Ilyet is ritkán látni Magyarországon: különleges eszközökkel újul meg a vidéki múzeum

MTI   
  Megosztom
Ilyet is ritkán látni Magyarországon: különleges eszközökkel újul meg a vidéki múzeum

Az egykori bányaleszállás élményét kínáló virtuális kassal, valamint a térképtárat bemutató digitális eszközökkel bővült a tatabányai bányászati múzeum kínálata.

Az információs kioszkokban szöveges, filmes és hangzó anyagokat helyeztek el a bányaszállítás, a fejtés, a tatabányai bányászat története és a selmeci hagyományok témakörében. A 29 millió forintos beruházás a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával valósult meg. A fejlesztés célja a skanzen állandó kiállításának részleges megújítása és a látogatói élmény fokozása.

Az alábányászás miatt elbontott munkáslakások tégláiból hatajtósnak nevezett, hatlakásos sorházakat építettek, amilyenekben az 1900-as évek elején a bányakolóniák munkásai éltek. Az egyik hatajtósban a munkások lakásait mutatják be, a másikban a kolóniák kisiparosainak műhelyeit rendezték be.

A régi ótelepi iskola épületének mintájára felépített iskolában két korhű - egy 1920-30-as, és egy 1960-70-es évekbeli - osztályterem kapott helyet, melyeket múzeumpedagógiai céllal, "régi tanórák" tartására használnak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

fejlesztés

tatabánya

múzeum