Idén is megrendezik a Nemzetközi Dixieland Fesztivált Salgótarjánban

MTI   
  Megosztom
Idén is megrendezik a Nemzetközi Dixieland Fesztivált Salgótarjánban

A 35. Nemzetközi Dixieland Fesztivált rendezik meg Salgótarjánban, az évtizedeket felidéző plakátkiállításra és beszélgetésre is várják a zenebarátokat. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették kedden a Salgótarjánnal szomszédos Somoskőújfalun, ahol megkezdődött a dixieland fesztiválhoz kapcsolódó, szombatig tartó ifjúsági dzsessztábor a Lélekpendítők Társasága szervezésében.

Nagyon fontos egy város történetében, hogy egy zenei rendezvény ilyen hosszú, virágzó életet tud felmutatni, mondta Tóth Csaba fesztiváligazgató, aki szerint a fiatalok nemcsak tanulnak a táborban - ahol Gyárfás István, Csík Adolf és Winand Gábor irányítja a szakmai munkát -, hanem a nagyközönség előtt is bemutatkozhatnak, amikor szombaton a tábor tanárokból és diákokból álló formációi és a Storyville Jazz Band adnak koncertet a Beszterce lakótelepen.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

A Budapest Marching Band tart hangulatébresztőt pénteken a Beszterce téren és a belvárosi Fő téren, ahol majd a visegrádi gálát rendezik. Ott a szlovákiai V8 Band, a cseh J. J. Petr Sovic & Gramofon, a lengyel Boba Jazz Band, valamint a Debrecen Dixieland Jazz Band, Berki Tamás, és Gyárfás István lép fel. Az utóbbi 16 évben már a visegrádi együttműködésben szervezik a salgótarjáni fesztivált. Ezután éjszakába nyúlóan zajlik a jam session a Kohász Művelődési Központban.

Vasárnap a Szent József-plébániatemplom ad helyet a hagyományos gospelkoncertnek, ám a hagyományoktól eltérően nem ez, hanem a délutáni, Jazz a Föld körül elnevezésű program zárja a fesztivált a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában.

A Nemzetközi Dixieland Fesztivál 35 éve című plakátkiállítást szerdán délután nyitják meg a megyei könyvtárban, majd csütörtökön a városi művelődési központ üvegcsarnokában jubileumon a fesztivál elmúlt évtizedeiről szerveznek beszélgetést Tóth Csabával és Berki Tamással, aki két évtizeden át volt a fesztivál szólistája és moderátora. A kiállítás május 10-ig látogatható.

Fotó: MTI/Komka Péter

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fesztivál

salgótarján

koncert