Végre! Javul a legkisebb települések gyógyszerellátottsága ebben a vármegyében

MTI   
  Megosztom
Végre! Javul a legkisebb települések gyógyszerellátottsága ebben a vármegyében

Gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések gyógyszerellátásának javítását célzó kísérleti program kezdődött Borsod-Abaúj-Zemplén megye tizenkét településén. Az elsősorban informatikai rendszerfejlesztést tartalmazó projekt nyitórendezvényét pénteken tartották a programot elsőként alkalmazó borsodi Alsódobszán.

Az esemény sajtótájékoztatóján Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára elmondta, a később az egész országra kiterjeszthető kezdeményezésnek három szakpolitikai célja van, a betegbiztonság, a magyar lakosság megfelelő minőségű és mennyiségű gyógyszerrel történő ellátása, valamint az, hogy a magyar gyógyszerészeti és gyógyszertári rendszer "álljon meg a saját lábán", és ezzel garantálni lehessen a kis patikák működését az ország legkisebb településein is.

Fejleszthetik a gyógyszerkereskedés jogszabályait

Megjegyezte, a két és fél millió felhasználó által használt Egészségablak applikáció a projekt tapasztalatainak felhasználásával később olyan opcióval bővíthető, amely a kifejlesztett informatikai felületen megrendelt gyógyszert a lakóhelyéhez legközelebbi gyógyszertárba történő megérkezéséről értesíti a beteget. Az államtitkár szerint, ha beválik az idén októbertől jövő év februárjáig tartó kísérleti program, akkor az megalapozhatja az egészségügyi ágazati informatika és az online gyógyszerkereskedés jogszabályi fejlesztését.

A programba regisztrált betegek egyedi azonosítót kapnak, amelyhez az önkormányzati falugondnokok, a legközelebbi gyógyszertár és az e-receptet felíró háziorvos lesznek hozzárendelve. Az e-receptre felírt gyógyszer beszerzését a zárt és ellenőrzött rendszeren keresztül, gyógyszer-nagykereskedő cég segítségével rendelik meg, a program pedig értesítést küld a betegnek a gyógyszer megérkezéséről. A jelzést követően a beteg személyesen veheti át gyógyszerét, de a rászorulók a falugondnokokon keresztül kérhetik a házhoz szállítást is.

Egyszerűbben juthatnak gyógyszerhez a kistelepüléseken élők

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a program a kistelepüléseken élők egyszerűbb gyógyszerhez jutását, a kistérségekben működő kisebb gyógyszertárak vagy fiókgyógyszertárak forgalmának emelését és gyógyszerekkel történő jobb ellátását segíti elő. Alsódobszán egy hónapja működik az új rendszer, amelyet februárig további tizenegy, kétezer fő alatti térségi kistelepülésre terjesztenek ki - emelte ki az államtitkár.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kiemelte, Magyarországon jelenleg háromezer helyen működik közforgalmú gyógyszertár, 1500-1600 kistelepülésen azonban nem elérhető ez a szolgáltatás. Az ott élők számára gyógyszertár nélkül is biztosítani kell a gyógyszerhez történő hozzájutás, ez a pilot program ebben nyújt segítséget - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

borsod-abaúj-zemplén

egészség

otthon

gyógyszer

gyógyszerek

gyógyszertár