Megdöbbentő fordulat a magyar ingatlanpiacon: most már ez az ország legdrágább vármegyéje

HelloVidék   
  Megosztom
Megdöbbentő fordulat a magyar ingatlanpiacon: most már ez az ország legdrágább vármegyéje

Négyzetméterárak tekintetében 27%-os emelkedés után Veszprém vette át a vezető szerepet az ország vármegyéi között, maga mögé utasítva Hajdú-Bihar és Pest vármegyét is. A vármegyében a Falusi CSOK-os preferált kistelepülés, Tihany számít a legdrágábbnak, a támogatás pedig bizonyára tovább emeli majd az árszintet. Az ingatlaneladások harmada a vármegyeszékhelyen köttetett, ahol 38,4 millió forintba kerül átlagosan az otthonteremtés.

A KSH Ingatlanadattár 2022-es kimutatása szerint a fővárost leszámítva Pest, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegye után a negyedik legdrágább terület volt az országon belül Veszprém vármegye, ahol az összes ingatlantípust beleszámítva 488 ezer forintos átlagos árat kellett fizetniük a vásárlóknak négyzetméterenként.

A Duna House értékesítési adatai szerint annak ellenére, hogy mintegy 20%-kal esett vissza a vármegyében zárult eladások mennyisége 2022-höz képest, így is az egyik legjelentősebb, 27%-os áremelkedést követően, 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárral zárta a tavalyi évet a Veszprém székhelyű vármegye. Az átlagos ingatlanérték 44 millióról 52 millió forintra nőtt, ugyanakkor ezért az összegért 8 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 84 négyzetméteres otthonokat szerezhettek itt a vevők

– kezdte Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő PR és elemzési vezetője.

A vármegyei átlagárra egyértelmű hatással van a Balaton közvetlen közelében elhelyezkedő települések népszerűsége, amelyek közül jó pár a Falusi CSOK szempontjából preferált kistelepülésnek számít, tehát az itt letelepedők számára nem csak a CSOK Plusz, de a Falusi CSOK által kínált kedvezmények és támogatások is segítik majd idéntől az otthonteremtést

– folytatta a szakértő.

Négyzetméterárak tekintetében a vármegye legkiemelkedőbb városának számít Tihany, ahol a 2022-es KSH adatok szerint megközelítette az 1,4 millió forintot az átlagos négyzetméterár, az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján pedig 2023-ban már 1,6 millió forint körül alakult az átlag négyzetméterenként. Az idei év és a település Falusi CSOK-os érintettsége pedig még feljebb tornázhatja majd az így is főváros szintű árakat. Jelentős kiadást jelent az ingatlanvásárlók számára az otthonteremtés Csopakon, ahol az ingatlanközvetítő által értékesített ingatlanok adatai alapján 1,5 millió forint volt 2023-ban a négyzetméterenkénti átlag, a harmadik legdrágábbnak számító Balatonfüreden pedig millió körüli értékkel zárta az évet a helyi ingatlanpiac.

Hol, milyen ingatlant keresnek a vevők?

Az ingatlanközvetítő értékesítési adatai szerint a vármegyében lezajlott összes ingatlantranzakció harmada, 33%-a zárult a vármegye székhelyén. A királynék városában a KSH 2022-es adatai szerint 657 ezer forintba került egy négyzetméter, ehhez képest az ingatlanközvetítő 2023-as eladásai alapján számított átlag 10%-kal enyhébb, 588 ezer forintos árszintet mutat négyzetméterenként. Veszprémben a legkeresettebb ingatlantípus 45%-kal a panel volt 2023-ban, amelyért 2022-ben 609 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként a KSH szerint, míg a portál adatai 2023-ra 570 ezer forintos átlagot mutatnak. Aki veszprémi panellakásra szerződött, átlagosan 31,5 millió forintot költött, amelyért 55 négyzetméteres, élhető alapterülettel rendelkező ingatlant kaphatott.

A második legkedveltebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt tavaly, amelyet 661 ezer forintos négyzetméteráron lehetett megvásárolni átlagosan, az ingatlanméret 60 négyzetméter körül alakult, egy ilyen lakás átlagosan 39,3 millió forintért volt kapható. Családi házra az ügyfelek 17%-a szerződött, ők 493 ezer forintos négyzetméteráron, 100 négyzetméter körüli ingatlanokat vásároltak, amely 48,8 millió forintos kiadást jelentett számukra tavaly.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tihany

veszprém

ingatlanárak

otthon

ingatlan

lakásvásárlás

áremelkedés