Te láttál már itthon igazi törpefalut? Magyarországon ez most a 10 legkisebb

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Te láttál már itthon igazi törpefalut? Magyarországon ez most a  10 legkisebb

A vidéki Magyarországon kisfalvak, aprófalvak és törpefalvak tucatjait találhatjuk meg, összesen 507-et, ahol a lakosság lélekszáma nem éri el az 1000 főt. Ezúttal készítettünk egy tízes toplistát a legkevesebb állandó lakossal rendelkező községekről, és bár először erős volt a verseny Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala vármegye között, végül kiütéssel győzött Zala a falvak számát tekintve, az abszolút befutó azonban mégis az Északi-középhegység kicsiny falvacskája lett. 

Törpefalvak és zsákfalvak helyzete Magyarországon

Nincsenek könnyű helyzetben itthon azok, akik apró vagy zsákfalvakban élnek: a 100 fő alatti zsáktelepülések mindössze harmadában található ugyanis élelmiszerüzlet. A közösségi közlekedést vizsgálva a zsákfalvak 11%-át érinti vasútvonal (országos átlag 17%) és az autóbuszjáratok sem jelentenek ideális sűrűségű megoldást – mivel azoknak egy zsákfalut útba ejteni kitérőt jelent. Ráadásul a gépkocsi-ellátottsági adatok szerint az 1000 főnél kisebb zsáktelepüléseken ötödével kevesebb az egy főre jutó gépkocsik száma, mint a nem zsákhelyzetűek átlaga.

Az 1000 főnél kisebb zsákfalvak az ország azon térségeiben koncentrálódnak, ahol a településhálózat fejlődését a domborzat határozta meg: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Zala megyében. Minden második a Dél-Dunántúlon található, további egyötödük pedig az Északi-középhegységben. A 21 db, 2000 főnél népesebb zsáktelepülés inkább az ország más részein jellemző, és egyenletesebb eloszlású.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben (TeIR) elérhető legutóbbi, 2015. évi KSH adatok szerint zsáktelepüléseink össznépessége 248 934 fő, vagyis a lakosság 2,5%-a. Átlagos lélekszámuk 491 fő.

Most összegyűjtöttük az ország 10 legkisebb települését - törpefaluját - a 2021. január 1-jei népszámlálási adatok alapján -, egyik kis gyöngyszem érdekesebb, mint a másik. Hogy fokozzuk az izgalmakat, a 10. helytől indulunk visszafelé.

10. Litka (25 fő)

Litka községben 25 lelket számoltak össze 2021. januárjában. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Encsi járásban található a kis zsákfalu, Miskolctól közúton 60 kilométerre északkeletre fekszik. Zsáktelepülés, így közúton csak Fulókércs felől érhető el, Fáj községen át, a 2626-os útból kiágazó 26 146-os úton.

A környező települések: Fáj 5 kilométerre, Fulókércs 8 kilométerre, Novajidrány és Pusztaradvány 13 kilométerre. A legközelebbi város, Encs 20 kilométerre fekszik.

9. Perecse (23 fő)

Perecse község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Encsi járásban található. A vármegye északi peremén helyezkedik el, közvetlenül a szlovák határ mellett, a Cserehát dombvidék északi részén, a megyeszékhely Miskolctól 55 kilométerre északkeletre. Közigazgatási határa mintegy 9 kilométer hosszban egybeesik az államhatárral.

A környező települések a határ magyar oldalán: északkelet felől Kány (légvonalban 3, közúton 10 km), délkelet felől Büttös (6 km), dél felől Krasznokvajda (5 km), nyugat felől pedig Keresztéte (légvonalban 3,5, közúton 11 kilométer). Külterületei messze elnyúlnak a falutól északnyugati irányban, ennek köszönhetően határos még Pamlénnyal, Viszlóval és Tornaszentjakabbal is. A határ túloldalán a legközelebbi település a szlovákiai Jánok (Janík). A legközelebbi város: Encs, 27 km-re.

Zsáktelepülés lévén csak a 26 126-os úton érhető el, amely Krasznokvajda közigazgatási területén ágazik ki az ott húzódó 2624-es útból, pár méterre a 2613-as út betorkollásától. Tömegközlekedéssel a Volánbusz által üzemeltetett 3718-as járattal közelíthető meg.

8. Kozmadombja (19 fő)

község Zala vármegyében, a Lenti járásban, a Zalai-dombság területén, a Göcsejben, 2021- januári adat szerint 19 fő lakik a településen, mely az Őrség, Göcsej és Hetés tájkörzet találkozásánál, a 86-os főút mellett, Zalalövőtől 12, Lentitől 18 kilométerre fekszik.

A település felszíne dombos, termőtalaja agyagos, erősen kötött. Közigazgatási területe 763 hektár. Főutcája a 74 153-as számú mellékút, ami közvetlenül a 86-os főútból ágazik ki. Az út a települést elhagyva nyugat felé továbbhalad, rossz minőségű, sebesség- és súlykorlátozás hatálya alá eső önkormányzati útként egészen Kerkakutasig, így tehát a község onnét is elérhető. (Az út kerkakutasi szakasza a 74 134-es számozást viseli és a 7416-os útból ágazik ki.)

