Megválasztották az Év Tájházvezetőjét: kiderült, hogy szórakoztató is lehet a múzeumlátogatás

HelloVidék   
  Megosztom
Megválasztották az Év Tájházvezetőjét: kiderült, hogy szórakoztató is lehet a múzeumlátogatás

Pats Krisztina az újbarki Német Nemzetiségi Tájház létrehozásában, értékei fenntartásában, a tájházi programok kialakításában hosszú évek óta kiemelkedő szerepet vállal. A kezdetekben a községi német nemzetiségi önkormányzat elnökeként, jelenleg önkéntesként végzi a tájház körül vállalt feladatokat. A Tájházszövetség tagjai közé azért jelentkezett, hogy a szövetség szakmai képzései, kiadványai segítségével fejleszthesse tudását, felhasználja a szövetség tapasztalatait a programok szervezése, a tájház fenntartása terén.

A tájház létrehozása óta motorja a kiállítóhely fejlesztésének, pályázatokat ír, melyek során kialakíthattak egy közösségi teret, ahol az általa vezetett Stammtisch (Törzsasztal) – Beszélgessünk németül! klub is tartja a rendezvényeit. Ehhez kapcsolódóan létrehozott egy kétkötetes Stammtisch kiadványt, mely módszertani segítséget nyújt a német nyelvet kedvelőknek.

Modern eszközöket használ a múzeumpedagógiához

Munkája során igyekszik a legmodernebb eszközöket is használni a múzeumpedagógiai területen. Szabadulószoba-játékot hozott létre, mellyel a hely és a történelem, a személyes élmények által tette érdekesebbé a település és a tájház megismerését. Az újbarki tájház gyűjteményét egy Újbarok Anno Neudörfl fotókönyv megvalósításával gazdagította. A tőle származó ötlet nyomán a nemzetiségi önkormányzat összegyűjtötte a településen található régi fényképek nagy részét, és ezeket tematikusan összerendezve jelentették meg egy bővített második kiadásban.

A környék betlehemeseit bemutató kiadványt is ő állította össze a német nemzetiségi önkormányzat pályázata nyomán. A gyűjtemény a német nemzetiségi közösség hagyományos karácsonyi játékait, a hagyományos autentikus szövegek megőrzését segíti Fejér és Komárom-Esztergom vármegyékben. A gyűjtemény egy részének digitalizálása és a MúzeumDigitár felülethez való csatlakozás által a kulturális értékek az internetes felhasználók számára is elérhetővé váltak. Tevékenyen részt vett a digitalizálás folyamatában, a múzeumi leltár összeállításában.

Kiemelkedő munkát végzett Fejér vármegyében

A Fejér vármegyében működő tájházak körében is jelentős tevékenységet végez. Hagyományteremtő és -őrző jelleggel a tájházakban közreműködő önkéntesek számára kétévente szervez a Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület védnöksége alatt tájháztalálkozót és konferenciát. Ezeken a megyében működő tíz tájház munkatársai, önkéntesei, valamint külsős érdeklődők, tájházkedvelők vesznek részt. Az első tájháztalálkozóra megszerkesztette és kiadta a Fejér megyében működő tájházakat bemutató kiadványt, melyet azóta pályázati támogatásból újra nyomtattak.

A konferenciák során nagy gondot fordít arra, hogy a tárgyak megőrzése, az önkéntesek és más érdeklődők múzeumpedagógiai fejlesztése mellett a jó gyakorlatok bemutatása is megtörténjen. A találkozók során egy-egy központi téma mentén kéri fel az előadókat, szervezi meg a nap programját, kéri fel a társrendező nemzetiségi önkormányzatokat, tartja a kapcsolatot az érintettekkel, beszámol a rendezvényről a közösségi médiában és a német nemzetiség hetilapjában, a Neue Zeitungban, kezeli a pályázatokat.

Jó kapcsolatot alakított ki a konferenciák és tájháztalálkozó rendezvények szervezési munkái során a Jakob Bleyer Heimatmuseum, a Tájházszövetség, a Tatabányai Múzeum, valamint a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum munkatársaival, igyekszik a munkájában követni a múzeum- és tájházszakmában jártas kollégák tapasztalatait.

Újbarki Tájházért Egyesület

2021-ben javaslatára alakult meg az Újbarki Tájházért Egyesület. A 21 főt számláló közösség elnökeként is sokat tesz a tájház fejlődéséért. A tagok tevékenységének összehangolásával biztosítja, hogy a tájház fenntartása, a napi munkák elvégzése zökkenőmentes legyen. A tájház kemencéjének felújításához, a tájház kertjében való foglalkoztató kialakításához kapott támogatások felhasználását nyomon követi, az azokhoz kapcsolódó dokumentációkat kezeli, segítséget nyújt a tulajdonos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Újbarok munkájához a tájházzal kapcsolatban.

A tájházban programokat szervez a közösség számára pl.: egyesületi családi nap, Ínyenc nap, és segíti a német nemzetiségi önkormányzati programok eredményes megvalósítását: Alma nap, Tájházak Napja, Méhes nap, nemzetiségi tábor stb., de a Szentendrei Skanzenben megrendezett Hagyományaink vendégségben tematikus rendezvényeken is rendszeresen, aktívan megtalálhatjuk az újbarki tájház csapatát Krisztina vezetésével.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tájház

tájházak szövetsége

múzeum

otthon

kirándulás

programok

történelem