Nyugdíjasok tömege várja, mikor szólal meg a csengő: házhoz viszik a szórakozást

Steiner Petra   
  Megosztom
Nyugdíjasok tömege várja, mikor szólal meg a csengő: házhoz viszik a szórakozást

A technika térhódításával egyre több szó esik a nyomtatott könyvek lassú, de biztos haláláról. Sokan már most statisztikai adatokkal dobálóznak, hogy egyre kevesebb az olvasni szeretők száma, noha sokaknak puszta kényszerből kell lemondaniuk az olvasás öröméről. A kétezres évek elején indult Könyvtár házhoz szolgáltatás éppen értük indult, hogy az egészség többé ne álljon az olvasó és az áhított könyv közé.

A tudás örök, szokás mondani, hiszen ez az egyetlen dolog, amit nem lehet elvenni senkitől. Sok könyvmoly, illetve olvasni szerető ember biztos egyetért abban, hogy a könyvek által nyújtott ismeretek mennyiben járulnak hozzá látókörük szélesítéséhez, szókincsük bővítéséhez, illetve egészen egyszerűen csak egy kellemes délutáni időtöltéshez.

Ám van az az egészségügyi helyzet, amikor a kedvenc hobbit, a szenvedélyt kénytelenek eltemetni magukban, mivel egy betegség, az idős korral járó helyhez kötöttség vagy egy mozgásszervi rendellenesség miatt már sokkal inkább teher, mintsem szórakozás a könyvtárhoz való eljutás. E hátrányos helyzetű, ám a tudást mégis szomjazó közönség számára hozták létre a Könyvet házhoz programot, amelyhez 2014-ben a Békés Megyei Könyvtár örömmel csatlakozott.

Jellemző a könyvtárakra, hogyha valahol valamilyen igény felmerül, akkor azt a többi könyvtár is próbálja teljesíteni. Nyilván ez az időszak lehetett az, amely időszakban egy kicsit talán jobban odafigyelhetett az ország arra, hogy a velünk élő hátrányos helyzetűek, megváltozott munkaképességűek a könyvtárban is több figyelmet kell, hogy kapjanak

– mesélte a kezdetek kapcsán Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója.

A kezdeményezésben az a legszebb, hogy mindezt teljesen ingyen, az olvasó kedvéért és örömért teszik a könyvtár dolgozói. Bár a szolgáltatást csak a Békéscsabán élő, a könyvtárba beiratkozott olvasók tudják igénybe venni, az intézmény munkatársai ennek ellenére nagyon rugalmasak, legyen szó bármilyen helyzetről.

Az igazgatónő elmondta, volt már arra is példa, hogy a városba odaköltöző nagymama vagy nagypapa miatt a gyerekek keresték meg őket azzal, hogy szeretnének az idős rokon kedvére tenni egy jó olvasmánnyal. Sok esetben viszont maguk az olvasók jelentik be megváltozott körülményeiket, esetleg a könyvtárosok járnak utána egy már hosszú ideje kimaradt, korábbi rendszeres olvasójuk hollétének.

Egy kicsit ebben a Könyvet házhoz szolgáltatásban benne van az is, hogy nem, mint a postás, bedobjuk a postaládába, hanem egy kicsit beszélgetünk, hogy mi újság, hogy változott a helyzete, amit egyébként a könyvtárban is megtesznek a dolgozók törzsolvasókkal. De ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor nyilván az olvasó otthonában tölt el egy kis időt a könyvtáros

– válaszolta Rakonczás Szilvia a HelloVidék kérdésére.

A házhoz vitt könyvért természetesen el is mennek, hacsak nincs egy éppen ráérő rokon, barát vagy ismerős, aki arra járván visszaviszi a kötetet a könyvtárba. Az igazgatónő kiemelte, hogy nem kell napokat várni, amíg a választott olvasmány eljut a „megrendelőig”, mert az ott dolgozók lehetőségeikhez képest minél hamarabb célba juttatják a kiválasztott kötetet. Ha a szomszédos utcából kérik, a hónuk alá csapva szaladnak át vele, ha pedig a város szélére kell menni, hazafelé tesznek egy rövid kitérőt.

Bár megyei könyvtárról lévén szó, a Békés Megyei Könyvtár esetében is mindössze csekély számú, tíz alatti azoknak a rászorulóknak a száma, akik rendszeresen igénybe veszik a szolgáltatást. Közvetlen környezetünkben viszont tíznél sokkal több embert ismerünk, aki egészségügyi helyzete miatt élni tudna ezzel a lehetőséggel, de koránt sem biztos, hogy hallott róla.

Rakonczás Szilvia ezért azt hangsúlyozta, hogy a könyvtár saját fórumain, szórólapjain kívül az is fontos, hogy máshol is minél több szó essen a kezdeményezésről, mert annál nagyobb valószínűséggel talál majd rá azokra, akiknek valóban szükségük van rá. És bár a szolgáltatás kihasználtságát illetően egyelőre még gyerekcipőben jár a kezdeményezés, a könyvtár igazgatónője kiemelte, hogy ha csak egy emberről is van szó, akinek szüksége van az ő segítségükre, már megéri tenni érte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

könyvtár

békés megyei könyvtár

könyvet házhoz

olvasás

könyv