Itt van a tuti recept a rossz levegő ellen: ezzel az egyszerű módszerrel könnyedén megelőzheted a bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Itt van a tuti recept a rossz levegő ellen: ezzel az egyszerű módszerrel könnyedén megelőzheted a bajt

A környezetszennyezés sajnálatos módon még mindig létező jelenség, ami megoldandó problémát jelent, méghozzá globálisan. A gyárak, járművek, berendezések folyamatosan olyan káros anyagokat juttatnak a levegőbe, ami szennyezi a levegőt. Egyes városok, települések lakosainak száma, a forgalom nagysága, az aktuális évszak jellemzői mind hatással vannak arra, hogy milyen a levegő egy adott helyen. Szerencsére mára már egyre több azoknak az modern eszközöknek a száma, amelyekkel könnyen, és gyorsan kimutatható a levegőszennyezettség. A levegőminőség-érzékelő műszerekkel hasznos ellenőrzéseket lehet végezni szabadban vagy beltéren egyaránt már.

Nagyon sokan akarva akaratlanúl is olyan helyen élnek az országban ahol a közelben ipari létesítmény, akkumulátorgyár, vegyi üzem, festékgyár vagy más ipari tevékenység folyik. Ezeken a helyeken többnyire olyan vegyszereket, oldószereket, vegyi anyagokat használnak, melyek esetleg kijuthatnak a levegőbe is. Itt jönnek képbe azok a levegőminőség-érzékelő műszerek, amelyekkel ellenőrizhetjük, megfelelő-e a levegőminőség.

Ha új házba, új lakásba költözünk, szintén érdemes ellenőrizni a környék levegőminőségét, kizárva a kellemetlen meglepetést, hogy a szomszédban valamilyen levegőt szennyező tevékenység folyik, ami hosszú távon káros lehet az egészségünkre.

Manapság már se szeri se száma azoknak a levegőminőség-érzékelő műszereknek, amelyek azonnali adatokat szolgáltat a felhasználóknak a beltéri levegőminőség számos aspektusáról. Mint ahogy arra a familyhandyman oldalán felhívják a figyelmet, ezek az eszközök mérik a beltéri levegő minőségét, kimutatják a veszélyes gázokat, és részecskéket. A levegőminőség-ellenőrzők általában mérik a radont, a szén-dioxidot, az illékony szerves vegyületeket és más káros vegyi anyagokat és gázokat, valamint a levegőben szálló port, pollent és penészt is.

Azoknak akiknek légúti vagy más egészségügyi problémái vannak, hasznos lehet egy olyan eszköz, amely tájékoztassa őket a levegő minőségérőé

- mondta Dr. John McKeon, az Allergy Standards Ltd. vezérigazgatója a lapnak.

Maga a szerkezet rengeteg olyan érzékelővel fel van szerelve, amelyek különböző típusú szennyező anyagok észlelésére szolgálnak. Egy Elektrokémiai érzékelő ·figyeli az oxigénszintet, és a mérgező gázokat, úgy, hogy közben méri azok koncentrációját. A részecskedetektorok lézer segítségével találja meg a port, a pollent és a penészgombát. Az otthonunk éppen aktuális légköri viszonyait a monitoron tudjuk szemügyre venni a készüléken, ami különböző színkódok alapján jelzi a belső tér státuszát.

A levegőminőség-érzékelők közül van asztali, falra, és a mennyezetre helyezhető is. A legtöbb ilyen készülék már összekapcsolható az okostelefonunkkal, amely egy alkalmazáson keresztűl küldi a tulajdonosnak az eredményeket. Vannak ugyanakkor hordozható változatok is, amelyeket digitális kijelzővel vannak ellátva, és bárhová magunkkal vihetünk.

Mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket először is nem árt tisztába lenni pár dologgal. Ha olyan helyen él, ahol ki van téve a radongáz veszélyének, győződjön meg arról, hogy olyan készüléket vesz, amely ezt ellenőrzi. Ha penészgombára allergiás, ellenőrizze, hogy a szerkezet méri a páratartalmat és a részecskéket. Ami az árakat illeti vegyes a szórás. A legolcsóbb iln eszköz, amit találtunk az 13 ezer forinttól indul, de találni olyat is, ami közel fél millió forintba kerül.

Aqara AAQS-S01 levegőminőség mérő Fehér

  • 14 460 Ft

Hama 00186425 levegőminőség mérő Fehér

  • 24 050 Ft

GARNI 204 OneCare beltéri levegőminőség mérő vezeték nélküli érzékelővel

  • 49 465 Ft

Levegőminőség mérő, CO2 kijelző, széndioxid mérőműszer, fehér, TFA

  • 68 990 Ft

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

levegő minősége

szennyezett levegő

mérés