Elárulta a neves szaunamester, mennyi időt lehet a hőségben tölteni

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulta a neves szaunamester, mennyi időt lehet a hőségben tölteni

A szauna nyugtat, segít ellazulni, miközben testünknek is kifejezetten jót tesz, hiszen a melegben növekszik a szívritmus, kitágulnak az erek és javul a szív teljesítménye. Van azonban néhány szabály, amit a hatékony és biztonságos szaunázás érdekében érdemes betartani.

A Finnországból származó szauna története több ezer évre nyúlik vissza: az első helyiségeket még a föld alá építették, a farönkökből álló kis házikót csak később kezdték használni. A hagyományos finn szaunában köveket melegítettek fatüzelésű tűzhelyen, amellyel fél nap alatt lehetett elérni a vágyott hőmérsékletet. A kéménnyel, fatüzelésű vaskályhákkal felszerelt szaunák ezt követően alakultak ki, és a finnek utazásaik során az egész világon elterjesztették szauna kultúrájukat.

A fürdőruha rossz hővezető, hamar felforrósodik, gátolja a test hőleadását, és a többnyire műszálas ruhákból olyan anyagok párolognak ki, melyeket nem tanácsos belélegezni. A talpán lévő szennyeződések és a meleg hatására kipárolgó ragasztóanyagok miatt a papucsnak sincs helye a forróságban, hagyjuk az ajtó előtt.

Szabó Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona szaunamestere arra hívja fel a figyelmet, hogy még a fürdőruhában is használható, textilszaunának nevezett helyiségben is tegyünk törölközőt magunk alá, mégpedig akkorát, hogy sehol ne érintkezzünk a paddal, mert csak így előzhető meg, hogy az izzadság beszivárogjon a fába. Emellett figyeljünk arra, hogy szaunázás előtt vegyük le ékszereinket, óráinkat, mert azok felforrósodhatnak a melegben.

Az időtartam figyelése mellett szintén fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, amit sajnos sokan elfelejtenek. Szaunázást követően fokozatosan igyunk meg legalább egy liter vizet, amit ne helyettesítsünk más folyadékkal.

A szauna a nyugalom, ellazulás helyszíne, ezért ne zavarjunk másokat hangoskodással. Ellentétben más társas helyzetekkel, itt még a köszönés elmaradása sem számít barátságtalannak, a hosszas beszélgetés, nevetgélés annál inkább.

Szabó Zoltán szerint valamivel aktívabbak lehetünk viszont egy-egy szaunaszeánszon, amikor a szaunamesterek különleges technikával, természetes illatanyagokkal és a bőrt kényeztető hatóanyagokkal teszik igazi rituálévá a szaunázást. Illóolajokkal kevert vizet locsolnak a kályhára, és az így keletkezett forró, aromás párát törölközők és zászlók segítségével a vendégek bőrére irányítják. Olykor speciálisan összeállított zene is szól, és az azzal együtt, ritmusos mozgással fokozzák az élményt, ilyenkor természetesen megengedett a hangoskodás és a beszélgetés is, nem úgy, mint az általános szauna-látogatásoknál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szauna

hévíz