Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a nyugdíjasok: ennyibe kerülnek a vidéki idősotthonok

Szurok Dávid   
  Megosztom
Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a nyugdíjasok: ennyibe kerülnek a vidéki idősotthonok

Továbbra is nagyon nehéz bekerülni idősek otthonába Magyarországon. A várólisták egyre hosszabbak, de még ha sikerül is otthont találni szeretteinknek, van, ahol nem elég a havi törlesztést fizetni, a bekerülésért is jelentős összeget kell letenni az asztalra. Természetesen felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk, mire figyeljünk, hogy valóban jó intézményt találjunk magunknak vagy idős rokonunknak, barátunknak. A HelloVidék most annak járt utána, hogy miképp alakulnak az árak a különböző idősotthonokban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Magyarország lakosságának száma tavaly 9 599 744 főt számlált, amelyből 1 millió 989 ezer főt tettek ki a 65 év felettiek. Arányuk a 2022-es évhez képest némiképp csökkent. Bár a rendszerváltás óta jelentősen emelkedett az idősotthonok férőhelyeinek és gondozottainak a száma, 2019-ben viszont − megszakítva a közel 25 éves emelkedő trendet − a férőhelykapacitás 0,9, az ellátottak száma 0,7%-kal kevesebb lett az előző évinél.

2019-ben országszerte 835 tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményben éltek olyan idősek, akiknek az önmagukról való gondoskodás akadályokba ütközött. Az intézmények háromtizede a fővárosban, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben működik. Az intézményi rendszer hazánk közel egészét lefedi, mindössze 9 járásban nem lehetett a szolgáltatást igénybe venni.

A férőhelyek területi eloszlása azonban egyenetlen: míg az ország déli részén a kapacitások inkább követik az idősek magasabb arányából fakadó igényeket, a fővárosban – ahol a legmagasabb a születéskor várható átlagos élettartam mindkét nem esetében – a kínálat szűkösebb.

Az ellátás nem ingyenes, a legtöbb helyen a havi díj mellett, bekerülési díjat is kell fizetni. Az önkormányzati fenntartású intézményekben azonban a fizetendő térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének az 50 százalékát a rehabilitációs célú lakóotthoni elhelyezés esetén, illetve a 80 százalékát az egyéb tartós elhelyezést nyújtó otthonokban. Mindezek alapján lapunk megnézte, hogyan alakulnak a vidéki nagyvárosokban az egyes idősotthonokban díjai.

Szociális Központ Liget Időskorúak Otthona – Kaposvár

A 38 férőhelyes otthonban azok számára lehet jó választást, akik fokozott ápolást, gondozást igényelnek. A másik épületben pedig, azok kapnak elhelyezést, akik kisebb mértékben szorulnak gondoskodásra.

Étkezés / ellátás

  • teljes ellátás - napi háromszori főétkezés biztosított, szükség esetén diétás étrend - Saját üzemi konyha van.

Általános

  • 60 férőhelyes, ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon. A településről fogadjuk az idős embereket.

Bekerülési díj:

  • 1 ágyas szoba : 400.000Ft
  • 2 vagy több ágyas szoba: 200.000Ft

Havi díj:

  • a jövedelem 80%-a (intézményi térítési díj figyelembevételével)

Szent Lőrinc Gondozóotthon – Pécs

Az intézmény elsősorban Baranya és Tolna megyékben állandó lakhellyel rendelkező idős emberek számára kínál felvételt. nyerhetnek felvételt. A teljeskörű ellátás keretében napi ötszöri étkezést, orvosi ellátást, ápolást, gyógyszerekkel való ellátást

  • Az egy szobás apartman esetében az egyszeri belépési díj 3 millió Forint.
  • Az ellátásért térítési díjat kell fizetni. Ennek összege 2023. május 1-től átlagos ellátás esetén 6.200,- Ft/nap, demens ellátás esetén 6.400,- Ft/nap.

Támasz Idősek Otthona- Veszprém

Mint írják, a veszprémi otthon kellemes parkos környezetben, színvonalas ellátással, változatos programokkal, és szakszerű gondoskodással veszi körül lakóit, akik az ország egész területéről érkeznek. A fenti otthonokkal ellentétben itt nincs egyszeri nagy összegű belépődíj.

Díjszabás

3 Fős Apartman: (24nm)

  • 8.915,- Ft/fő/nap

2 Fős Kisszoba 3 fős Apartmanban: (12nm)

  • 8.915,- Ft/fő/nap + 1.315,- Ft/fő/nap 3 évig

1 Fős Kisszoba 3 fős Apartmanban: (6nm)

  • 8.915,- Ft/fő/nap + 2.630,- Ft/fő/nap 3 évig

Soproni Szociális Intézmény Idősek Otthona

A Balfi utcai intézményben az ellátás 4 részlegen történik, ahol többágyas szobákban kerülhetnek elhelyezésre a gondozottak.

A balfi utcai gondozóházi részlegen egyszeri használatba vételi díj fizetendő: egyszemélyes lakrész esetén ez 2.200.000 Ft, kétszemélyes lakrész esetén 2.500.000 Ft. Az idős otthoni részlegen nincs egyszeri használatba vételi díj.

Havi díj:

Emelt szintű részlegen, illetve házaspárok esetén kétszemélyes lakrészben személyenként a jövedelem 80%-a. Az idős otthoni részlegena jövedelem 80%át, maximum az intézményi térítési díjat kell fizetni.

Szegedi Ősz Idősotthon

A Szegedi Ősz Idősotthon 100 lakónak kínál tartós és átmeneti idősotthoni ellátást 2003 óta. Szeged első, magánkezdeményezésként létrehozott idősek otthona elsősorban a város igényeinek kielégítésére koncentrál. Ezt jelzi, hogy lakóinak 97%-a szegedi illetőségű.

Az épületben öt szinten 52 önálló lakrész, valamint 7 szoba került kialakításra. Az épületben két személyfelvonó, 150 adagos főzőkonyha, illetve korszerű mosoda működik. A Szegedi Ősz Idősotthonban nincs egyszeri bekerülési költség

Önköltséges ellátás

  • Térítési díj: 16.150 Ft / nap

Befogadott férőhelyekre

  • Térítési díj: 13.425 Ft / nap

Martin-ház Idősek otthona - Miskolc

Az 50 férőhelyes, ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon az ország egész területéről fogadjuk az idős embereket. Az idősotthonba 80 évtől tudnak lakókat felvenni. A 80 év alattiak viszont csak a háziorvos által igazolt napi négy órán túli gondozással tudnak csak bekerülni.

A bekerüléshez hozzátartozik a fenntartó egyházközség számára beköltözéskor fizetett egyszeri hozzájárulási adomány is.

  • Ez a 3 ágyas szobák esetében ez 450 ezer, a 2 ágyas saját fürdőszobával felszerelt apartmanok esetén pedig 950 ezer Forint a hozzájárulás.
  • Havi térítési díj mindenki számára egységesen: 180.000,- Ft.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

idősek otthona

ár

nyugdíj