Nem várt veszélyekkel indul az adventi időszak: erre figyelj, lakástűz lehet a vége!

HelloVidék   
  Megosztom
Nem várt veszélyekkel indul az adventi időszak: erre figyelj, lakástűz lehet a vége!

Az adventi időszak az ünnepi készülődés időszaka, viszont, ha nem figyelünk, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle. Decemberben naponta átlagosan több mint húsz otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz.

Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Évente ötven-hatvan otthonban csapnak fel a lángok adventi koszorú miatt - hívja fel a figyelmet a veszélyekre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Szép a házi adventi koszorú, de vigyázzunk vele!

A házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására célszerű odafigyelni. A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül.

Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot. A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és háziállatok sem férnek hozzá.

Fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon.

Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból. Sokan már december elején karácsonyfát állítanak. Se az igazi, se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal. A karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezzük el.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

lakástűz

advent

adventi koszorú

karácsonyi dekoráció

otthon

katasztrófavédelem