Megtörtént az átadás: egyedülálló szűrőcentrumot alakítottak ki a vidéki vármegyeszékhelyen

MTI   
  Megosztom
Megtörtént az átadás: egyedülálló szűrőcentrumot alakítottak ki a vidéki vármegyeszékhelyen

A magzatok szív- és érrendszeri, idegrendszeri és genetikai elváltozásainak szűrésére alkalmas, országosan egyedülálló központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.


 

A professzor elmondta, az új foeto-maternalis centrum (FMC) nagy mértékben segíti az egész dél-alföldi régió szülészeti, nőgyógyászati ellátását, komoly minőségjavulást hoz a várandósgondozásában.

A központ elindulása hozzájárul a dél-alföldi demográfiai program megvalósításához, amely célja a régió kedvezőtlen demográfiai folyamatainak megfordítása. Fendler Judit, az SZTE kancellára úgy fogalmazott, az egyetem felelőssége minden lehetséges módon segíteni, hogy a régióban minél többen megszülethessenek, tanulhassanak és egészségben élhessenek.

A kancellár hangsúlyozta, az SZTE nem ki- hanem visszaszervezi az ellátási tevékenységeket. A közellátás és a térítéses ellátás az egyetemen nem egymás elől szívják el az erőforrásokat, hanem erősítik egymást

- tette hozzá.

Várbíró Szabolcs klinikaigazgató kifejtette, a szorosabb várandósgondozás, a szisztematikus, rendszeres szűrés lehetővé teszi, hogy időben felismerjék a magzati kórállapotokat, ami pedig megfelelően tervezhetővé és optimálissá teszi az ellátást. A régió várandósgondozását is ennek megfelelően alakítják át. A klinika, mint harmadik szintű centrum felelősséget vállal a régió összes ellátójáért, amelyek bármikor kérhetnek szakmai segítséget.

Az ilyen szűrésekhez szükséges nagy teljesítményű ultrahang-berendezések először a magánellátásban jelentek meg Magyarországon az elmúlt másfél, két évtizedben. Ezek a privát ellátók a Downszindróma-szűrés, a kora terhességi szív- és érrendszeri szűrések, a kora terhességi áttekintő és kiterjesztett ultrahangvizsgálatok, a nem invazív magzati genetikai tesztek, a koraszülésszűrés, a terhességi mérgezések szűrésének úttörői voltak

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

szeged

centrum

átadás