Páratlan összefogás Tokajban: így pezsdítik fel a civilek a szendergő világörökséget

Koszta Bernadett   
  Megosztom
Páratlan összefogás Tokajban: így pezsdítik fel a civilek a szendergő világörökséget

A tokaji lakosok megelégelték, hogy a múlt árnyékába húzódott a világhírű kisváros: a szabadidejük rovására gyermeki lelkesedéssel igyekeznek felrázni a Tokaj-hegyaljai közösséget és fellendíteni a helyi turizmust. A számok önmagukért beszélnek: a kezdeményezés olyan sikeres lett, hogy bátran példát mutathatnak más településeknek is. Nemrég ünnepelte a Tokaji Kincsei Egyesület az 1 éves születésnapját, és a HelloVidék az egyesület egyik alapító tagjával, Kerekes Sándorral beszélgetett.

Hogyan és mikor vetődött fel a gondolat, hogy megalakuljon az egyesület?

Lokálpatriótaként régóta foglalkoztatott Tokaj jövője. Körülbelül másfél éve fogalmazódott meg bennem egy olyan rendezvény eszméje, ami bemutatná a város értékeit. Az ötletemmel Facebook-on fordultam a tokaji lakosokhoz, és nagyon rövid időn belül túlnőtte magát a kezdeményezés.

Kiderült, hogy nem vagyok egyedül, és meglehetősen sokan vártak arra, hogy történjen valami a városban.

Tokajnak 2 nagy rendezvénye volt eddig: a Tokaji Bornapok és a Tokaji Szüreti Napok. Bár nagy érdeklődés övezi ezeket a programokat, a település sajnos egy szellemvároshoz hasonlított a holtidőszakokban. Szerettünk volna egy kis megújulást csempészni a programkínálatba, kiegészíteni a meglévő rendezvényeket, valamint a szezonalitást kitolni, hogy a település minden évszakban vonzó célpont lehessen.

Először a „Tokaj Kincsei Fesztivál” víziója kristályosodott ki, de nem a program volt a lényeg. A terv nem egy újabb fesztivál megszervezése volt, hanem egy összetettebb attrakció a lehetőségek maximális kiaknázása érdekében. 14 alapító taggal hoztuk létre az egyesületet, és így 1 év elteltével is megállás nélkül a város fellendítésén tevékenykedünk. Szeretnénk, hogy Tokaj méltón viselhesse a Hegyalja fővárosa címét, és ne csak a tokaji borról legyen népszerű!

Mi az egyesület célja, legfőbb tevékenysége?

Az egyesületünk célja, hogy a városhoz és a Tokaji lakosokhoz méltó, a várost bemutató rendezvényeket hozzunk létre, illetve segítsük az itt élő emberek életét, a vállalkozások, és más szervezetek munkáját.

Tokajnak van egyfajta varázsa, amit mindenkinek ismernie kell. A legnagyobb szándékunk megismertetni Tokaj-Hegyalja borkultúráját, évszázados hagyományait, gasztronómiáját, a város különböző intézményeit, természeti csodáit. Szeretnénk közelebb hozni Tokajt az emberekhez, ezért elsősorban valahogy ide szeretnénk őket csalni ezekkel a rendezvényekkel és közben bemutatkoznánk, mint város, pontosabban, mint a kincsek városa!

Nem csak bemutatni szeretnénk a települést, hanem fejleszteni is, akár új vonzerők és látványosságok kialakításával, ennek okán városszépítő megmozdulásaink is vannak. A jövőben hazai és nemzetközi kapcsolatokat szeretnénk építeni, valamint kiadványokat jelentetnénk meg.

Kik alkotják az egyesületet?

Az egyesületben vannak tanárok, borászok, vendéglátósok, jogászok, biztonságtechnikai szakemberek, újságírók és média közvetítők. Mindenki azzal foglalkozik, amit szeret, illetve amihez ért. Nem mindenkinek van állandó feladata, csak akkor szólítjuk meg egymást, amikor szükség van rá. Nagyon színes a csapatunk, de folyamatosan nyitunk új emberek felé. Önkéntes segítők mindig akadnak, jelenleg már csak olyan személyek jelentkezését várjuk, akik segítő/pártoló tagok szeretnének lenni. Mivel non-profit szervezet vagyunk, mindenki a saját kedvteléséből és a szabadidejében végzi a feladatát. A helyi vállalkozások is partnert látnak bennünk, sikeresnek titulálják a kezdeményezést, ezért az idő előrehaladtával egyre több támogatóra tettünk szert.

