Idén több mint félszáz ifjúsági hangversenyt ad a Szolnoki Szimfonikus Zenekar

MTI   
  Megosztom
Idén több mint félszáz ifjúsági hangversenyt ad a Szolnoki Szimfonikus Zenekar

Több mint félszáz ifjúsági hangversenyt ad 2019-ben is a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, az idei év újdonsága a Kacorkirály, a Három kismalac és a Mediterrán dallamok Notis Georgiou gitárművész és karmesterrel - közölte a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető szakmai igazgatója kedden Szolnokon.

A zenészek óvodákba, általános és középiskolákba is eljutnak a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel együttműködésben, valamint a sikeres pályázatok révén. Az idei évadban az általános iskolásoknak Balogh Sándor és Lukácsházi Győző szerzőpáros megzenésített mesejátékait tűzték műsorra, mondta el Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető szakmai igazgatója a Mesével, zenével az ifjúságért című sajtótájékoztatón.

Tavaly a Lúdas Matyi, idén a Kacorkirály és a Három kismalac meséjével kedveskednek ennek a korosztálynak. Az előadásokat Nagy Katalin Matild grafikusművész homokanimációs vetítésével színesítik. A produkció különlegessége, hogy egyes előadásokon maga a zeneszerző fog vezényelni, illetve a szövegíró mesél majd a gyerekeknek, a többi előadáson a karmester Mucsina Péter, a mesemondó pedig Munkácsyné Danyi Zsuzsanna lesz.

A középiskolás korosztály részére Rodrigo, Fauré és Notis Georgiou zeneművei csendülnek fel a koncerteken. Rodrigo híres Concierto de Aranjuez gitárversenyének II. tétele sok film betétdalát képezi, a korosztály számára kifejezetten érdekes dallam. Notis Georgiou az Orestia című kompozíciójában Oresztész, spártai király történetét meséli el zenében. A történet a középiskolai irodalmi tananyag részét képezi, ezért is választották a művet a középiskolás korosztály számára. Notis Georgiou nemcsak zeneszerzőként, de karmesterként és szólistaként gitárral is közreműködik az ifjúsági műsorban. Kis létszámú településeken, falvakban is adtak több koncertet, hogy lehetőség szerint minél több gyermekhez eljuttassák a komolyzenét, mondta el Patkós Imre. Eddig pályázati forrásból nyílt erre lehetőség, de szeretnék folytatni ezt a kezdeményezést a jövőben is, hangsúlyozta.

A kft. több mint kétszáz helyszínen szervez ifjúsági koncerteket. Több mint 280 ezer fiatal hallgatta a koncertjeiket a tavaly, nyilatkozta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón. Az ifjúsági programot lendületes, a korosztályhoz szóló moderálás színesíti, a koncertek műsorát pedig kifejezetten az iskolások számára állították össze. A fellépők között találkozhatnak többek mellett például szimfonikus zenekarral, régizenei együttessel és jazztrióval is. A gyermekek személyiségfejlődésében rendkívül fontos szerepet játszik a zene, a tánc és a játék. A tankerületi központok támogatják, hogy minél több gyermekhez, minél gyakrabban eljusson a komolyzene, mondta el Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hangverseny

szolnok

szimfonikusok

zenekar