Brutális előnnyel indulnak az első lakásukat vásárlók: már ennyi önerővel is labdába rúghatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális előnnyel indulnak az első lakásukat vásárlók: már ennyi önerővel is labdába rúghatnak

Megújult lendületet hozott az első lakásukat vásárlók számára a jövő évtől induló CSOK Plusz. Az első közös lakás vásárlásakor felére csökkentett önerőelvárással és a kedvezményes kamatozású hitellehetőséggel lényegesen könnyebben vághatnak bele az otthonteremtésbe a gyermeket vállaló házaspárok, akik így használt lakást az országban bárhol, újépítésű ingatlant 1,3 millió forintos négyzetméterár alatt pedig még a fővárosban is szerezhetnek a támogatás segítségével 80 millió forintos értékhatárig.

A 2022-es év eseményei, a gazdasági helyzet, a hitelezési nehézségek és magas kamatok, az idei évben pedig ráadásként a megugró infláció sem kedvezett különösebben a vásárlási kedvnek a hazai ingatlanpiacon. Az állami otthonteremtési támogatások jövő évtől hatályos változásai azonban új lendületet adtak a szegmensnek, vannak, akik azért léptek a piacra és kezdtek ingatlankeresésbe 2023 során, mert jövőre már elesnének a támogatásoktól, és vannak olyanok is, akiknek épp az új támogatási rendszer kedvez majd jobban.

Már a 10%-os indulótőke is elég

Jövőre a CSOK Pluszt igénylő házaspárok számára jelentős kedvezmény, hogy első közös lakásuk vásárlása esetén feleződik az önerő, tehát a kiszemelt ingatlan vételárának 20%-a helyett mindössze 10%-os indulótőke is elegendő, hogy belevágjanak az otthonteremtésbe

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Nagy könnyebbség a vásárlók számára, valamint jelentősen bővíti a jogosultak körét, hogy a jogalkotók nem csupán a ténylegesen első lakásukat szerzők számára tették elérhetővé a támogatást. Azok a párok is pályázhatnak a kedvezményes kölcsönre, akiknél vagy az egyik, vagy mindkét félnek van már ingatlan a birtokában, de közös tulajdonuk még nincs

– folytatta a szakértő.

Az első lakásukat vásárlók aktivitása tavalyhoz képest számottevő arányban javult 2023 során, a fővárosban ugyanis 2022-ben átlagosan 16%-os arányban, míg vidéken 21%-ban voltak jelen az ingatlanpiaci tranzakciókban a Duna House Barométer adatai szerint. Az idei év első tizenegy hónapjának adatai alapján jelenlétük fokozódott, a fővárosban 21, vidéken 26%-ra nőtt az első lakásukat vásárló ügyfelek aránya. A budapesti első lakást vásárlók átlagosan 42 millió forintot meghaladó összeget fordítottak ingatlanvásárlásra idén, ezért az összegért átlagosan 56 négyzetméteres lakásokat, házakat kaptak. A vidéki területeken azonban jóval csekélyebb összegből is kivitelezhető az otthonteremtés, hiszen megközelítőleg 80 négyzetméteres ingatlanjaikra a fővárosinál 12 millió forinttal kedvezőbb áron szerződhettek.

Az ingatlantranzakciók 19%-át az első lakásvásárlók teszik ki

Országos viszonylatban az összes ingatlantranzakció 19%-ban szerepelt első lakást vásárló ügyfél a vevői oldalon, az átlagos ingatlanvásárlásra szánt összeg az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján 32,8 millió forint volt, amelyért egy többtagú család számára is élhető, 75 négyzetméteres lakást vagy házat is kaphattak a vevők. Az első lakásra szerződő ügyfelek 23%-a budapesti ingatlant választott, 19%-uk Pest, 10%-uk Bács-Kiskun, 9%-uk Komárom-Esztergom vármegyében költözött első saját ingatlanába.

Ami az aktuális ingatlanárakat és kínálatot illeti, örömhír, hogy első lakásként akár egy, kettő vagy három gyermekkel is számol egy család, az alapterületre és a maximális vételárra vonatkozó előírások figyelembevételével, lényegében lokációtól függetlenül bárhol az országban vásárolható CSOK Pluszos használt lakás, beleértve Budapest mind a 23 kerületét is.

Az új támogatási forma mind a használt, mind az új ingatlanok szegmensében fokozhatja majd a piaci aktivitást, emellett serkentő hatással lesz a lakáshitel-piacra is. Mind az első lakásukat szerzők, mind pedig a nagyobb ingatlanba vágyó családok így egyaránt nyertesei lesznek a kedvezményes kamatot kínáló támogatási formának jövőre az ingatlanpiacon

– emelte ki az ingatlanközvetítő szakembere.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

duna house

ingatlan

lakás

lakásvásárlás

csok

csok plusz

otthon