Vádat emeltek a kecskeméti gyárvezetők ellen: gyermekmunkásnak roncsolódtak össze a kezei

MTI   
  Megosztom
Vádat emeltek a kecskeméti gyárvezetők ellen: gyermekmunkásnak roncsolódtak össze a kezei

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfi ellen, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek munka közben mindkét kezét összepréselte egy gép. A vádirat szerint a Kecskemét környéki cég műszakvezetője és telepvezetője 2021 tavaszán, iskolaidőben, alkalmi munkavállalóként, gépkiszolgáló segédmunkás munkakörben műanyag flakonfúvó gépen foglalkoztatta a 15 éves fiút - írta Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A gyermek a műszakvezető hívására, a telepvezető szóbeli engedélyével kezdett el az üzemben dolgozni. A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a sértett még kiskorú és orvosi alkalmassági vizsgálaton nem vett részt, ráadásul a gép kezelésére sem volt megfelelően kiképezve, ennek ellenére önállóan kezelte azt.

A veszélyes munkaeszköznek minősülő gép benyúlás elleni védelmet biztosító elektromos kapcsolói ki voltak iktatva, ezáltal a gépen való munkavégzés fokozott veszéllyel járt, amiről a vádlottak tudtak.

A két férfi megszegte azt a szabályt, amely szerint a gépet csak felnőtt, arra megfelelően kioktatott személy kezelheti, aki egy éves - felügyelet mellett szerzett - gyakorlattal rendelkezik. A telepvezető vádlott a fiatalkorú munkavállaló foglalkoztatására előírt szabályokat is megszegte, mert 16. életévét be nem töltött kiskorút csak iskolai szünet ideje alatt lehet foglalkoztatni, továbbá nem biztosította az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az ügyészség mindkét férfit maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, valamint gyermekmunka bűntettével vádolja. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kecskemét

gyár

gyermek

sérülés

vádemelés

gondatlanság

otthon