Nem csak az autósokat terrorizálja az árvíz: extrém szúnyoginvázió várható, indul az irtásuk

HelloVidék   
  Megosztom
Nem csak az autósokat terrorizálja az árvíz: extrém szúnyoginvázió várható, indul az irtásuk

A Dunán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyet hagy maga után, ez jelentős szúnyogártalomhoz is vezethet. Ennek megelőzése érdekében a folyó mentén biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen – hívta fel rá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Először földi biológiai gyérítési módszert alkalmaznak a természetvédelmi oltalom alatt nem álló ártéri területeken. Ezt követően a növényzettel fedett területen a levegőből, granulátum formában juttatják ki a lárvákat elpusztító biológiai készítményt.

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan. Ugyanakkor természetvédelmi területeken ez a módszer is csak korlátozott mértékben, külön engedély alapján végezhető.

A melegben a csípőszúnyog-lárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ezért is különösen fontos, hogy hetente többször kiöntsük a kertben és erkélyen lévő tárgyakban összegyűlt vizet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szúnyog

szúnyoggyérítés

árvíz

árvízvédelem

otthon