Így tarolta le az országot a vihar: egy nap leforgása alatt 286-szor avatkoztak be a tűzoltók

HelloVidék   
  Megosztom
Így tarolta le az országot a vihar: egy nap leforgása alatt 286-szor avatkoztak be a tűzoltók

A legtöbb beavatkozásra Fejér vármegyében, Budapesten és Somogy vármegyében volt szükség – összegezte az Indexnek a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Este 8 óra után hatalmas dörgésekkel, villámlásokkal, széllökésekkel érte el a vihar Budapestet, most pedig érdemes körbejárni az otthonunkat, és felmérni, hogy keletkeztek-e károk.


 


 

A keddi viharos időjárással kapcsolatban országszerte 286 tűzoltói beavatkozásra volt szükség – tájékoztatta erről az Indexet a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Kedden a HungaroMet kedd délután hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira. Este 8 óra után hatalmas dörgésekkel, villámlásokkal, széllökésekkel érte el a vihar Budapestet.

A legtöbb beavatkozásra Fejér vármegyében (40), Budapesten (39) és Somogy vármegyében (32) volt szükség. Az esetek 94 százalékában (270 esetben) az erős szélben letört faágak és kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat. Országszerte 12 épületben keletkezett kár.

A katasztrófavédelem így foglalta össze lapnak a legfontosabb káreseményeket:

  • Győrben a Szigethy Attila úton öt platánfát csavart ki a szél, amik több személyautót is megrongáltak.
  • Szombathelyen a Nádasdy Ferenc utcában egy társasház elektromos kapcsolószekrénye füstölt villámcsapás miatt. A tűzoltók porral oltóval megakadályozták a tüzet. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
  • A Somogy vármegyei Som településen egy 50 négyzetméteres garázs lemeztetejét tépte le a szél.
  • Egerben a Széchenyi István utcában egy gimnázium utcai homlokzatán a vakolat lazult meg.
  • Móron a Táncsics Mihály utcában egy uszoda tetőszerkezetét bontotta meg a szél.
  • Iszkaszentgyörgyön egy családi házra fa dőlt, a tető tíz négyzetméteren megsérült, egy kémény ledőlt. Szintén Iszkaszentgyörgyön egy garázs tetőszerkezetét bontotta meg a szél.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emlékeztetett arra, hogy a vihar után érdemes körbejárni az otthonunkat, és felmérni, hogy keletkeztek-e károk. Ha sérült közművekkel találkozunk, értesítsük a szolgáltatót. Ha gázvezeték sérült, és szivárog a gáz, vagy elszakadt elektromos vezetékkel találkozunk, ne közelítsük meg, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Az épületben keletkezett károkat érdemes minél hamarabb helyreállítani. A ház előtti vízelvezető árkokból a vihar után szedjük ki az összegyűlt vizet, iszapot, szemetet, hogy a következő felhőszakadásnál is el tudja látni a feladatát. Ha nem áll benne a víz, szúnyogok sem fognak benne fejlődni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vihar

kár

időjárás