Lehangoló körülmények: súlyos gondokkal küzd a hazai könnyűzene

HelloVidék   
  Megosztom
Lehangoló körülmények: súlyos gondokkal küzd a hazai könnyűzene

Vidéken több próbaterem áll a bandák rendelkezésére, azonban még számukra is gondot jelent a megfelelő körülményeket biztosító, megfizethető helyiség bérlése - derült ki egy friss kutatásból. Gyakran fűtés és mosdó sincs a helyiségekben, és a hangtechnikai felszerelés is hiányos.

A Hangfoglaló Program hazai próbatermi felhozatalt bemutató friss kutatásába csaknem hétszáz magyar zenésztvontak be. A könnyűzenei bandákat arról kérdezték, hol található a helyiség, ahol próbálnak, milyen feltételekkel és miből bérlik, valamint hogy milyenek a körülmények.

Vidéken az eredmények alapján több a lehetőség a bandák számára, és a termek színvonalával is elégedettebbek. Viszont a kutatás szerint a hazai próbatermek kevesebb mint kétharmadában található fűtés és mosdó, felében nincs rendesen megoldva a szellőzés, és profi hangszigetelés, hangrögzítő berendezés is csak minden negyedik helyiségben van.

Az is kiderült, hogy a zenekarok nagy része nem tudja bevételeiből fedezni a próbaterem bérleti költségeit, jellemzően a bandák saját zsebből, hónapról hónapra oldják meg a bérlés díját. Néhány egri zenész elmondta a heol.hu-nak, hogy egy évvel ezelőtt megfelelő próbaterem híján csaknem fel kellett hagyniuk a zenéléssel.

Tavaly májusban állt elő az az áldatlan helyzet, hogy addigi helyünkről több más zenekarral együtt gyakorlatilag utcára kerültünk, mert hiába próbálkoztunk hónapokig, városszerte senki se tudott megfelelő helyiséget biztosítani, ahol folytathattuk volna a próbákat

– mondta el Suha Tamás, az Endless Project gitárosa.

A zenekarok havonta átlagosan harmincezer forintot fizetnek ki próbaterembérlésre. Nehézséget jelent, hogy 60 százalékban erről semmilyen szerződés nem születik, és gyakran semmilyen bizonylatot nem kapnak a kifizetett összegről. Legtöbbször a próbatermek ipari területeken található, de nem ritka, hogy a bandák lakásokban kényszerülnek próbálni.

Az Endless Projectnek szerencséje volt: tavaly ősz óta a tágas, hangszigetelt ingatlanban próbának, közel tíz egri zenekarral együtt. A bandák átlagosan harmincezer forintért bérlik a próbatermet, szerződéssel, és számlát is kapnak a tulajdonostól.

Már úgy tűnt, fel kell adnunk a keresést, és próbák híján a zenekari munkát is, amikor hirtelen jött egy lehetőség: meghallottuk, hogy a piaci rést felismerve egy vállalkozó kifejezetten erre a célra új épületet húzott fel

– mesélte Suha Tamás.

A terembérlési szándékukkal tavaly megkeresték az önkormányzatot is, azonban nem tudtak nekik segíteni. Véleményük szerint viszont az igény meglenne arra, hogy megfelelő helyiségben próbáljanak a zenekarok, és a város is profitálhatna ebből. Jelenleg Eger nem bővelkedik próbálásra alkalmas helyiségekben a szigorú zajvédelmi szabályozás miatt, a probléma azonban lassan enyhülni látszik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eger

próbaterem

bérlés

bérleti díj

endless project

könnyűzene

zenekar

zenészek

banda