Ünnepel a Szegedi Tudományegyetem: Nobel-díjas kutatóprofesszor csatlakozott hozzájuk

HelloVidék   
  Megosztom
Ünnepel a Szegedi Tudományegyetem: Nobel-díjas kutatóprofesszor csatlakozott hozzájuk

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek, Gérard Mourou professzor, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat. 2024. április 11-én, egy konferencia keretében, Rovó László professzor, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében, Mourou professzor aláírta a Szegedi Tudományegyetemmel kötött kutatóprofesszori szerződését.

A Nobel-díj elnyerését követően Gérard Mourou professzor többször is hangoztatta, hogy a továbbiakban főként olyan kutatásokkal kíván foglalkozni, amelyek az emberiség előtt álló globális problémák megoldását szolgálják. Az egyik ilyen probléma a folyamatosan növekvő energiaigény fenntartható módon történő kielégítése. Ezzel kapcsolatban egy korábbi szegedi látogatása alkalmával a következőt nyilatkozta:

Megoldást kell találnunk az energiatermelést érintő kérdésekre, ezért olyan energiaforrást keresünk, amelyik tiszta, olcsó és bőséggel rendelkezésre áll. Én magam kifejezetten hiszek a nukleáris energia jövőjében, de ehhez a felmerülő biztonsági kérdésekre választ kell adni. Régóta meggyőződésem, hogy az ultrarövid, ultramagas intenzitású lézerimpulzusok megoldást kínálnak.

Az energiatermeléshez kapcsolódó további, már jelenleg is égető probléma a felhalmozódott sugárzó anyagok végleges kezelése. Mindkét területen fontos előrelépést jelenthet a Mourou és Tajima professzorok által javasolt lézeres neutron forrás kifejlesztése, amely a Szegedi Tudományegyetemen működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) fő célkitűzése. A Laboratórium működését Gérard Mourou professzor az elmúlt években folyamatosan támogatta, ezt az együttműködésen túl öt közös publikáció is fémjelzi.

Az együttműködés még gyakorlatiasabbá válik azáltal, hogy Mourou professzor, elfogadva az SZTE vezetésének ajánlatát, 2024. május 1-től a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszoraként segíti az SZTE, és elsősorban az NLTL munkáját. Az erre vonatkozó szerződést Mourou professzor 2024. április 11-én Rovó László, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében ünnepélyes keretek között írta alá.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szegedi tudományegyetem

nobel-díj

oktatás

otthon

egyetem

tudomány