Új időszámítás kezdődik a vidéki megyeszékhelyen: kiderült, hogyan zajlik majd az élelmiszerhulladék-gyűjtés

HelloVidék   
  Megosztom
Új időszámítás kezdődik a vidéki megyeszékhelyen: kiderült, hogyan zajlik majd az élelmiszerhulladék-gyűjtés

Elindul a biohulladék gyűjtése Kaposváron is, ahol az Irányi Dániel utca egyik társasházában mutatták be a lakók, hogyan gyűjtik majd ezentúl külön a biohulladékot.

A kaposvári Irányi Dániel utca egyik társasházában mutatták be a lakók, hogyan gyűjtik majd ezentúl külön a biohulladékot. Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója és Szita Károly polgármester ismertette az új hulladékgyűjtési rendszer előnyeit - írja Sonline.

Már a tavalyi közgyűléseken megszavazták a lakók, hogy kérik a gyűjtőket a használt sütőolajhoz és a biohulladékhoz

– mondta Javós Csilla, közös képviselő.

A narancshéjat is ide lehet dobni, de csontot és a műanyag vagy papír csomagolást tilos, figyelmeztetett erre Pethő Zsolt. A konyhai ételmaradékokból biogáz lesz, áramot, sőt akár üzemanyagot is elő lehet állítani belőle. – Jelenleg 30-40 százalékos a magyar lakossági hulladékgazdálkodás újrahasznosítása, de a célunk a 65 százalék, ami világszínvonalat jelentene – mondta a MOHU vezérigazgatója, majd bemutatta az ötliteres gyűjtőedényeket, amiket a lakások, és a 120 literes barna kukákat, amiket a társasházak igényelhetnek.

A szelektív gyűjtés mellett a zöldhulladékot és a háztartási sütőolajat is külön gyűjtik, és a szállítás menetrendjét már megszokták és tanulmányozzák a kaposváriak. Az is rendelkezésükre áll a városban élőknek, hogy egy tonna szemetet lerakjanak a hulladékudvarban. Decemberben havi ezer kiló volt a begyűjtött használt sütőolaj, ezt a mennyiséget még kevesli, de bízik abban, hogy egyre többen csatlakoznak az újrahasznosítási rendszerhez.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

kaposvár

biohulladék

ételmaradék