Durván beütött a rezsipara Magyarországon: így alakítják át a legtöbben az otthonukat

HelloVidék   
  Megosztom
Durván beütött a rezsipara Magyarországon: így alakítják át a legtöbben az otthonukat

A jelenlegi energiaválság új kihívások elé állította a közép-kelet-európai régió országait: az embereknek mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk. A Resideo arról végzett felmérést, hogyan próbálják az emberek csökkenteni a fűtési költségeket és mi máson spórolnak még az elszállt energiaárak miatt.

A magasabb energiaárak következtében a közüzemi számlák is nőttek az elmúlt évben. Ezt támasztja alá a Resideo friss felmérése, amely szerint a közép-kelet-európai lakosok többségének a 2022/23-as fűtési szezonban jelentősen többet kellett költenie számláira: a lengyelek 77%-a, a románok 74%-a, a csehek 68%-a és a szlovákok 60%-a mondta, hogy többet költ fűtésre, mint korábban. Magyarországon a megkérdezettek kicsivel több, mint fele – 55 százalék – érzékelt növekedést, közel felüknél ez az árnövekedés meghaladta a 40%-ot.

A válaszadók 85 százaléka volt kénytelen más területeken takarékoskodni a magasabb fűtésszámla miatt. Kétharmaduk az energiaköltségeket próbálja csökkenteni, több mint felük arról számolt be, hogy az általános életszínvonala csökkent. Minden második ember kevesebbet költ szórakozásra, hatból négyen kevesebbet utaznak, illetve spórolnak a vízfogyasztáson. Harminchét százalék költ kevesebbet élelmiszerre, minden negyedik ember pedig a közlekedésen is spórol.

A válaszadók ötöde végrehajtott valamilyen korszerűsítést otthonában annak érdekében, hogy csökkenjenek az energiaköltségei. A válaszadók különböző módokon próbálnak takarékoskodni a fűtéssel is, mivel csökkentik a benti hőmérsékletet, melegebb ruhákba öltöznek, kikapcsolják a fűtést éjszakára vagy amikor nincsenek otthon. Minden harmadik válaszadó figyelmet fordít az ajtók és ablakok szigetelésére, de mindössze minden hatodik válaszolta, hogy modernizálta a fűtési rendszerét, illetve új fűtésszabályozó eszközöket telepített.

Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója szerint bár egyre tudatosabbak az emberek a fűtésszámlák csökkentésével kapcsolatban, túl kevesen használnak még fűtésszabályozást (például termosztátot vagy radiátorszelepet), nem is beszélve az intelligens fűtésszabályozó rendszerek telepítéséről. Pedig a fűtésszabályozás bizonyítottan hatékonyabbá teszi a fűtési rendszer működését és csökkenti a gázfelhasználást, így segítve a lakástulajdonosok megtakarítását.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

fűtés

spórolás

felmérés

életszínvonal

hellovidek