Nesze neked, gázszámla: ezek a filléres rezsitrükkök mentenek meg a horror csekkektől

HelloVidék   
  Megosztom
Nesze neked, gázszámla: ezek a filléres rezsitrükkök mentenek meg a horror csekkektől

Az ősz eddig kedves volt hozzánk, érdemes azonban időben felkészülni a hideg beköszöntére. A tavalyi tél sokaknak okozott kellemetlen meglepetéseket a rezsiszámlák miatt, ezért a Praktiker szakértői most azzal kapcsolatban adnak tippeket, miként vehetjük fel a harcot a magas költségekkel. A barkácsáruházlánc adatai alapján idén a csempekandallók és elektromos eszközök mellett a splitklímák a legkeresettebb alternatív fűtési termékek.

2023-ban a csempekandallók és elektromos eszközök (például olajradiátor, elektromos fűtőtest) mellett a klímák a legkeresettebb alternatív fűtési termékek – derül ki az elemzésükből. Az áruház szerint az enyhe őszi időjárás miatt idén később kezdődik ugyan a szezon, azonban arra számítanak, hogy a hideg beköszöntével országszerte tovább nő majd a kereslet a különböző fűtő-melegítő megoldások iránt.

Sokat foghatunk a gázszámlán alternatív eszközökkel

Az áruház szakértői szerint a gázüzem kiváltására a rendszerbe kötött kandallók is alkalmasak, ugyanakkor alternatív eszközök beszerzésével is sokat faraghatunk a gázszámlánkon. Az eddigi adatok alapján idén a vásárlók is ezt az utat választják: új rendszer kiépítése helyett a felújításra és diverzifikálásra terelődött a hangsúly. Ilyen megoldást jelenthetnek azok a splitklímák, melyek kültéri egysége fűtőszállal szerelt, gyors hűtés-fűtés funkciókkal rendelkeznek, és akár mínusz 20 Celsius-fokig is használhatóak.

Ezek a termékek teljesítmény, valamint elosztás alapján kiegészíthetik meglévő rendszerünket, azaz egy-egy szoba felfűtésére kiválóan alkalmasak. Előnyük az olyan alternatívákkal szemben, mint például az olajradiátor, elektromos konvektor vagy infrapanel, hogy nyáron a lakás hűtésében is segítenek. A téli hónapokra jellemzően nemcsak alternatív fűtőeszközök beszerzésével, hanem a lakás energiahatékonyságának növelésével is készülhetünk. Ezek a beruházások kedvező áruk miatt gyors megtérüléssel kecsegtetnek és ökológiai lábnyomunkat is csökkentik.

Nem érdemes teljesen kikapcsolni a fűtést

Ma már sokféle szobatermosztát létezik, melyekkel igényeinkre szabhatjuk az otthoni hőmérsékletet, wifi-s egységgel pedig megtehetjük mindezt távolról is. Mégsem érdemes túl gyakran fel- és lekapcsolni a fűtést: sokkal nagyobb energiaráfordítással jár ugyanis, ha a rendszernek újból teljesen fel kell melegíteni a lakást, amikor hazaértünk. A szakértők ezért azt tanácsolják, hogy tartsuk a beállított hőmérsékletet néhány fokos ingadozási tartományban, így energiát és pénzt takaríthatunk meg.

Használjuk télen is a redőnyöket

Használjuk télen rendszeresen a redőnyöket, hiszen további szigetelőréteget jelentenek, így segítenek a hő megtartásában. Hasonló célt szolgálhat a függöny is, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha tehetjük, a megfelelő időszakban engedjük be a Nap melegítő sugarait.

Apró trükkökkel a melegebb hőérzetért

A hőérzetünket a páratartalom is befolyásolja: minél kisebb, annál alacsonyabbnak érezzük a hőmérsékletet. Azokban a helyiségekben, ahol rendszeresen tartózkodunk és alacsony a páratartalom, érdemes megfontolni egy párásítókészülék beszerzését. Sokat tehetünk komfortérzetünkért azzal is, ha odafigyelünk a megfelelő szellőztetésre. A szakértő szerint rövid ideig csináljunk kereszthuzatot, így gyorsan cserélődik a levegő, de mégsem hűl ki teljesen a lakás.

Tegyünk hőtükrös fóliát a radiátorok mögé

Olcsó, hatékony és könnyen felszerelhető megoldás a hőtükrös fólia. Könnyedén méretre vágható, kétoldalú ragasztószalaggal pedig gyerekjáték felhelyezni a fűtőtest mögé. Érdemes olyan radiátor mögé felrakni, ami utcafronti falnál helyezkedik el.

Tartsuk a meleget a lakásban

Egy régi nyílászáró cseréje sokba kerül, azonban már néhány egyszerű megoldással is sokat tehetünk azért, hogy a lakásban tartsuk a meleget. Huzatfogó párnával például költséghatékonyan javíthatjuk meglévő ablakaink szigetelőképességét. Öntapadó ragasztócsíkokkal ellátott tömítőszalaggal pedig lezárhatjuk a régi ablakok, ajtók szerkezetében lévő hézagokat, ráadásul így még a hangszigetelésen is javíthatunk.

Szigetelés mindenek felett

A fűtéssel keletkezett hő 15-25 százaléka az üvegfelületeken keresztül távozik a lakásból, ezért, ha fokozni szeretnénk a lakás hőmegtartó képességét, érdemes üvegszigetelő fóliát használni. Ez könnyedén felhelyezhető az ablak belső felére, és nemcsak a hőveszteséget csökkenti, hanem segít elkerülni a páralecsapódást is. A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a hőveszteség legnagyobb része a falakon és a tetőn keresztül történik, amely utólagos homlokzati hőszigeteléssel (pl. EPS, kőzetgyapot) javítható – ez azonban már nagyobb beruházást igényel.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gázszámla

fűtésszezon

otthon

alternatív fűtési módok

elektromos fűtés

rezsi

spórolás