Egyre jobban sürgetik a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését: így csökkenhetjük a fogyasztásunkat

MTI   
  Megosztom
Egyre jobban sürgetik a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését: így csökkenhetjük a fogyasztásunkat

A háztartások rezsiterheit az energiahatékonysági korszerűsítések csökkentenék a leghatékonyabban - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet pénteken az MTI-vel.

Összefoglalójuk szerint a fogyasztáscsökkentés is előnyös, hiszen csökkenti környezetterhelést, ám ezzel a komfortérzet is romlik. Sokkal hasznosabb a teljes felújítás, amely a ma már korszerűtlennek számító, Kádár-kockaként ismert lakóingatlanok energiafogyasztását 80 százalékkal is csökkentheti, ezzel együtt 50 százalékkal nőhet az épület értéke. Számításaik alapján egy ilyen beruházás a fűtési rendszer fajtájától függően 9-12 év alatt megtérülhet, a szigetelésre, ablakcserére és új fűtési rendszer telepítésére is kiterjedő felújítás havonta több mint 100 ezer forinttal is csökkenheti a rezsiköltséget.

Az intézet azt tanácsolja a lakástulajdonosoknak, hogy a falak szigetelésével kezdjék a korszerűsítést, mert a tapasztalatok alapján ezzel csökkenthető leginkább a hőveszteség. A korszerűtlen ablakok és tetők általában valamivel kisebb, de így is jelentős mértékben felelősek az energiapazarlásért. Végül lehetőség szerint a padlót és a pincefödémet is érdemes szigetelni, a meleg ugyanis valamilyen mértékben lefelé is el tud távozni az otthonokból - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

energetika

lakásfelújítás

energetikai korszerűsítés

rezsi

otthon

spórolás