Kiderült, hol voltak a legnagyobb béremelések: Nyugaton tényleg kétszer annyit kereshetünk, mint Keleten?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, hol voltak a legnagyobb béremelések: Nyugaton tényleg kétszer annyit kereshetünk, mint Keleten?

Noha a vármegyei adatok nem ezt tükrözik, sok magyar számára továbbra is csak álom a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott bérnövekedési átlag. A Pénzcentrum vármegyei bontásban vizsgálta meg a legfrissebb kereseti adatokat, melyekből kiderült: csupán 9 vármegyében emelkedtek az országos átlag alatti mértékben a nettó fizetések az idei első félévben, ugyanakkor a vármegyékben sok olyan nemzetgazdasági ágazat akad, amik meg sem közelítik a statisztikai hivatal által meghúzott határt.

Noha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei I. félévben a nettó átlagkereset 13,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatot, a helyzet mégsem annyira jó, mint elsőre látszik. A Pénzcentrum a statisztikai hivatal Fókuszban a vármegyék című kiadvány mellékelt adatsorai alapján vármegyénként végigvette, mely ágazatokban nőtt ilyen mértékben a fizetése, és hogy kik voltak a vesztesei a béremelkedésnek.

Ám mielőtt rátérnénk a konkrét kereseti adatokra, azelőtt érdemes árnyalni a képet. Ehhez a legideálisabb, ha segítségül hívjuk az idei, fogyasztói árak alakulására vonatkozó adatokat.

Azaz, akinek a nettó fizetése ennél kisebb mértékben emelkedett, annak valójában, reálértéken csökkent a bére. Ennél is konkrétabban: hiába kaptak a magyarok forintban többet havonta, abból kevesebb dolgot tudott megvenni a boltban.

Nyugaton majdnem kétszer többet kerestek, mint Keleten

A körképhez a nettó átlagkereset emelkedését vettük alapul, azokat a nemzetgazdasági ágakat kerestük minden egyes vármegyében és a fővárosban, amelyekben a legnagyobb és a legszerényebb béremelkedés volt megfigyelhető, valamint megvizsgáltuk, hogy milyen arányban tudták az egyes ágak túlszárnyalni az első féléves, 13,6 százalékos átlagos nettó béremelést.

A megyei bontású, átlagos nettó béremelkedési adatokat megvizsgálva kiderült, hogy a KSH által közölt országos átlag felett összesen 11 vármegyében emelkedtek a fizetések. A legnagyobb mértékben Győr-Moson-Sopron vármegyében (21,5 százalék), míg a legszerényebben Nógrád vármegyében (10,7 százalék).

A KSH statisztikájából ugyanakkor kiderült az is, hogy a legtöbbet átlagosan a budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték (453 379 forint), ezzel szemben a legkevesebbet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében (262 438 forint) vihették haza a dolgozók.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ksh

otthon

kelet-magyarország

nyugat-magyarország

fizetésemelés

béremelés

infláció