Már süvítenek a vitorlások a Balatonon: idén sok verseny és fejlesztés várható

MTI   
  Megosztom
Már süvítenek a vitorlások a Balatonon: idén sok verseny és fejlesztés várható

Az idei év az olimpiai felkészülés jegyében zajlik a magyar vitorlázásban - fogalmazott a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke szombaton Balatonfüreden a Balatoni Évadnyitó Belflex Nagydíj megnyitóján.

Tavaly Érdi Mária és Berecz Zsombor révén két olimpiai kvótát szereztek a magyar vitorlázók, és idén még legalább két kvóta megszerzésére van esély, hiszen a Vadnai és a Gyapjas testvérek is egyre jobban szerepelnek. Minden esély megvan arra, hogy négy hajóosztályban öt olimpikonnal legyen ott Magyarország Tokióban az olimpián, ami a sportág eddigi legnagyobb magyar sikere lenne, mondta el Kollár Lajos, az idén kilencvenéves szövetség elnöke.

Idén öt nemzetközi vitorlásversenyt rendez a szövetség részben balatonfüredi, részben balatonföldvári helyszíneken, és a tervek szerint idén elindul a balatonfüredi megállópont fejlesztése is. Uniós pályázatok segítségével közel kétszáz hajót, illetve sporteszközt juttatott a szövetség 27 klubnak.

Tavaly minden versenyükön rekordszámú nevező volt, hangsúlyozta Kollár Lajos. Most a balatoni évadnyitó vitorlásversenyre, a szezon első, a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett nagyhajós regattájára is több mint kétszázan neveztek és a nyári Kékszalagon is szeretnék elérni a tavalyi jubileumi viadal létszámát. Az utóbbi években a vitorlássport utánpótlásában résztvevők száma a kétszeresére növekedett és szintén emelkedett a versenyzői engedéllyel rendelkező sportolók száma is.

A túravitorlázók számára elindult a Vitorlázz itthon elnevezésű program, és egy telefonos applikációval is segítik a túravitorlázókat, hogy a számukra megfelelő kikötőben tudjanak éjszakázni, valamint a meteorológiai viszonyoknak megfelelően tervezhessék útvonalukat.

Az évről évre jobban teljesítő turizmus nagymértékben járul hozzá a magyar gazdaság dinamikus növekedéséhez, és a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős forrásokat biztosít arra, hogy kiemelkedő turisztikai helyszínek - köztük elsősorban a Balaton - olyan szolgáltatásokat tudjanak nyújtani a kikapcsolódásra, sportolásra, pihenésre vágyóknak, amelyek minden igényt kielégíthetnek, mondta el megnyitóbeszédében Rákossy Balázs, a pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Az évadnyitó vitorlásversenyre a nyári turisztikai szezon megnyitójaként is tekintenek, mely az összefogást szimbolizálja a Balatonért, a vitorlázásért, Balatonfüred városáért és a sportért, mondta el Bóka István, Balatonfüred polgármestere. A vitorlázás egyrészt technikai sport, ahol a fejlesztéseknek nagy szerepük van, de emellett komoly szellemi kihívás is. A vitorlázókat a két város kapcsolatának harmincéves jubileumát ünnepelve Andreas Haas, Balatonfüred német testvérvárosa, Germering főpolgármestere is köszöntötte.

A szombat délben Balatonfüredről elrajtolt Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíjra a szövetség honlapjának tájékoztatása szerint 210-en neveztek. A hajósok előbb Alsóörsnél, majd pedig Tihanynál fordulva érkeznek vissza a balatonfüredi célba. A verseny limitideje 4,5 óra.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

vitorlás

vitorlázás

szezon

verseny