Kiderült, hol, mennyit visz el fizetésünkből az albérleti díj: ezek a legolcsóbb és legdrágább magyar városok

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, hol, mennyit visz el fizetésünkből az albérleti díj: ezek a legolcsóbb és legdrágább magyar városok

Ahogy a lakáspiaci forgalmat, az albérletpiacot is befolyásolja a fizetések, ezen belül a reálbérek alakulása. Az fővárosi kerületekre, Budapest egészére és a vármegyeszékhelyeknek helyet adó járásokra vonatkozó fizetési adatok és lakbérek aránya alapján nagyon komoly különbségek vannak az országban - derül ki az ingatlan.com saját adatain és a KSH kereseti statisztikáin alapuló készült friss elemzéséből, amely több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetés bérleti díját vette figyelembe.

Ideális esetben a lakbérek nem haladják meg az adózás előtti jövedelem harmadát egy népszerű hüvelykujjszabály szerint. A portál ezért megvizsgálta, hogy hol mennyibe kerülnek az albérletek a fizetések arányában. A vármegyeszékhelyek közül Székesfehérvár és Debrecen áll az élen 33-33 százalékkal, Miskolc pedig a legolcsóbb városok között szerepel.

Nagyon színes a megfizethetőségi térkép

Ha az átlagbéreket nézzük Budapesten és a vármegyeszékhelyeken, akkor a fővárosban a legdrágábbak a kiadó lakások az átlagfizetésekhez képest. Egy-egy adott járás, város, kerület béradatainál viszont figyelembe kell venni, hogy bár a bérlők egyre nagyobb arányban jelentik be magukat az adott címre, ezt nem teszi meg mindenki, így utóbbiak fizetési adatai nem vagy nem feltétlenül jelennek meg a helyi kereseti adatokban

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az adatokat ismertetve közölte: Budapesten tavaly 697 ezer forint volt a bruttó átlagbér, ehhez képest február közepén 250 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami 36 százalékos arányt jelent. Valamivel alacsonyabb, de nagyságrendileg hasonló, 33-33 százalékos az arány Debrecenben és Székesfehérváron. Előbbi városban a 200 ezer forintos bérleti díj mellé 599 ezer forintos járási átlagfizetés tartozik. Fejér vármegye székhelyére pedig 205 ezer forintos lakbér, valamint 620 ezer forintos bruttó jellemző.

Veszprémben, Győrben és Pécsen kedvezőbb az arány, a 150-180 ezer forintos bérleti díj az adott járás 581-694 ezer forintos bruttó átlagbérének egyaránt 26 százalékából kijön. Szolnokon, Szekszárdon és a nagy egyetemvárosok közé tartozó Miskolcon a legolcsóbbak az albérletek ebben az összevetésben, 18-20 százalékos az arány. Mivel a 100-120 ezer forintos bérleti díjat 539-553 ezres bruttóból lehet finanszírozni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

albérlet

albérlet árak

otthon

lakhatás

fizetés

jövedelem

megélhetés