Ilyen központ sem nyílt még az országban: így tanítják a jövő generációját az alföldi nagyvárosban

Steiner Petra   
  Megosztom
Ilyen központ sem nyílt még az országban: így tanítják a jövő generációját az alföldi nagyvárosban

Felgyorsult, rohanó világunkban egyre nehezebb megtalálni a kicsik számára hasznos hobbit, ráadásul anyagilag sem minden család engedheti meg magának, hogy gyermeke mindennap foglalkozásokra járjon. Idő, pénz vagy olykor egy kedves nagyszülő hiányában sokan a képernyő elé ültetik csöppségüket délutáni időtöltésként, ám koránt sem ez a legjobb megoldás. Ezt megelőzendő kínál értékes és színvonalas programokat a Kiskunfélegyházán 2018. októberében átadott Aranyalma Népmesepont.

Noha a népmesék hagyományosan a régi korok emlékét idézik meg, a Népmesepont koránt sem csak egy egyszerű, népi elemekkel és motívumokkal díszített játszóház. Egyesíti magában a letűnt idők jellegzetességeit, így a gyerekekre méretezett játszóvárat, a királyi trónszéket, díszes jelmezeket, valamint a különböző multimédiás eszközöket, így például egy ajtóba szerelt képernyőt, ami bármikor mozivá változtatja az előtte még középkori csaták helyszínéül szolgáló helyiséget.

Mindennek a TEMI Szakmaközi Művelődési Ház ad otthont, amely már korábban is számos egyesületet, klubot és civil szervezetet fogadott be, így segítve a helyi közösségek hasznos és értékes időtöltését. Többek között környezetvédők, énekkarok, nyugdíjasok, sportegyesületek és makettezők gyűlnek össze hétről hétre, ebbe kapcsolódtak most be az Aranyalma Népmesepont program keretében a kifejezetten gyerekeket célzó foglalkozások.

A projekt egy országosan kiírt pályázat által valósulhatott meg, ahol fő célként tűzték ki, hogy az egyes megyék kulturális intézményei olyan programokat szervezzenek, amik segítik a népmesék továbbörökítését, valamint a gyerekek beszédkészségének, szókincsének fejlődését. Mivel az intézmény már eddig is missziójaként fogalmazta meg a közösségépítést, a mindennapi és kulturális értékek közvetítését, valamint az alkotókészségek fejlesztését, nem meglepő, hogy egy kifejezetten gyerekeket középpontba állító programmal is bővítette eddigi repertoárját.

A foglalkozások során az egészen kicsik a kényelmes babzsákokban fészkelődve tanulságos történeteket hallgathatnak meg a „Meseszínpadnál”, vagy éppen színes ceruzákkal és tollakkal kelthetik életre kedvenc mesehőseiket a rajzpapíron „A király kertje” alkotóműhely sarokban. A nagyobbak magukra ölthetik a bölcs uralkodó vagy az elbűvölő hercegkisasszony ruháját, illetve fából készült korhű fegyverekkel eleveníthetnek fel egy-egy jelenetet a „Mesevár” erődjének falai közt.

Mindez pedig, a népmesei világ megélése, tapintása és ízlelése abban segít a fiatal korosztálynak, hogy a család, barátok körében eltöltött hasznos és szórakoztatót perceken túl szinte észre se vegye, hogy a népmesék nemcsak a mesebeli szegénylegényt vértezik fel a próbatételhez szükséges karddal, hanem őt is felkészítik az előtte álló hosszú élet kínálta harcokra és megpróbáltatásokra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kiskunfélegyháza

népmese

aranyalma népmesepont

fejlesztés

oktatás