárnyakkal tölti. Általában alkonyatkor repül. A következő oldalon még több hasznos információ mellett azt is megtudhatod, hogyan védekezhetsz ellenük!

Bárki áldozatául eshet a fertőzésnek

A molyfertőzés alapvetően bárkit érinthet, hiszen a rovarok általában gabonatermékeken, szárított gyümölcsökön, dióféléken, hüvelyeseken vagy állati takarmányon keresztül kerülnek be a háztartásba. Néha a konyhánkba is beszállnak a nyitott ablakon keresz

A meleg hőmérséklet és a magas páratartalom a konyhában ideális élőhelyet biztosít a lepkéknek. De vannak módok arra, hogy megszabadítsuk a konyhát a fertőzéstől, és megelőzzük azt a jövőben. Öt egyszerű lépésben újra molymentessé teheti konyháját – vegyszerek nélkül is. Gregor Blumenstein kártevő-szakértő is tudja, mire kell figyelni.

Így néz ki a moly lárvája szőtte háló
Így néz ki a moly lárvája szőtte háló

1. lépés: A fertőzés észlelése

Ha molyfertőzésre gyanakszol, először alaposan is alaposan járj utána a dolognak. Erre a célra alkalmas lehet egy fermonos csapda megvsárlása. A hím lepkéket vonzza a szag, hozzátapadnak a ragacsos felülethez, és így természetesen már nem tudják megtermékenyíteni a nőstényeket. A legjobb, ha több csapdát helyezel el azokon a helyeken, ahol fertőzésre gyanakszol. Ez megkönnyíti a fő lepkeállományok beazonosítását, viszont a feromoncsapdák nem alkalmasak a molyok kiirtására.

A feromoncsapdák lassítják a szaporodást, de nem tudják megállítani a fertőzést

- mondta el Gregor Blumenstein rovarirtó.

2. lépés: Vizsgáld meg a készleteidet

A következő lépés minden olyan élelmiszer ellenőrzése, amelynél fennáll a fertőzés veszélye. A molylepkék gabonatermékekbe, diófélékbe, hüvelyesekbe és néhány más élelmiszerbe is lerakják tojásaikat. Azt, hogy a termék fertőzött-e, megállapítható, hogy láthatók-e benne lepkék vagy lárvák. A lárvák kis fehér lisztkukacokhoz hasonlítanak. Kicsit nehezebb felismerni, de egyben a fertőzés jele is, ha kis, pókhálószerű szálakat fedezek fel a zacskóban vagy dobozban: ez sajnos a lárvák húzta vonal, és a fertőzés biztos jele.

A molylepkével fertőzött termékeket nem ajánlott elfogyasztani, és azonnal meg kell tőle szabadulni, tanácsolja a Julius Kühn Intézet (Szövetségi Kultúrnövény-kutatóintézet).

Ha nem vagy biztos abban, hogy egy termék fertőzött-e vagy sem, lefagyaszthatod 10-14 napra. Ezután újra fogyasztható a termék, a benne lévő lárvák vagy tojások elpusztulnak

- ajánlja Gregor Blumenstein kártevőirtó.

A termékek kidobásakor ügyelj arra, hogy a rovarok ne kerülhessenek ki a szemétből. Ezért azt légmentesen le kell zárni, és azonnal a lakáson kívül kell kidobni. Van, aki szerint meg is kell semmisíteni, de ez az égetési tilalom miatt nem is olyan könnyű. Ezért, ha biztosra akarsz menni, hogy nem fognak tovább fertőzni, fagyaszd le az érintett dolgokat és csak ezután dobd ki őket. A fagyasztás elpusztítja az összes lepkét és lárvát, mielőtt a szemetesbe kerül.

Még a láthatóan nem fertőzött élelmiszert sem szabad azonnal visszatenni a szekrénybe. Légmentesen záródó üveg, fém vagy kemény műanyag edényekbe pakold bele őket. A vékony műanyag, például a fagyasztózacskók erre nem alkalmasak, mivel azt a lárvák átrágják, akárcsak a papírt és az alufóliát. Az is fontos, hogy a fedelek légmentesen zárhatók legyenek, erre alkalmasak a speciális tömítésekkel ellátott fedelek, például a klipzárasak. A hagyományos konzervdobozok fedelét általában nem lehet légmentesen visszazárni, a hagyományos befőttes üvegek és egyéb csavaros kupakos edények sem alkalmasak, mert a lárvák felkúszhatnak a csavarmeneten, és ott is befészkelhetnek. Mivel a lepkefertőzést nehéz felismerni a korai szakaszban, a tárolókat rendszeres időközönként újra ellenőrizni kell.

