Megújulnak a magyar erdők: rengeteg fejlesztés várható országszerte

MTI   
  Megosztom
Megújulnak a magyar erdők: rengeteg fejlesztés várható országszerte

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító, erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte - jelentette be Németh Csaba, a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Egyebek mellett négy évszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek épülnek vagy újulnak meg. Az erdei infrastruktúrát is fejlesztik, új parkolók, kerékpártárolók, és illemhelyek csökkentik a környezeti terhelést és kényelmesebbé teszik a természetjárást.

A támogatások kizárólagos kedvezményezettje a 140 éves szövetség, amely mindenütt a területileg illetékes 12 erdőgazdasággal konzorciumi partnerként együttműködve hajtja végre a fejlesztéseket a környezettudatossági, az erdészeti és a turisztikai szempontokat egyaránt előtérbe állítva.

A fejlesztések az országos kéktúra útvonalán lévő, 217 helyszínen 354 elemet tartalmaznak. A beruházások a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron-Fertő kiemelt térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben valósulnak meg - sorolta. A munkálatok a támogatási szerződések aláírását követően ezekben a hetekben indulhatnak.

Csak a Pilisi Parkerdő Zrt. területére 25 millióan lépnek be évente, az országban közel 25 ezer kilométernyi jelzett turistaút van nagyrészt az erdőgazdaságok kezelésében. A Versenyképes közép-magyarországi operatív programban (Vekop) kettő, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) pedig öt pályázattal látványosan javulnak majd az érintett térségekben a bakancsos turizmus infrastrukturális feltételei, összegezte Németh Csaba.

A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy olyan infrastruktúra fogadja a látogatókat, amely ösztönzi a négy évszakos túrázást. A turistaházaik teltházzal működnek, ezért a szálláshelyek bővítésére összpontosítottak, mondta el Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója.

A fejlesztésekkel a térségek évente több tízmillió látogatót vonzanak, tudatta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus szakmai igazgatója. A természetjárással kapcsolatos turisztikai projektekben az MTÜ szakpolitikai felelősként, konzorciumi tagként vesz részt. Fontos szempont volt, hogy a fejlesztésekkel az egész országot átfogják, azok hálózatot alkossanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

fejlesztés

túrázás