Elrendelték a készültséget a Dunán: brutális mennyiségű víz érkezik

MTI   
  Megosztom
Elrendelték a készültséget a Dunán: brutális mennyiségű víz érkezik

A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése, a győri vízügyesek munkáját szolnoki kollégáik is segítik. A vízszint már a Dunakanyarban és a fővárosban is látványosan emelkedik.


 

Az elmúlt napokban Európa jelentős részén ciklonok és frontjaik okoznak változékony időjárást. A Kárpát-medencében sokfelé 10-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék esett. A hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. A hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe az időjárás, 15 °C körüli maximumok is lehetnek.

Nyakunkon az árhullám

A Dunán az ár jelenleg Pozsony és Nagybajcs között tetőzik, az Országos Vízjelző Szolgálat hétfő reggeli előrejelzése szerint Nagybajcsnál még néhány centiméteres vízszintemelkedésre lehet számítani, a tetőzés nem éri el harmadfokú árvédelmi szintet. Ezen a szakaszon 24 órában védekeznek a helyi vízügyes szakemberek, akiket szolnoki kollégáik is segítenek már.

Komárom és Esztergom térségében az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinteket - azaz 500 centimétert - meghaladó tetőzésekre számítanak a hétfő reggeli prognózisok alapján.

Komáromnál az 570-590 centiméteres, Esztergomnál pedig az 550-570 centiméteres tartományban várható a Duna tetőzése kedden. A Duna bajai tetőzése péntek reggel várható 799 centiméteres, másodfok körüli vagy az alatti vízállással.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

duna

tetőzés

víz