Új időszámítás kezdődik a vidéki megyeszékhelyen: kiderült, hogyan zajlik majd az élelmiszerhulladék-gyűjtés

HelloVidék   
  Megosztom
Új időszámítás kezdődik a vidéki megyeszékhelyen: kiderült, hogyan zajlik majd az élelmiszerhulladék-gyűjtés

Elindul a biohulladék gyűjtése Kaposváron is, ahol az Irányi Dániel utca egyik társasházában mutatták be a lakók, hogyan gyűjtik majd ezentúl külön a biohulladékot.

A kaposvári Irányi Dániel utca egyik társasházában mutatták be a lakók, hogyan gyűjtik majd ezentúl külön a biohulladékot. Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója és Szita Károly polgármester ismertette az új hulladékgyűjtési rendszer előnyeit - írja Sonline.

Már a tavalyi közgyűléseken megszavazták a lakók, hogy kérik a gyűjtőket a használt sütőolajhoz és a biohulladékhoz

– mondta Javós Csilla, közös képviselő.

A narancshéjat is ide lehet dobni, de csontot és a műanyag vagy papír csomagolást tilos, figyelmeztetett erre Pethő Zsolt. A konyhai ételmaradékokból biogáz lesz, áramot, sőt akár üzemanyagot is elő lehet állítani belőle. – Jelenleg 30-40 százalékos a magyar lakossági hulladékgazdálkodás újrahasznosítása, de a célunk a 65 százalék, ami világszínvonalat jelentene – mondta a MOHU vezérigazgatója, majd bemutatta az ötliteres gyűjtőedényeket, amiket a lakások, és a 120 literes barna kukákat, amiket a társasházak igényelhetnek.

A szelektív gyűjtés mellett a zöldhulladékot és a háztartási sütőolajat is külön gyűjtik, és a szállítás menetrendjét már megszokták és tanulmányozzák a kaposváriak. Az is rendelkezésükre áll a városban élőknek, hogy egy tonna szemetet lerakjanak a hulladékudvarban. Decemberben havi ezer kiló volt a begyűjtött használt sütőolaj, ezt a mennyiséget még kevesli, de bízik abban, hogy egyre többen csatlakoznak az újrahasznosítási rendszerhez.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

kaposvár

biohulladék

ételmaradék