Verd át a rezsidémont: ezekkel a trükkökkel rengeteget spórolhatsz a villanyszámlán

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Verd át a rezsidémont: ezekkel a trükkökkel rengeteget spórolhatsz a villanyszámlán

A rezsicsökkentés korábbi gyakorlatának megváltoztatása óta a legtöbb magyar háztartásban alaposan átgondolják, hogyan használják az áramot fogyasztó háztartási eszközöket, berendezéseket, hogy minél kevesebb legyen a hó végén a villanyszámla. A felmérések szerint hatásosan spórolnak a magyarok, mi pedig összegyűjtöttünk pár tippet, trükköt, melyekkel még kötrnyezetbarátabb és energiahatékonyabb lehet az áramfelhasználás.

2022 azonos időszakához képest 15,7 százalékkal csökkent a hazai gázfelhasználás 2023 első három negyedévében, vagyis januártól szeptemberig 1,07 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz fogyott, a megtakarításból nagyjából kétharmad-egyharmad arányban vette ki a részét a gazdaság és a lakosság - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A Központi Statisztikai Hivatal MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összesítése szerint a 2023 vizsgált időszakában felhasznált árammennyiség 2264,4 gigawattórával volt alacsonyabb a 2022-es azonos időszakénál. Így összességében és a negyedévek átlagában is hozzávetőleg 7 százalékos a megtakarítás.

Ez a kis táblázat egy felhasználó saját példáján keresztül mutatja, a villamosenergia esetében 210 kWh/hó mire is lehet elég egy háztartásban:

  • Tévé (6 éves lcd) :napi 5 órával 8,7 kwh/hónap
  • Villanysütő (18 éves): „az eddigi heti 7 órát 2 órára csökkentenem kell”. Így lesz 27,82 kwh/hó
  • Villanybojler (3 éves ariston 80les eco program 40fokos vízmelegítés) 108,66 kwh/hó. "Ez sok, de fürdeni kell. Eddig 60 fokra volt melegítve a víz."
  • Fürdőszobai villanyradiátor ( 3 éves hestpol) télen fél óra fűtés 5,37 kwh/hó. "Igen sokat fogyaszt. Ha éjjel - nappal menne 512,52 kwh/hó lenne. Csak a fürdésre lesz bekapcsolva."
  • Világítás a házban 15 db led-es takarékos égő. Havi 12,77 kw/h 4 óra használattal naponta.
  • Mosógép (1 éves Indesit felültöltős 5 kg ruhát lehet mosni egyszerre 45 perces 40 fokos program) havi 40 mosásra 16,56 kwh/hónap.
  • Szárítógép (3 éves candy mix 2 óra 5 perces 8 kiló ruhával) heti 1szer használva 10,27 kwh/hó. "Ezt eddig télen szine minden nap használtam. Innentől a tárolóba ruhaszárító kötél lesz kifeszítve. A tároló nem hideg. A növényeim ott telelnek át. Vasalni nem vasalok. Lehet olyan ruhákat a turkálóba olcsón kapni, amit nem kell vasalni"
  • Hűtő (18 éves elektrolux felül 2 fagyasztórésszel) 31,95 kwh/hó
  • Mosogatógép (1 éves ok 12 terítékes eco programmal) heti 1-szer mehet. 2,07 kwh/hó. "A víz olcsóbb, így az eddigi napi 1 mosogatógép használatról lemondok"

Tippek, hogy kevesebb legyen a villnyszámla

Az otthoni villamosenergia-megtakarítás amellett, hogy csökkenti a költségeket, a CO2-kibocsátást is mérsékli. Az alábbi tippekkel a konyhában, a fürdőszobában és minden helyiségben, ahol elektromos áramot használunk, hozzájárulhatsz a villanyszámlád csökkentéséhez.

1. Ügyelj a vízforraló kapacitására

A vízforraló hatékonyabban melegíti a vizet, mint az elektromos tűzhely, mivel kevesebb hulladékhő szabadul fel a használata során. Ez különösen a kisebb mennyiségekre vonatkozik, mivel ha a szükségesnél több vizet forralsz fel, nemcsak az energiaigénye nő a készüléknek, hanem a CO2-kibocsátása is. Ha minden nap egy literrel több vizet forralsz fel vele a szükségesnél, az évi szinten 19 kilogramm CO2-kibocsátást eredményez, és átlagosan 7000-8000 Ft többletköltséget.

2. Süss előmelegítés nélkül, főzz maradék hővel

Nagyon kevés ételt kell valóban előmelegített sütőbe tenni. A sütőt általában elegendő csak akkor bekapcsolni, amikor az elkészíteni kívánt ételt beletesszük. A sütési idő a sütőtől függően változhat, és valamivel hosszabb lesz így, mint a receptekben vagy a késztermékek csomagolásán feltüntetett. A felhasznált energiát azonban sokkal hatékonyabban hasznosítja. A sütőt és nem mellesleg az elektromos főzőlapokat is ajánlott néhány perccel a főzési idő vége előtt kikapcsolni, mert a maradékhő elegendő lesz így is a főzés vagy sütés befejezéséhez.