Ezeket az élelmiszereket támadják a molylepkék:

  • Gabonatermékek, pékáruk, müzli és bármilyen gabonapehely
  • Magvak, diófélék, diós és magvas termékek, például mogyorós csokoládé
  • Gyümölcs- és gyógyteák, gyógynövények és fűszerek
  • szárított gyümölcs
  • hüvelyesek

Ezeket az élelmiszereket általában nem érinti a fertőzés

  • Olajok és zsírok
  • Cukor és magas cukortartalmú termékek
  • Só és nagyon sós termékek
  • Füstölt termékek
  • fekete tea
  • pörkölt kávé

3. lépés: Alaptisztítás

Miután az összes, fertőzött élelmiszert kidobtad, a többit pedig biztonságos helyre tetted, vagy lefagyasztottad, végezz el egy intenzív, alapos takarítást a konyhában. A repedéseket, hézagokat és lyukakat is meg kell tisztítani, különösen ott, ahol a molyfertőzés gócpontjai voltak, mert itt szeretnek a peték különösen megbújni.

Először porszívózz ki minden szekrényt, lyukat, repedést és sarkot. A porszívózacskót ezután azonnal légmentesen le kell zárni egy műanyag zacskóba téve, és ideális esetben le kell fagyasztani 24 órára. Ez megakadályozza, hogy a lepkék ismét kiszabaduljanak. A zacskó ezután kidobható a szemetesbe.

A tipikus fertőzési pontok hajszárító hőjével való kezelése csak elméletben működne, de Gregor Blumenstein kártevőirtó szerint az otthoni hajszárító hője nem elegendő ahhoz, hogy a lárvák és a tojások elpusztuljanak.

4. lépés: Fürkészdarazsak bevetése a tartós védekezésért

A kiterjedt tisztítási művelet meg kell, hogy ölje a legtöbb példányt, vannak azonban más módszerek is a lepkék elleni tartós és fenntartható küzdelemre. Bár a vegyi anyagok nagyon hatékonyak a lepkék ellen, az emberre is ártalmasak lehetnek, ezért nem ajánlottak. Ezek általában olyan idegméregek, amelyeknek valójában nincs helye a konyhában, különösen, ha gyerekek és kisállatok is élnek a háztartásban.

Egy ideje létezik egy biológiai alternatíva is a kártevőirtásra: a valódi fürkészdarazsak. Ezek a darazsak sokkal kisebbek, mint a közönséges darazsak, és nem tudnak repülni. 0,4 mm-nél kisebb méretűek, szabad szemmel alig láthatatlanok. Kifejezetten ott használhatók, ahol lepkefertőzés van. A lepkék elleni védekezés után a parazita darazsak maguktól elpusztulnak táplálék híján.

Nem vethetők be vegyi tisztítószerekkel együtt, mert ezek nemcsak a lepkéket, hanem a jótékony rovarokat is elpusztulnak.

5. lépés: Megelőzés és utóellenőrzés

Ha az előbbi lépéseket megtetted, sikeresen megszabadultál a molylepkéktől. Ez után nem marad más, mint hogy megakadályozd az új fertőzést. Továbbra is tartsd szorosan lezárva a lepkék által kedvelt ételféléket, és rendszeresen ellenőrizd. A szekrényeket és polcokat is rendszeresen át kell törölni, porszívóni, és lehetőleg morzsamentesen kell tartani.

A babérlevél, a levendula, a szegfűszeg, a cédrusfa, a pacsuli vagy a tuja illata különösen nem kedvelt a rovarok körében, ezek ideig-óráig távol tarthatják őket, de nincs rá garancia, hogy hosszú távon is hatékonyak lesznek. Ráadásul a boltban vásárolt élelmiszerrel újra és újra behozhatjuk a lakásba őket észrevétlenül, így tanyácsos a fent felsorolt élelmiszerféléket vagy azonnal légmentesen zárható kemény műanyag vagy üveg edénybe áttölteni, vagy előzőleg lefagyasztani egy éjszakára. A legjobb a két módsezr kombinálása, amennyiben ez az adott élelmiszernél nem okoz gondot. A magvak és diófélék vagy aszalt gyümölcsök pédául kiválóan tárolható a mélyhűtőben, és használat előtt még csak kiengedni sem kell őket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

molyirtás

élelmiszermoly

molylepke

védekezés

tippek