Focival népszerűsíti az egészséges életmódot a Danone

HelloVidék   
  Megosztom
Focival népszerűsíti az egészséges életmódot a Danone

Az elmúlt években ugyan megtorpant a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és elhízottak aránya, de minden harmadik 10 év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség-és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől – derült ki a Danone és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felméréseiből.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás népszerűsítése kulcsfontosságú, ezért a Danone idén is megszervezi a világ legnagyobb FIFA által is elismert, 10-12 éves gyermekeknek szóló focikupáját a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával. 12 régióban, összesen 96 csapat mérkőzik meg, hogy a hazai bajnoki cím elnyerését követően a spanyolországi döntőben képviselhesse Magyarországot, olvasható a Danone sajtóközleményében.

A FIFA által is elismert, 10-12 éves gyermekeknek szóló Danone Focikupa a Gyermekekért magyarországi fordulója nagymértékben kibővült a tavalyi évhez képest: immár 12 régióban, összesen 96 csapat és 1152 gyerek vesz részt rajta, a barcelonai döntőben pedig több mint 30 ország fiatal futballtehetségei fognak megmérkőzni a világbajnoki címért. A kupa célja, hogy a gyerekek körében is népszerűsítse az egészséges életmódot, a rendszeres testmozgást és a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Magyarországon a vezető felnőttkori betegségek, így a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség is kapcsolatban állnak az egészségtelen életmóddal. Az ismeretterjesztést és a prevenciót tehát nem lehet elég korán elkezdeni: már gyerekkorban is oda kell figyelni a rendszeres sportolásra és a megfelelő táplálkozásra… Az ismeretterjesztés játékos formája pedig nem eredménytelen: örömmel látjuk, hogy a bajnokságban érintett 10-12 éves korosztály egyre többet tud a megfelelő táplálkozásról. Tavaly már 10-ből 9 gyerek tisztában volt a tej- és tejtermékek kalciumtartalmának fontos élettani hatásaival, és minden második kiskamasz tudta azt is, hogy a szükséges bevitelhez napi fél liter tejet, vagy annak megfelelő mennyiségű tejterméket kell fogyasztani.

– mondta Gyergyói-Szabó Anita, a Danone külső kommunikációs menedzsere.

Az egészséges életmód népszerűsítése kulcsfontosságú, hiszen az elmúlt egy-két évben ugyan megtorpant a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és elhízottak aránya, de a 11-12 évesek csaknem egyharmada továbbra is valamilyen mértékű többlettestömeggel bír.

A különböző korcsoportok táplálkozási szokásait vizsgálva kijelenthetjük, hogy egyszerre kell bővítenünk a gyermekek és a felnőttek egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit, hiszen kicsikre és nagyokra egyaránt igaz, hogy kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és a kalciumbevitel mértéke sem elégséges. Felméréseinkből ugyanakkor az is kiderül, hogy hatékony és korai edukációval komoly eredményeket lehet elérni a táplálkozási szokások javításában és ezzel együtt a krónikus betegségek megelőzésében is. Az idei évben olyan mintaétrendeket állítottunk össze a sportoló és mérsékelt fizikai aktivitással bíró gyerekek részére, amelyek segítségével optimálisan lehet biztosítani az életkornak megfelelő tápanyagbevitelt.

- mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A Danone és az MDOSZ kutatásaiból világosan kiderül az is, hogy nem csak a zöldség-és gyümölcsfogyasztás mértéke marad el az ideálistól, de hasonló a helyzet a tej- és tejtermékek fogyasztásánál: minden korcsoport kevesebbet fogyaszt az ajánlottnál, így a gyerekek harmadánál is kritikusan alacsony a csontok növekedésében döntő szerepet játszó kalcium bevitele.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyerek

danone

táplálkozás

egészség

foci