Megújul a szombathelyi szabadidőpark: itt vannak a tervek!

HelloVidék   
  Megosztom
Megújul a szombathelyi szabadidőpark: itt vannak a tervek!

Heteken belül megkezdődnek a korszerűsítési munkálatok a szombathelyi Sportliget területén, amelynek eredményeképpen 2019 harmadik negyedévére teljesen megújul Vas megye székhelyének legnagyobb rekreációs övezete. A rekonstrukció keretében a park területén lévő sportpályákat teljes körűen felújítják, egy új aszfaltozott görkorcsolyapályát alakítanak ki, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályát létesítenek és tovább bővítik a Kalandváros játszóteret is. Emellett a kivitelezési feladatok elvégzésével megbízott Sportliget 2018 Konzorcium, illetve a Homlok Építő Zrt. fejlesztésének köszönhetően a 6 hektáros parkban új kiszolgáló egységek épülnek, az Arany-patak mentén pedig egy futóút és egy új gyalogoshíd létesül.

2019 szeptemberében veheti ismét használatba a lakosság Szombathely legnagyobb szabadidőparkját, amely teljes egészében megújul az elkövetkező kilenc hónapban. A város lakossága körében közkedvelt, több mint hat hektár alapterületű Sportliget egésze mostanra alaposan megérett a felújításra, miközben a városrész többi sportlétesítményének – úgy mint a Haladás VSE Sporttelep és a Csónakázó-tó – közelsége is sürgetővé tette a terület rekonstrukcióját és egy új, komplex, lakossági rekreációs célokat szolgáló városrész kialakítását.

A projekt részeként a területen található mind a kilenc sportpályát felújítják. A meglévő három kisméretű salakos labdarúgó pályát kibővítik, valamint a középső pálya nyugati oldala egy lelátóval is gazdagodik. Emellett épül egy teljesen új salakos focipálya is. Ugyancsak megújítják a park teniszpályáit, a meglévő kosárlabdapálya helyére pedig új, korszerű, streetball játékra is alkalmas pályát építenek. Új rekreációs fejlesztésként a területen kialakítanak egy aszfaltozott görkorcsolyapályát, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályáját.

Egy új szolgáltató épülettel is bővül a liget, amelyben egy vendéglátó-egység, sporteszköz-kölcsönző és sportöltöző kap helyet, emellett a látogatók számára szociális helyiségek kialakítását is tervezik. Egy raktár-géptároló udvar is épül a karbantartó gépek és eszközök elhelyezésére és több akadálymentesítést szolgáló fejlesztés is megvalósul.

A fejlesztés célja a zöldterületek jobb kihasználása is. Így egy jelenleg funkció nélkül álló, közel 1200 négyzetméteres alapterületű üres gyepterületen egy új pihenő- és bemutatókertet alakítanak ki, a futballpályáktól keletre fekvő mintegy 3500 négyzetméteres területen pedig piknikövezetet hoznak létre.

A Sportliget és a közeli egyéb rekreációs övezetek közötti közvetlen kapcsolat kialakítása érdekében a Kalandpark nevű játszótér egy felnőttek és az idősebbek által is használható szabadtéri és asztali társasjátékokkal gazdagodik, az Arany-patakon keresztül pedig akadálymentes gyalogos híd épül, és vezet majd át a Csónakázó-tó területére. A patakparti sétány is megújul, a patakmenti szakaszon pedig több mint 40 apró dombot létesítenek, köztük kanyargós ösvényekkel és kocogó úttal. Az átalakítás során összesen közel 40 ezer négyzetméteren újítják fel a meglévő zöldterületet, vagy alakítanak ki új zöldfelületeket.

Szombathelyi kötődésű, a sportért és az egészséges életmódért elkötelezett vállalkozásként a városi önkormányzat megbízásából egy olyan beruházás megvalósításába kapcsolódhatunk be, amely egyszerre teszi élhetőbbé a várost, fokozza megtartó erejét és járul hozzá a szombathelyiek egészségének megőrzéséhez, szabadidős felfrissülésükhöz. A kivitelezés során kiemelten építünk a helyi szakértelemre és munkaerőre, hiszen így válik igazán szombathelyivé az új Sportliget. Szeretnénk, ha minden helyi lakos a magáénak érezné a ligetet, és szívesen töltené itt szabadidejét a jövőben

- mondta el Homlok Zsolt, a beruházásban részt vevő Homlok Építő Zrt. vezérigazgatója.

A Sportliget rekonstrukciójára a területet kezelő Szombathelyi Megyei Jogú Város Önkormányzat írt ki közbeszerzési pályázatot 2018 májusában a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaira támaszkodva. A kiírásnak megfelelően a projekt finanszírozási oldalról két részből áll. Az első rész az övezet zöldfelületi fejlesztését és az ingatlanfejlesztéseket foglalja magában, amelynek kivitelezését a - Homlok Építő Zrt. és a PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft. alkotta - Sportliget 2018 Konzorcium végezheti el nettó 730,77 millió forint értékben. Emellett egy külön projekt keretében a Homlok Építő Zrt. külön szerződésben kapott megbízást az Arany-patakon átívelő gyalogoshíd építésére nettó 27,2 millió forint értékben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szombathely

fejlesztés

sport

szabadidő

szórakozás

rekreáció