Táncos fesztiválok Magyarországon: Veszprém és Miskolc is kitett magáért

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Táncos fesztiválok Magyarországon: Veszprém és Miskolc is kitett magáért

Május 22. és 26. között rendezik Veszprémben A Tánc fesztiválját, amely idén 15 produkciót kínál a közönségnek - közölte Krámer György, a fesztivál művészeti igazgatója a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A Miskolci Nemzeti Színházban a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált április 24. és 27. között tartják meg, a hazai alkotók mellett öt ország táncosainak részvételével.

Veszprémben A Tánc fesztiválját május 22. és 26. között rendezik meg. A hagyományos belvárosi helyszín mellett két rendhagyó színhelye is lesz a fesztiválnak, a Veszprém Agóra kulturális központ és környéke, valamint az inotai Retro Színház, mondta el Krámer György. A helyszínválasztással a város lakóinak mind szélesebb körét szeretnék megcélozni a szervezők, csatlakozva a Veszprém által elnyert Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címmel is fémjelzett törekvéshez.

A fesztivál nyitónapján, május 22-én Gergye Krisztián Társulata és Ladányi Andrea lép a közönség elé a Veszprém Agóra előtti téren, a fesztiválnyitót a színházteremben tartják, ahol az est zárásaként Frenák Pál Társulata mutatja be produkcióját.

Másnap 23-án, Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt Kokoschka babája című előadását láthatják a nézők a Veszprém Agórában, a belvárosi rendezvényközpontban pedig a Duda Éva Társulat előadása szerepel a programban.

Május 24-én a Dart Társulat Alpha című produkciója látható az inotai Retro Színházban, a Hangvilla rendezvényközpontban pedig a Közép-Európa Táncszínház Special Society című előadása, majd Mádi László, Térfalók című produkciója kerül színre.

Május 25-én a Győri Balett Forgószél című előadását és a Pataky Klári Társulat Mint egy táj című produkcióját láthatják az érdeklődők a Hangvillában, a Székesfehérvári Balett Színház Naplemente című előadása pedig az inotai Retro Színházban látható.

A rendezvény zárónapján Ujszászi Dorottya I hear you című koreográfiáját láthatják az érdeklődők a Hangvilla színháztermében, majd a fesztivállal kapcsolatos nyilvános vitát követően a zsűri tagjainak fellépése következik, amelyet a Magyar Táncművészeti Egyetem záró gálája követ.

A fesztivál zsűritagja lesz Jorma Uotinen finn táncos-koreográfus, Ladányi Andrea táncművész, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, M. Tóth Géza filmrendező, Hegyeshalmi László festőművész és Kerekes Blanka fuvolaművész. A rendezvény háziasszonya Stohl Luca táncművész lesz.

A fesztivál előrendezvényeként április 29-én a Frenák Pál Társulat művészei interaktív táncfoglalkozást tartanak, valamint fiatal koreográfusok mutatkoznak be.

A miskolci 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált április 24. és 27. között tartják meg, a rendezvényen görög, finn, cseh, litván és horvát táncosok előadásait láthatja a közönség a magyarok fellépése mellett, a fesztivál négy napja alatt tíz produkció vendégszerepel Miskolcon, a repertoár kialakításánál idén is a művészeti ág sokszínűségének bemutatása a cél.

A táncfesztivál "nulladik" nappal indít. Egy héttel a négynapos rendezvény előtt, április 16-án az Egyesült Államokból érkezik Miskolcra a houstoni Fly Dance Company, amelynek tagjai az előadás után kétnapos kurzust tartanak a hip-hop iránt érdeklődőknek.

A litván Airos Dance Theatre A kiméria gyöngyei című produkcióval lép fel, a görög Tzeni Argyriou egy önéletrajzi szövegen alapuló multimédiás szólóelőadást hoz Miskolcra. Az Állatok farsangja a francia zeneszerző, Camille Saint-Saëns azonos nevű musicalmotívuma alapján készült interaktív táncelőadás 5-12 éves gyermekeknek; a cseh Bara Latalova és társulatának multimédiás előadása a mozgást és a táncot kombinálja videóvetítéssel, az eredeti zenével és hanggal. Finnországból érkezik az Alpo Aaltokoski Company előadásában Ali Alawad iraki úd lantvirtuóz és Alpo Aaltokoski koreográfus és táncművész közös produkciója, míg a Közép-Európa Táncszínház Anton Lachky Special Society című koreográfiájával készül a Horizont fesztiválra. Horvátországból a Zagrab Dance Company hozza el Moliére klasszikusának, a Tartuffe-nek táncos változatát.

A Miskolci Balett a táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását, melyet ezúttal Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője rendez. A Szentivánéji álom - William Shakespeare színműve alapján - Barta Dóra első koreográfiája a Miskolci Nemzeti Színházban. Fellép Miskolcon a Győri Balett is, Sebestyén Bálint Antigoné című koreográfiája Szophoklész drámáján alapul.

A miskolci fesztiválon öt-hat ország legjobb táncművészei és produkciói gyűlnek össze. A városban "szinergikusan" működik együtt a kulturális szféra, ennek a táncfesztivál az egyik alappillére, amelyre bármelyik európai nagyváros büszke lehetne, mondta el Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.

Fotó: MTI/Vajda János

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

veszprém

tánc

művészet

fesztivál