Retteghetnek a magyar halak: megduplázódott a horgászvizsgák száma

HelloVidék   
  Megosztom
Retteghetnek a magyar halak: megduplázódott a horgászvizsgák száma

A nyár a horgászat fő szezonja: a korai és a délutáni órákban rendszeresen lepik el a Tisza és a Zagyva kedvelt partszakaszait, kanyarulatait a halfogás szerelmesei, bár a legelszántabbak még a forró órákban is kitartanak a víz mellett, a fák, bokrok árnyékába húzódva vagy ernyővel védve magukat a nap ellen – írja a Szoljon.hu.

A horgászattól korábban többeket elriasztott a sok szúnyog, azonban a gyérítés következtében észrevehetően megcsappant a csípős rovarok száma, de megfelelő öltözékkel, riasztós spray-vel védekezhetünk az esetleges rovarcsípések ellen.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt a horgászok száma, országos létszámuk tavaly meghaladta a 460 ezer főt. Az engedély váltásához kötelező horgászvizsgára is mind többen jelentkeznek, ebbe belejátszhat persze a 2019-től való ingyenessége is.

A Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége 2018-ban megközelítőleg 650 horgászvizsgát bonyolított le, idén pedig már 1200-nál tartunk.

– mutatott rá Donkó Péter titkár, aki elmondta, hogy most szerzett még be további ötven vizsgabizonyítványt, az egyik egyesület nyári táborának résztvevői még most állnak e megmérettetés előtt.

A későbbiekben már kevés új vizsgázóra kell számítani, hiszen aki idén szeretett volna elkezdeni horgászni, az már jórészt levizsgázott, és kiváltotta az engedélyt.

Gyerekek, nyugdíjasok egyaránt akadnak azok között, aki idén kóstol bele a halfogás mesterségébe, jó kérdés persze, milyen tartós lesz a lelkesedés. A halászat beszüntetésével a természetes vizeken az utóbbi években egyre jobb fogási eredmények mutatkoznak, de mint mindennek, a horgászatnak is megvannak a maga mesterfogásai, amit el kell sajátítani a sikerhez. Így nyilván lesznek olyanok, akik csalódni fognak, és olyanok is, akik életre szólóan beleszerelmesednek e szép sportba.

Egyre nő a gyermekhorgászok száma is, sajnos, mire ifjúsági horgászjegy váltására jogosultak, sokan felhagynak a kopoltyúsok űzésével, így az egyesületek egyik törekvése, hogy ezt a korosztályt is minél nagyobb számban a vízpartra csábítsák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgászat

horgász

hal

tisza

vizsga

horgászenegedély