Folytatódik a felmondási hullám: nagy bajba került a fogyatékos gyerekeket oktató intézmény

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a felmondási hullám: nagy bajba került a fogyatékos gyerekeket oktató intézmény

Augusztus óta 15 dolgozó ment el az orosházi Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola, Speciális Szakiskola munkatársai közül, mivel sokan nem tudták már elviselni a bizonytalan pénzügyi helyzetet. Az évtizedekkel ezelőtt nehezen fenntartott, egyszer már be is zárt intézmény korábban sem a városnak, sem a megyének nem kellett. Iványi Gábor egyháza átvette, és 13 éve eredményesen működteti, most azonban veszélybe került.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) intézményei, köztük az egyház és alapítványa által fenntartott iskolák is nehéz pénzügyi helyzetben vannak, szerintük azért, mert a kormány nem utalja ki számukra a nekik járó állami támogatásokat. A gondok ellenére Orosházán sikerült néhány új dolgozót felvenni a nyár óta távozottak egy része helyett - írja a Telex.

Jelenleg éppen annyian vannak a munkatársak, hogy az ellátást tudják biztosítani, de az ideálistól ez azért elég messze van. A dolgozók között most van öt pedagógiai asszisztens, tizenkét pedagógus, két takarító, két dajka és egy-egy pszichológus, informatikus és adminisztrátor.

Nagy Lászlóné gyógypedagógus 1986 óta dolgozik ebben az iskolában azt mondta a lapnak, hogy az intézmény pénzügyi gondjairól értesült szülők most rendkívüli módon aggódnak, sokan naponta érdeklődnek, hogy mi lesz az iskolával. Anyagi támogatást nem tudnak adni a családok, mert sokan maguk is szűkösen, nehéz helyzetben élnek, egy részük hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű.

A nyár közepe óta nem jöttek meg hó elején a teljes összegű bérek, ezért Nagy Lászlónénak a párja segített abban, hogy átdolgozzák az otthoni költségvetést. Összehúzták a nadrágszíjat. Azután ő viszonylag szerencsés helyzetbe került, mert szeptember óta nyugdíjas. A Telex tudósítójának azt mondta, ha nem lenne nyugdíjas, akkor is maradt volna a Wesley-ben, mert itt sokkal többről van szó annál, hogy ő meg tud-e élni, és ezt érzi a kollégái többsége is.

Ha ez az iskola elsüllyed, elsüllyedünk vele mi is, de a gyerekek és a szülők nem fogják tudni a saját gondjaikat megoldani

- mondta Nagyné, aki szerint ő és kollégái is csak azért tartanak ki, hogy ezek a gyerekek ebben az iskolában itt tudjanak maradni.

Az iskola nehéz helyzete miatt a kisebb-nagyobb magánadományokon kívül is kaptak támogatást. Dr. Szelényi Zoltán orvos vezetésével az Érted Vagyunk Egyesület futással egybekötött gyűjtést szervezett, október elején adták át az összegyűjtött 1 millió forintot, amiből vásárlási utalványokkal segítették a Wesley dolgozóit.

Az egyesület továbbra is gyűjt adományokat. Orosháza város önkormányzata októberben úgy döntött, hogy 10 millió forinttal támogatja a Wesley iskolát, de az összeg felét később vissza kell majd téríteni. Az indoklás szerint a tanulók más településekre utaztatása „már olyan jelentős terheket róna a családokra, amiket a családok nem tudnak vállalni”, a gyerekeket pedig nem lehet integrálni a település más intézményeibe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

otthon

iskola

fogyatékkal élők

orosháza

met

iványi gábor