7. Pusztaapáti (18 fő)

Pusztaapáti Zala vármegyében, a Lenti járásban, a Zalai-dombság területén, a Göcsejben fekszik, Pórszombattól északkeletre. Zsákfalunak tekinthető, mivel közúton csak a 7405-ös útból észak felé kiágazó, bő 4,5 kilométer hosszú 74 152-es úton érhető el.

6. Felsőszenterzsébet (15 fő)

Felsőszenterzsébet község Zala vármegyében, a Lenti járásban, a Kerka és Lendva között fekvő dombságon található; a megye egyik legkisebb települése. Közúton Kerkakutas irányából érhető el, a 7416-os útból kiágazó 74 133-as úton, Alsószenterzsébet érintésével. A településre hétköznap két busz tér be Csesztreg, illetve Lenti felől. Hétvégén nincs tömegközlekedési összeköttetése.

A kis falut 1334-ben említik először Scentelsebethként, 1375-ben Zenthelsebeth 1501-ben Felsewzenthersebeth. Nevében egykori temploma védőszentjének, Szent Erzsébetnek neve búvik meg.

5. Csertalakos (14 fő)

Csertalakos község Zala vármegyében, a Zalaegerszegi járásban, a Zalai-dombság területén, a Göcsejben. 199 hektáros kiterjedésével a megye negyedik legkisebb közigazgatási területű települése.

A Zala vármegye középpontjától kissé nyugatra található falu egy dombtetőn helyezkedik el, a Gutorfölde-Mikekarácsonyfa közti 7546-os út mentén, mellette folyik össze a Cserta és a Berek-patak. Közigazgatási területét egy rövid, néhány tíz méteres szakaszon érinti az Ortaháza-Zebecke közt húzódó 7548-as út is.

4. Iborfia (14 fő)

Iborfia község, törpefalu Zala vármegye középső részén, a Zalaegerszegi járásban, a Zalai-dombság szívében, a Göcsej lankái közt. Iborfia a göcseji kultúrtáj aprófalvas, szeres településeinek egyik kevésbé jellegzetes, kevés lakosú példája.

A település Zala vármegye székhelyétől, Zalaegerszegtől 18 kilométernyire délnyugatra, Lickóvadamos és Petrikeresztúr között fekszik, mintegy 200 méteres tengerszint feletti magasságban, a Zalai-dombság középső részén, a Göcsej dombjai közt.

3. Tornakápolna (14 fő)

Tornakápolna község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Edelényi járásban. Az Északi-középhegységben, azon belül is az Aggteleki-karszttól nem messze, a Galyaságban, az Aggteleki Nemzeti Park területén található kicsiny falu, Aggtelektől körülbelül 10 kilométerre. Zsáktelepülés, így az egyetlen megközelítési módja Szinpetriből van, a 2603-as útból, kevéssel annak 40. kilométere előtt kiágazó 26 113-as úton érhető el.

A faluhoz legközelebb fekvő települések Jósvafő, Égerszög, Szinpetri, Szőlősardó, Teresztenye és Varbóc, amelyekből – Jósvafő és Szinpetri kivételével – csak kerülőúton érhető el a falu. A legközelebbi város Szendrő.

2. Tornabarakony (13 fő)

Tornabarakony község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Edelényi járásban, Miskolctól mintegy 90 kilométerre északra, Tornaszentandrás délkeleti szomszédságában fekvő zsáktelepülés.

Közúton csak a 27-es főút felől érhető el, mintegy 10 kilométeres letérővel: Komjátinál kell délnek kanyarodni a településen végighúzódó, majd Hidvégardó felé továbbvezető 2629-es útra, majd Komjáti és Bódvalenke határán ebből az útból dél felé kiinduló 26 118-as számú mellékúton kell továbbhaladni. Ez először Tornaszentandráson halad végig, majd nagyjából 8 kilométer után éri el Tornabarakony központját. Közösségi közlekedéssel a Volánbusz 4124-es járatával közelíthető meg.

1. Debréte (8 fő)

Debréte törpefalu Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Edelényi járásban. Földrajzilag az Észak- magyarországi középhegységben, az Aggtelek- Rudabányai hegység középtájban, azon belül a Tornai- dombság szívében található. Miskolctól közúton kb. 60 kilométerre északra, a szlovák határtól 6 kilométerre fekszik. Neve az ószláv debri (völgy) vagy dub (tölgyfa) szóból magyarosodott el. Északi határában ered a Debréte- patak, amely keresztül szeli a települést.

A népszerű videómegosztón talált felvétel számadatai kicsit eltértek attól, amit mi hivatalosan felleltünk. Ha ismeritek ezeket a településeket, osszátok meg velünk, mi a helyzet most, 2023 novemberében Magyarország legkisebb településein a lélekszám tekintetében (is).

Íme a videó:

@top.laura

♬ eredeti hang - Top Glass

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

települések

borsod-abaúj-zemplén megye

zala megye

zsákfalvak

zsáktelepülések

tiktok-videó