Van, akinek képregényfesztivál, van, akinek búcsú: mutatjuk hova utazz a hétvégén!

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Van, akinek képregényfesztivál, van, akinek búcsú: mutatjuk hova utazz a hétvégén!

Érdemes kihasználni az enyhe az időt, míg be nem köszönt a hideg, ezeket a programokat semmiképp se hagyd ki! Esztergomban történelmi képregényfesztivált szerveznek, Ópusztaszeren pedig a Szobori búcsúra várják az érdeklődőket.

Esztergom - Történelmi képregényfesztivál

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én, ahol lengyel, cseh és szlovák rajzolók, valamint a legismertebb magyar történelmiregény-írók mutatkoznak be.

Tavaly augusztus 20-hoz kapcsolódóan rendezték meg az első ilyen jellegű magyarországi fesztivált, ennek folytatása lesz az idei immár külföldi résztvevőkkel is, mondta el Vereckei András múzeumpedagógus, a rendezvény szervezője. A rendezvényen történelmi filmeket és regényeket is bemutatnak, az alkotók részvételével pódiumbeszélgetést tartanak az esztergomi vármúzeum nagytermében.

A találkozón mutatják be a Királyok és keresztek című, Nyugat-Európában is megjelent magyar történelmi képregény második kötetét Kutyák és farkasok címmel. Akiadvány már német, holland és francia kiadónál is megjelent – mondta el Németh Levente grafikus, a Szent István korát bemutató történelmi képregény első részének rajzolója.

A történelmi képregények nagyon népszerűek Nyugat-Európában, elég ha csak a hat évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Asterixre gondolunk, amely milliós példányszámban fogy francia nyelvterületen.

A megnyitót követően kihirdetik az esztergomi Balassa Társaság történelmi képregény pályázatának eredményét, majd cseh, lengyel és szlovák alkotók mutatják be, hogyan jelenik meg közös történelmünk a képregényen keresztül. Az érdeklődők megismerkedhetnek az idei év újdonságaival, lesz a kiterjesztett valóság technológiáját használó bemutató, valamint térbeli vármakett-nyomtatás és közös képregényrajzolás.

Ópusztaszer - Szobori búcsú

Vasárnap rendezik a Szobori búcsút az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, az ünnepen a monostor romjai között tartott szentmisén adják át a Szer Üzenete-díjat, tájékoztatta Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője az MTI-t.

Az ünnep az emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódik, hogy a környékbeliek több mint száz évvel ezelőtt jöttek itt össze először, hogy megemlékezzenek Árpádról, a honszerző vezérről. Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékmű országos jelentőségű nemzeti búcsújáróhellyé vált. Az első világháború alatt a látványos ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást. A rendezvény a harmincas években éledt újjá, s időpontja augusztusról szeptemberre került át. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a helyiek "Szobori búcsú" néven kezdték emlegetni a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezéseket. A búcsújárásnak a második világháború vetett véget.

A Szobori búcsú eredeti üzenetével, több mint egy évtizede, 2007-ben, Árpád halálának 1100. évfordulóján éledt újjá. Ebben az évben Szer Üzenete néven az Emlékpark díjat alapított. A monostor romjai között bemutatott szentmisén adják át évről évre az elismerést, olyan magyar embereknek, akik életükkel, munkájukkal Szer üzenetét - hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet - juttatják el az emberekhez.

Idén rendhagyó módon, nem egy személy részesül az elismerésben, hanem a húszéves Ismerős Arcok zenekarnak ítélték oda a díjat. A formáció dalszövegeiben azok a nemzeti, kulturális, emberi és családi értékek jelennek meg, amelyek Szer Üzenetét, Ópusztaszer mondanivalóját is áthatják.

Vasárnap a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovas kocsikon érkeznek a búcsúra. Az ünnep alkalmából kitárul a székelykapu és ingyenes programokkal várják a kikapcsolódni, ünnepelni vágyókat. A szentmisét követően honfoglalás-kori lovasbemutatót tartanak, a skanzenben kemencés finomságok sülnek, autentikus dél-alföldi tekerő muzsika szól, a gyerekeket interaktív játszóház fogadja. Délután pedig látványos ügyességi versenyen mérik össze tudásukat a lovaskocsikkal érkezők a nagyréten.

Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fesztivál

program

esztergom

ópusztaszer

képregény

történelem

búcsú

szórakozás