Fejre állt az ingatlanpiac: most ezek a családok járnak a legjobban lakásvásárlásnál?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fejre állt az ingatlanpiac: most ezek a családok járnak a legjobban lakásvásárlásnál?

Bár a CSOK Plusz bevezetése érdemben javítja a lakásvásárlási lehetőségeket, de azt már az MNB is elismeri, hogy az új gyermeket nem vállaló, kétgyermekes családok számára lényegesen romlott az ingatlanvásárlás elérhetősége - derült ki a jegybank lakáspiaci jelentéséből. Az adatokból az is látszik, hogy valamelyest azok helyzete is javult a hazai lakáspiacon, akiknek nincs gyermeke és nem is vállalnak, de értelemszerűen még mindig jelentős hendikeppel rendelkeznek a CSOK Pluszra jogosultakhoz képest. Ahogy a Pénzcentrum írja, összességében csökkent a hazai lakások túlértékeltsége a lakossági fundamentumokhoz képest, és a hitelpiaci adatokból az is látható, hogy egyre magasabb arányban finanszírozzák az ingatlanok vételárát hitelből.

Valamivel elérhetőbb a saját lakás – a CSOK-os gyerekeseknek

Ahogy a portál írja, az MNB rendre megvizsgálja, mennyire elérhető a lakásvásárlás a magyar lakosság számára, az egyedülállók mellett a gyermekesek kilátásait is vizsgálják. Összességében a lentebb tárgylat index azt mutatja, hogy egy két átlagkeresettel rendelkező háztartás egy átlagos lakás hitelből történő megvásárlásához szükséges jövedelem hányszorosával rendelkezik. Tehát, amennyiben a mutató 1 feletti értéken áll, az adott család anyagi kifeszítettség nélkül tud hitelből lakást vásárolni, ha azonban 1 alatti, akkor a vásárlás túlzott kockázatot, anyagi megterhelést jelent a háztartásnak, így abban az esetben nem elérhető a lakásvásárlás

Gyermek nélkül 45, két gyermek esetén 65 négyzetméteres lakással számol a jegybank. Az új gyermeket vállalók esetében támogatásokkal számított, de a CSOK Plusz hitelelengedését nem figyelembe vevő értékekkel kalkulálnak.

Forrás: Pénzcentrum
Forrás: Pénzcentrum

Mit látunk?

Hát azt, hogy lényegesen csak azoknak javult egy év leforgása alatt (tavaly február és idén február között), akik élnének a CSOK Plusz lehetőségével, és a meglévő gyermekük mellé még egyet vállalnak. Budapesten a használt lakások esetében náluk ez az érték 1,31-es, azaz elviekben a család kényelmesen, különösebb anyagi megterhelés nélkül vághatna bele a lakásvásárlásba. Miközben a fővárosi használt lakások esetében náluk tavaly februárban ez az érték még (éppencsak ugyan) 1 alatt volt, azaz neccesen lett volna kivitelezhető.

Valamelyest a 0 gyermekesek kilátásai is jobbak lettek, 2022 közepe óta tavaly szeptemberben lépte át esetükben az érték az 1-es szintet, idén februárban 1,14-en állt és viszonylag lassan növekszik a fővárosi használt lakások esetében.

Bejött az „önkéntes” THM-plafon? Hogyan változik az ingatlanok árdinamikája? Erről többet a Pénzcentrum teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csok

csok plusz

pénzcentrum

hitel

lakáshitel