Túlélőtippek szilveszterre: ezekkel a tanácsokkal elkerülheted a veszélyt

MTI   
  Megosztom
Túlélőtippek szilveszterre: ezekkel a tanácsokkal elkerülheted a veszélyt

Szilveszterkor fokozottan kell figyelnünk biztonságunkra, hiszen az önfeledt bulizás számos veszélyt rejt. A szakértő szerint nem kell természetesen paranoiásnak lennünk, azonban legyünk figyelmesek és már előre készüljünk fel bizonyos szituációkra.

Az óévet van, aki szórakozóhelyen, van, aki házibuliban és van, aki szabadtéri programon tölti. Legyen szó bármelyikről is, Kovács Ildikó önvédelmi instruktor szerint fokozottan ügyelnünk kell a biztonságunkra. Nem csak a zsebesek és az alkohol hatására agresszívebb személyekkel találkozhatunk ilyenkor, hanem egyetlen pillanat alatt olyan szituációkban is találhatjuk magunkat, amelyekre előre felkészülve nem eshet bántódásunk. A szakértő tíz tippet gyűjtött össze, amelyek figyelembevételével csökkentetjük az áldozattá válás kockázatát.

  1. Mindenképpen tegyünk félre pénzt taxira vagy sofőrszolgálatra, így nem kell sem a sötét utcán sétálnunk, sem pedig a tömött éjszakai járatokon utaznunk.
  2. Amennyiben a hölgyek tudják, hogy tömegközlekedéssel fognak a bulit követően hazamenni, mindenképpen vigyenek magukkal egy lapos talpú cipőt. Ez nem csak a kényelmes viselet az egész éjszakai táncolást követően, de veszély esetén sokkal könnyebben és biztosabban is tudunk benne mozogni, szükség esetén futni.
  3. Ne menjünk egyedül bulizni, csatlakozzunk a baráti társaságunkhoz vagy családtagjainkhoz. Amennyiben pedig az éjszaka folyamán úgy döntünk, másik helyen folytatjuk a szórakozást, értesítsünk róla valakit legalább egy chat üzenet vagy SMS formájában. Úton hazafelé pedig lehetőség szerint telefonon keresztül tartsuk folyamatosan a kapcsolatot ismerősünkkel, családtagunkkal, így csökkentjük egy esetleges támadás kockázatát.
  4. Kerüljük a nagy tömeget. A szabadtéri rendezvényeken a pirotechnika fokozott veszélyeket rejt, de a zsúfolt közegben megnő a szexuális zaklatások kockázata is. Soha ne menjünk a tömeg közepére, inkább maradjunk annak a szélén, hogy gyorsan és zavartalanul el tudjuk bármikor hagyni a területet.
  5. Lehetőség szerint tartsuk távol magunkat a vonuló tömegtől is, hiszen az mindig veszélyeket rejt. Ha mégis egy több száz fős csoporthoz keveredtünk, maradjunk annak a szélén, hogy bármikor le tudjunk válni róluk.
  6. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak olyan italt fogyasszunk, amelyet előttünk bontanak ki. Ne hagyjuk a poharunkat őrizetlenül, ugyanis bárki kábítószert tehet bele. Ha mégis azt érezzük, hogy rosszul vagyunk, ájulás-közeli állapotot tapasztalunk, azonnal kérjünk segítséget a szórakozóhely személyzetétől vagy barátainktól.
  7. Házibulikban és szórakozóhelyen szívesen ismerkedünk, flörtölünk. Amennyiben azonban valaki nem úgy közeledik hozzánk, ami nekünk jó, vagy túlságosan tolakodó, agresszív, azonnal jelezzük szóban és gesztusokban is. Lépjünk el tőle, toljuk el magunktól, ha pedig szükséges, kérjük a környezetünktől segítséget.
  8. Kerüljük az egyedüllétet, ne menjünk egyedül a mosdóba, zeg-zugos folyosókra, üres szobákba, hiszen bárki utánunk jöhet és bántalmazhat bennünket.
  9. Hallgassunk a megérzéseinkre, ha valaki valami miatt nem szimpatikus számunkra, ne közelítsünk felé, tartsuk távolságot.
  10. A legfontosabb, hogy ne fogyasszunk mértéktelenül alkoholt, legyünk figyelmesek és éberek, amennyiben pedig veszélyben érezzük magunkat, ne féljünk segítséget kérni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szilveszter

biztonság

buli

szórakozás

veszély