Felforgatja a lakáspiacot az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, ki veheti igénybe

HelloVidék   
  Megosztom
Felforgatja a lakáspiacot az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, ki veheti igénybe

Megújult feltételekkel tér vissza a megpályázható állami támogatások körébe az otthonfelújítási támogatás, amely várhatóan 2024 júniusától nyújt járásonként eltérő mértékű vissza nem térítendő támogatási összeget, valamint kamatmentes hitellehetőséget az 1990 előtt épült családi házak minimum 30%-os megtakarítást célzó energetikai korszerűsítésére. A Duna House szakértői a támogatás hatásaként a hazai ingatlanállomány minőségének jelentős javulására számítanak, ami az árak tekintetében is erősödést hozhat. Azok számára, akik kiesnek a támogatásra jogosultak köréből, kettő lehetséges piaci alternatívát vázolnak a Credipass szakértői.

Folytatódik a nagysikerű otthonfelújítási támogatás, amely 2024 júniusától megújult formában, előre meghatározott, 108 milliárd forintos keret erejéig áll ismét az ingatlantulajdonosok rendelkezésére. Az új támogatás a rá jogosult igénylők körét tekintve rugalmasabb, hiszen ezúttal nem szerepel a feltételek között gyermekszámmal kapcsolatos elvárás, azonban a támogatás segítségével korszerűsíthető ingatlanok és az elvégezhető munkálatok köre is szűkebb, mint korábban.

A ’90 előtt épült ingatlanok esetében igényelhető, legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérését célzó energetikai korszerűsítésre, házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére fordítható, új otthonfelújítási támogatásra mindenképpen szüksége van a hazai ingatlanpiacnak, hiszen a szóban forgó házak többsége rossz energetikával és magas fenntartási költségekkel rendelkezik, így kimondottan ráfér a modernizálás

– kezdte Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő PR és elemzési vezetője.

A hazai lakásállomány minőségének fenntartásában a folyamatos, új építkezések támogatása mellett nagyon fontos a használt lakások korszerűsítésének segítése is. A 2023-as év során, országosan a portál közreműködésével értékesített használt családi házak között jelentős többségben, 77%-ban szerepeltek az új támogatásra jogosult, 1990 előtt épült ingatlanok. A tavalyi év során új tulajdonosra talált 1990 előtt épült használt családi házak állapot szerinti eloszlása is alátámasztja az új otthonfelújítási támogatás fontosságát, ugyanis 17%-uk lakhatatlan vagy felújítandó állapotú, 34%-uk lakható, a legtöbb, 37% jó állapotú volt, míg a legcsekélyebb arányban (12%) a nagyon jó, vagyis a teljesen felújított házak szerepeltek.

Az előző otthonfelújítási program népszerű volt ugyan, de ingatlanpiaci szempontból üdvözlendő az ingatlanra és a munkálatokra vonatkozó felhasználási feltételek szigorítása, hiszen korábban valóban nagyon sok volt a látványos, de energetikai szempontból nem jelentős felújítások aránya

– emelte ki a szakértő.

Az új támogatásnak köszönhetően arányaiban nőhet a korszerűbb családi házak száma, ami természetesen esetükben áremelkedést is eredményezhet, ez azonban az ingatlanközvetítő szakértőinek várakozása szerint nem lesz kiugró, hanem a felújított és a felújítandó ingatlanok között eddig is jelen lévő különbségeket fogja tartani

A korszerűbb, modernebb családi házak esetében eddig is akár +10-20%-os árelőny volt alkalmazható az eladási folyamat során, ami mellett jóval gyorsabb értékesítési idővel számolhattak a tulajdonosok, az új támogatásnak köszönhetően ezeket az előnyöket szerezhetik meg az így felújított házak is

– folytatta Benedikt Károly.

Mivel a jogosultak köre korlátozott az új konstrukció esetében, ezért jogosan felmerülő kérdés, hogy hogyan váltható ki a támogatás, ha a modernizálásra váró családi ház nem 1990 előtt épült vagy adott esetben más, egyéb feltételnek nem felel meg az ingatlan.

Kiszámolták a szakértők

A pénzügyi közvetítő szakértői szerint az új támogatási rendszerből kimaradó, de erős felújítási kedvvel rendelkező családok számára két kedvező lehetőség is kínálkozik a piacon az új otthonteremtési támogatás keretén belül 1 millió forintos kötelező önerő felmutatása után 6 millió forint vehető fel kamatmentes hitel formájában, maximum 8 éves futamidőre, ezért a szakértők kiszámolták, hogy milyen feltételekkel igényelhető egy 6 millió Ft-os piaci lakáshitel lakástakarékpénztárral kombinálva ugyanezzel a futamidővel, valamint hogyan alakulnak a számok egy 6 millió Ft értékű személyi kölcsön esetében.

Egy 8 éves futamidejű, 6 millió Ft összegű, végig fix kamatozású személyi kölcsön a mai piaci viszonyok között (11-20%-os kamatozással) 95 és 125 ezer Ft-os havi törlesztőrészlettel igényelhető meg a szakértők számításai szerint. Ennek előnye, hogy akár 1 hét alatt is átfuthat az igénylés a bankon, azonban hosszú távon, a teljes visszafizetést tekintve kevésbé éri meg, mint ugyanezt az összeget piaci lakáshitelként felvenni, a mai átlagos 6,5%-os kamaton.

A személyi kölcsön visszafizetése

Az említett személyi kölcsön teljes visszafizetése a futamidő végére 9 és 12 millió Ft között alakul, míg a 8 évre felvett piaci hitelnél ez csupán 7 millió 800 ezer Ft, havi 80 ezer Ft-os törlesztőrészlet mellett. Ebben az esetben azonban számolni kell a hitelkérelmeknél megszokott, várhatóan 1 hónapos átfutási idővel is, valamint mindkét konstrukció esetén fontos, hogy meg kell felelni a bank ügyfél felé támasztott minimum jövedelmet célzó elvárásainak is.

Összességében tehát kijelenthető, hogy jelenleg egy mediánbérrel, vagyis a KSH legfrissebb adatai szerint nettó 338 500 Ft igazolható jövedelemmel rendelkező ügyfél mindkét esetben meg tudja magának engedni az igénylést, feltéve, hogy más hitellel nem rendelkezik, hiszen mindössze havi átlagosan 100 ezer Ft-os törlesztőrészlet terheléssel kell csupán számolni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthonfelújítási hitel

otthonfelújítási támogatás

otthon

ingatlan

lakásfelújítás

hitel