Ilyen központ sem nyílt még az országban: így tanítják a jövő generációját az alföldi nagyvárosban

Steiner Petra   
  Megosztom
Ilyen központ sem nyílt még az országban: így tanítják a jövő generációját az alföldi nagyvárosban

Felgyorsult, rohanó világunkban egyre nehezebb megtalálni a kicsik számára hasznos hobbit, ráadásul anyagilag sem minden család engedheti meg magának, hogy gyermeke mindennap foglalkozásokra járjon. Idő, pénz vagy olykor egy kedves nagyszülő hiányában sokan a képernyő elé ültetik csöppségüket délutáni időtöltésként, ám koránt sem ez a legjobb megoldás. Ezt megelőzendő kínál értékes és színvonalas programokat a Kiskunfélegyházán 2018. októberében átadott Aranyalma Népmesepont.

Noha a népmesék hagyományosan a régi korok emlékét idézik meg, a Népmesepont koránt sem csak egy egyszerű, népi elemekkel és motívumokkal díszített játszóház. Egyesíti magában a letűnt idők jellegzetességeit, így a gyerekekre méretezett játszóvárat, a királyi trónszéket, díszes jelmezeket, valamint a különböző multimédiás eszközöket, így például egy ajtóba szerelt képernyőt, ami bármikor mozivá változtatja az előtte még középkori csaták helyszínéül szolgáló helyiséget.

Mindennek a TEMI Szakmaközi Művelődési Ház ad otthont, amely már korábban is számos egyesületet, klubot és civil szervezetet fogadott be, így segítve a helyi közösségek hasznos és értékes időtöltését. Többek között környezetvédők, énekkarok, nyugdíjasok, sportegyesületek és makettezők gyűlnek össze hétről hétre, ebbe kapcsolódtak most be az Aranyalma Népmesepont program keretében a kifejezetten gyerekeket célzó foglalkozások.

A projekt egy országosan kiírt pályázat által valósulhatott meg, ahol fő célként tűzték ki, hogy az egyes megyék kulturális intézményei olyan programokat szervezzenek, amik segítik a népmesék továbbörökítését, valamint a gyerekek beszédkészségének, szókincsének fejlődését. Mivel az intézmény már eddig is missziójaként fogalmazta meg a közösségépítést, a mindennapi és kulturális értékek közvetítését, valamint az alkotókészségek fejlesztését, nem meglepő, hogy egy kifejezetten gyerekeket középpontba állító programmal is bővítette eddigi repertoárját.

A foglalkozások során az egészen kicsik a kényelmes babzsákokban fészkelődve tanulságos történeteket hallgathatnak meg a „Meseszínpadnál”, vagy éppen színes ceruzákkal és tollakkal kelthetik életre kedvenc mesehőseiket a rajzpapíron „A király kertje” alkotóműhely sarokban. A nagyobbak magukra ölthetik a bölcs uralkodó vagy az elbűvölő hercegkisasszony ruháját, illetve fából készült korhű fegyverekkel eleveníthetnek fel egy-egy jelenetet a „Mesevár” erődjének falai közt.

Mindez pedig, a népmesei világ megélése, tapintása és ízlelése abban segít a fiatal korosztálynak, hogy a család, barátok körében eltöltött hasznos és szórakoztatót perceken túl szinte észre se vegye, hogy a népmesék nemcsak a mesebeli szegénylegényt vértezik fel a próbatételhez szükséges karddal, hanem őt is felkészítik az előtte álló hosszú élet kínálta harcokra és megpróbáltatásokra.

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kiskunfélegyháza

népmese

aranyalma népmesepont

fejlesztés

oktatás