Lakások ezrei állnak üresen Magyarországon: miégis, mi folyik itt?

HelloVidék   
  Megosztom
Lakások ezrei állnak üresen Magyarországon: miégis, mi folyik itt?

Több mint félmillió üres lakás van Magyarországon, ez a hazai lakásállomány csaknem 15 százaléka.  A legtöbb nagyvárosban az országos átlag körül alakul az üres ingatlanok aránya.


 

A balatoni települések körül turisztikai szektor miatt találuni leginkább sok üres ingatlant. A házak jelentős részében nem élnek állandóan bejelentett lakók, hanem időszakos turisztikai funkciót látnak el. Ide beleszámítanak a nyaralók és az apartmanok is, amelyekbe nincs bejelentve senki - írja a Telex.

Ugyancsak sok üres lakást találni Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala vármegyében, de a Tisza-tó környékén is sok üres lakást találunk. Ezekről a településekről rengetegen azért vándorolnak el a nagyvárosokba vagy külföldre, mert nem találnak munkát, és gyakran aztán üresen marad az eladhatatlan ingatlanjuk.

A lap szerint hasonló csoportba tartoznak a külső periféria települései, amelyet jellemzően a borsodi, a hevesi és a nógrádi vármegyék határ menti részei alkotnak. Ezeket a részeket – hasonlóan az előző csoporthoz – a gazdasági kilátástalanság miatt hagyják el sokan, így itt sem ritka, hogy az ingatlanok több mint fele üresen áll.

Egy sajátságos (ötödik) csoportot alkotnak a dél-békési települések, ahol jelentősen csökkent a mezőgazdasági foglalkoztatottság. Itt is elsősorban az elvándorlásnak tulajdonítható a nem lakott lakások nagyon magas aránya.

Hatodik, egyben utolsó csoportként lehet megemlíteni Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegye határterületét, ahol az adatok rendkívül erős összefüggést mutatnak a külterületi – jellemzően tanyasi – népesség arányával. Ezeken a területeken az 1950-es évek előtt a népesség 80-90 százaléka szórványtelepüléseken élt, ez azonban az erőltetett kollektivizálás hatására jelentősen csökkent.

A rendszerváltozáskor még mindig volt jó pár olyan település, ahol a népesség több mint fele tanyán élt. A külterületeken élő emberek hétköznapjait segítő tanyagondnoki rendszer az 1990-es évek óta sem tudta teljes egészében pótolni az infrastruktúra hiányait.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

lakás

ingatan

felmérés