Kiadták a figyelmeztetést: egyre rosszabb a levegő ezekben a városokban

MTI   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: egyre rosszabb a levegő ezekben a városokban

Veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége a Sajó völgyében - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.


 

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNGYK adatai szerint veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Sajószentpéteren és Miskolcon, és egészségtelen Kazincbarcikán.

A mérések adatai szerint egészségtelen a levegő minősége a Veszprém vármegyei Ajkán. Nyíregyházán, Hernádszurdokon és Kaposváron kifogásolt a levegő minősége, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején egy anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, így egyre több helyen képződhet éjszaka köd, amely napközben fokozatosan zsugorodik. Legnagyobb eséllyel északkeleten maradhat tartósan borult, párás, ködös az idő egész nap, így arrafelé a szálló por (PM10) koncentrációja várhatóan meghaladhatja napi átlagban is az egészségügyi határértéket. Másutt is romló tendencia valószínű, egyre nagyobb területen maradhat tartósan ködös az idő emelkedett PM10 mennyiséggel.

A hét közepén a tartósan ködös, borult körzetek kerülhetnek túlsúlyba, így nagyobb területen is meghaladhatja napi átlagban az egészségügyi, néhol pedig akár a tájékoztatási határértéket a szálló por koncentrációja.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

levegő mindőség

por