Te is fűtesz vele otthon? Most akciósan adják a tűzifát, de ezeket tudnod kell!

HelloVidék   
  Megosztom
Te is fűtesz vele otthon? Most akciósan adják a tűzifát, de ezeket tudnod kell!

Javában tart a fűtési szezon, az interneten pedig sokan kínálják a portékájukat. Viszont nem árt résen lennünk, ugyanis gyakori, hogy megpróbálják átverni a vásárlókat, figyelmeztet a Nébih. A csalók bevett trükkje, hogy nedves, frissen kivágott fát adnak el a beígért száraz helyett. Hogy elkerüljük a csalókat, céggel és telephellyel rendelkező eladót válasszunk, és minden esetben ragaszkodjunk a számlához, hiszen csak ezzel tudunk később reklamálni!

A Nébih Tűzifát okosan oldalán egy kereső felület segít tűzifa kereskedőket találni a környékünkön, és azt is megtudhatjuk innen, hogy milyen fajta fákat árulnak mifelénk, mennyiért.

A felmérések szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba, amivel a csalók a vásárlóknak és a tisztességes kereskedőknek egyaránt komoly károkat okoznak, ezért kizárólag megbízható eladót válasszunk, és minden esetben kérjünk számlát!

A vásárlók könnyebb tájékozódása és a jogkövető piaci szereplők érdekében jogszabály írja elő a tűzifát árusítóknak, hogy adásvételekor „Tűzifa-vásárlói tájékoztatót” is mellékelniük kell a szállítmányhoz. A szakmai szervezetekkel egyeztetve elkészített útmutatót az érintett vállalkozások letölthetik a Nébih oldaláról. A dokumentum elsődleges célja a körültekintő vásárlás elősegítése. A tájékoztató meghatározza például, hogy milyen faanyag alkalmas tűzifának, felsorolja, mire kell figyelni tömegre és térfogatra történő vásárlás során, de tanáccsal szolgál a tüzelő tárolásával kapcsolatban is.

A Gemenc Zrt. honlapján pedig az olvasható, hogy november 13-tól december 22-ig köbméterenként bruttó 6350 forinttal olcsóbban lehet megvásárolni a téli tüzelőt az érvényben lévő árjegyzéki árakhoz képest.

Csaknem hatvan százalékkal esett vissza a tűzifa iránti kereslet a tavalyi évhez képest, várhatóan december elejére kifogyunk a készletből

- mondta egy bajai üzlet vezetője a teol.hu kérdésére.

Akinek nem volt anyagi tartaléka, az idén tavasszal nem tudta előre megvenni a következő télre való fát. Most tízezer forinttal többet kérnek köbméteréért, mint akkor a hatósági áras tüzelőért április 15-ig. Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifát lehetett megvásárolni az állami programban.

Mi öt erdei köbméter tűzifát vásároltunk még április elején, az akkor 150 ezer forintba került, plusz a fuvar

- felelte a teol.hu-nak a bátaszéki Horváth Péterné. A nyár során a család férfitagjai felhasogatták, behordták. Jöhet a hideg, mi már bebiztosítottuk magunkat.

A fa legyen keményfa, például cser, bükk, tölgy, kőris. A feldolgozatlan, méterben árusított rönkfa a legolcsóbb, viszont mielőtt ilyet vennénk, gondoljuk át, hogy tényleg szeretnénk-e mi felhasogatni? Ehhez megfelelő szerszámok, és nem kevés idő szükséges, írja a Nébih.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzifa

fűtés

fűtési szezon

nébih

csalók

tippek

árak