A működés során milyen nehézségekkel kellett szembenézni?

Akadályok mindig is voltak és lesznek is, de nem koncentrálunk ezekre, van így is elég dolgunk! Nagyon sok embernek tetszik, amit csinálunk, így az energiánkat inkább a pozitív, előremutató tervekre fordítjuk: a látogatói számok és a közösségi oldalakon a követőink gyarapodása minket igazolnak.

Nem könnyíti meg a dolgunkat a bürokrácia sem. Remek példa erre, hogy a város közepén található egy kopár, szürke vasúti átjáró, melyre egy street art festményt szeretnénk megvalósítani – persze szigorúan illeszkedve a város egyéniségéhez és látképéhez. A tervek elkészültek, számos helyi művész jelentkezett a kezdeményezés kivitelezésére, azonban a mai napig a jóváhagyások, engedélyek és nyilatkozatok útvesztőjében bolyong az indítvány. Bízom benne, hogy hamarosan ez az álmunk is valóra válhat, mivel nincs elméleti akadálya a megvalósításnak.

Milyen programok szervezése köthető az egyesülethez?

Az első megmozdulásunk az Adventi forgatag megvalósítása volt tavaly, melyen közel 50 kézműves és gasztronómiai stand, valamint számos koncert várta a látogatókat. 2018-ban szinte már minden hónapra szerveztünk rendezvényt.

Nagyon büszkék vagyunk az I. Tokaji Utcazene Fesztiválra, mivel a környéken korábban nem volt példa ilyen típusú rendezvényre. A város 15 pontján közel 200 zenész szórakoztatta a közönséget reggeltől estig, a fináléban pedig az összes művész közösen fakadt dalra három zenemű erejéig.

Nagy tömegeket vonzott a Tokaji Halas-Boros Fesztivál és Hacacáré rendezvénysorozat is, melynek a fókuszában a gasztronómia és a könnyűzene állt. A hagyományos tiszai halászléfőző verseny mellett a Város tortája címért folyó küzdelem is nagy sikert aratott, melyre a helyi alapanyagok felhasználásával lehetett pályázni.

Nem csak nagyobb eseményekben gondolkodunk, a programok igen széles spektrumon mozognak, különféle célcsoportok elérése érdekében. Jótékonysági és Szüreti Bált, koncerteket, tematikus túrákat, pszichológiai előadásokat, sportversenyeket és tradicionális disznótorost is szerveztünk, az eklektikus kínálatnak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus rendezvényt.

Nagy hangsúlyt fektetünk a környezetünkben élők támogatására is, a közreműködésünkkel a helyi általános iskola, a gyermekotthon, az óvoda és más egyesület is részesült adományban.

A következő rendezvényünkön, a II. Tokaji Adventi Forgatagon december 15-én szombaton rászoruló helyi családokat szeretnénk majd támogatni, hogy a karácsony közeledtével ők is meghitten tudjanak ünnepelni, a szeretet ünnepén!

Mennyire sikeresek a rendezvények, milyen visszajelzéseket kapott az egyesület?

Örömmel látjuk, hogy egyre nagyobb visszhangja van a tevékenységünknek, mindegyik rendezvényünk sikeresnek mondható. Látogatottság és közösségépítés szempontjából is felülmúlták a várakozásainkat. A programokat hagyományteremtő céllal megismételjük, jövőre pedig új ötletekkel, még színesebb programkínálattal jelentkezünk.

Mennyire támogató a környezet?

Az önkormányzat adja a számunkra a közterületet, de nagyobb szintű támogatás nincs a részükről, anyagilag nem járulnak hozzá a programjainkhoz. Az önkormányzat szervezeteivel együttműködünk, a TDM részéről pedig egy kis marketing-megsegítést kapunk.

Hogyan tovább? Milyen elképzelés van a jövőre nézve?

Természetesen csináljuk tovább! Nagy lelkesedéssel vágunk bele mindenbe, és a pozitív visszajelzések megerősítenek minket abban, hogy jó irányba haladunk. A legnagyobb elismerés az, hogy egyre többen vesznek részt a rendezvényeinken, sokan csatlakoznak a csapatunkhoz, valamint megköszönik a munkánkat. Jelenleg úgy látom, hogy van igény a tevékenységünkre, így a következő években stabilizálni szeretnénk az állandó programkínálatunkat hagyományteremtő, közösségépítő eseményekkel. Rengeteg új ötletünk van, bár kaptunk hideget-meleget, folytatjuk a kitűzött céljainkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tokaj

tokaj kincsei egyesület

programok

program

rendezvény

fesztivál

interjú