3. Főzz fedővel

Főzéskor mindig olyan fedőt használj, amely jól illeszkedik az edényre, és az edény méretének megfelelő főzőlapon főzz. Ez lehetővé teszi, hogy felére csökkentsd az energiafogyasztást főzés közben, amivel évente több mint 30 kilogramm CO2-t és mintegy 10ezer forintot takaríthatsz meg.

További tippek az energiatakarékos főzéshez:

  • Az edény átmérője valamivel nagyobb lehet, mint a főzőlapé.
  • Különösen lassan reagáló elektromos főzőlapok esetén érdemes időben lecsökkenteni a tűzhely hőmérsékletét, hogy kihasználhasd a maradékhőt.
  • Főzéskor csak annyi vizet használj, amennyi szükséges. Ha elektromos tűzhelyed van, vízforralóban melegítsd fel a vizet - ez kevesebb energiát igényel és gyorsabb, különösen kisebb mennyiségek esetén.

4. Válassz energiatakarékos hűtőszekrényt

A hűtőszekrények és a fagyasztók megállás nélkül működnek, és a legtöbb esetben az áramfogyasztásunk negyedét teszik ki. Ezért célszerű a legjobb energiahatékonysági osztályba tartozó modern készüléket megvásárolni, ezzel ugyanis akár 50 százaléknyi áramot spórolhatsz.

Ha új hűtőszekrényt szeretnél vásárolni, mindenképp ügyelj az energiacímkén feltüntetett energiahatékonyságra. A még működő készülék cseréje gyakran már néhány év után megtérül.

Ezekre a praktikákra is figyelj:

  • Tisztítsd rendszeresen a hűtő hátsó részén lévő géprészeket, a szellőzőnyílást is hagyd szabadon!
  • Meleg ételt ne tegyél a hűtőbe, a fagyasztóba pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek.
  • A hűtéssel úgy is spórolhatunk, hogy hűtést nem igénylő élelmiszereket (pl. felbontatlan konzervet) nem tárolunk hűtőben.
  • Ellenőrizd, hogy a hűtőszekrény ajtajának tömítése hibátlan-e!
  • A hűtő és fagyasztó ajtaját ne tartsd sokáig nyitva, és ne nyitogasd feleslegesen, mert sok meleg és nedves levegő kerül bele.
  • A kihasználtságnak megfelelő űrtartalmú hűtőszekrényt/fagyasztót vásárolj!

5. Mellőzd az előmosást

Az előmosás felesleges, még az olyan textíliák esetében is, mint például az ágynemű vagy a törölköző, mert ritkán olyan erős a szennyeződés, hogy az előmosást a főmosás előtt el kelljen végezni. Az előmosás nélküli mosással 11 kilogramm CO2 kibocsátása kerülhető el heti három mosásnál, és évi 4000 ezer forintot is megtakaríthatsz.

6. Moss 30 °C-on

A modern mosógépek és mosószerek nemcsak előmosás nélkül tisztítják meg kellően a ruhaneműt, hanem általában alacsonyabb hőfokú vízzel is. Ez energiát takarít meg, mert az áramfogyasztás több mint háromnegyede megy el a víz felmelegítésére egy mosási ciklusban. Ha heti két mosási ciklust futtatsz 60 °C helyett 30 °C, mintegy 7000 forintot spórolhatsz az éves áramköltségen.

7. Ne legyen vízköves a villanybojler

Ha villanybojlered van, érdemes a berendezést rendszeresen vízkőmentesíteni, mert a fűtőszálra rakódott vízkő csökkenti a hatását. Villanybojler használata esetén egy hozzákapcsolt kollektoros rendszer nagyon gyors megtérülést hoz, még akkor is, ha először jár némi plusz befektetéssel.

8. Használj LED-es és energiatakarékos lámpákat

Egy egyszerű módja annak, hogy sok elektromos energiát megtakaríts a házban, ha hagyományos vagy halogén lámpáról energiatakarékos LED lámpákra váltasz. Bár a LED-izzók beszerzése drágább, mint a hagyományos izzóké, ezzel szemben jóval alacsonyabb a fogyasztásuk, és sokkal hosszabb az élettartamuk: egy izzólámpa körülbelül 1000 üzemórát (körülbelül egy évet), egy energiatakarékos lámpa 8000, a LED-lámpa pedig akár 15 000 üzemórát is kibír.

9. Tartsd tisztán az izzókat, lámpákat

Ha poros az izzó vagy a lámpaernyő, a felére csökken a fényerő. Ezért időnként töröljük át ezeket egy nedves ronggyal a hatékonyabb működés érdekében.

10. Használj laptopot PC helyett

A lehető leghosszabb akkumulátor-élettartam biztosítása érdekében a laptopoknak sokkal kevesebb energiára van szükségük, és akár 28 kilogrammal kevesebb a CO2-kibocsátásuk évente, mint a PC-knek. Egy multimédiás számítógép 75 wattot vagy még többet fogyaszt normál működés közben, míg egy hasonló funkciókkal és teljesítménnyel rendelkező laptop csak 30 wattot. Egy tablet vagy mobiltelefon még kevesebb áramot fogyaszt: az új készülékek áramköltsége évente minimális. Egy kétnaponta feltöltött iPad 6 körülbelül évi 2000 forint körüli összegbe kerül az áramköltségét tekintve.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

áramfogyasztás

rezsi

spórolás

tippek

takarékoskodás

villanyszámla