Sportoló nagymacska: így üti el az időt a Budakeszi Vadaspark lakója

HelloVidék   
  Megosztom
Sportoló nagymacska: így üti el az időt a Budakeszi Vadaspark lakója

Az állatkertekben, vadasparkokban élő állatoknak egy dologból rengeteg van, ez pedig az idő. Hogy megfelelően és tartalmasan tölthessék el, az állatgondozók különböző problémákkal szembesítik őket. Rita, a Budakeszi Vadaspark nőstény hiúza például egy kosárlabda segítségével fejlesztheti vadászösztöneit. Mindez az úgynevezett környezetgazdagítás része.

A környezetgazdagítás az állatoknak olyan, mint számunkra elolvasni egy jó könyvet, kipróbálni egy új sportot, megkóstolni egy egzotikus ételt, vagy találkozni addig ismeretlen emberekkel. Valami változatosság, ami megtöri a hétköznapok egyhangúságát

– mondta Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark trénere.

A vadasparkban, állatkertben élő állatokat a gondozók különféle problémákkal szembesítik Ez lehet egy tréning, amelynek során új, hasznos viselkedéselemeket tanulnak, mint például besétálni egy szállítóládába. De lehet az élelem elrejtése, szétszórása, amivel modellezhetjük a zsákmány felkutatását és megszerzését. A környezetgazdagítás kivitelezéséhez fontos, hogy az állatgondozó tudjon gondolkozni a rá bízott állat fejével, értse meg viselkedésének jelzéseit, ismerje a faj biológiáját

– tette hozzá a szakember.

A közleményhez csatolt videón az látható, ahogy Rita, a Budakeszi Vadaspark nőstény hiúza egy kosárlabdával játszik, próbálja levadászni, pofozgatja, mintha csak egy házi macska tenné. Eleinte tartott az új, ismeretlen tárgytól, de aztán a kíváncsisága legyűrte a „félelmet”, és önfeledt játékba kezdett a legújabb szerzeményével. Ez az egyszerű tárgy egyfelől fizikailag is megmozgatja az állatot, másfelől pedig friss inger, megoldandó probléma, megismerendő dolog számára, amellyel a szellemi egészségét tudják megőrizni a szakemberek.

A környezetgazdagítás része az is, hogy az állatkertekben született állatokat a gondozóik, trénereik folyamatosan feladatok, új, megoldandó szituációk elé állítják, hogy például a jutalomfalatokat megszerezzék. Ennek egyik része a környezet megváltoztatása, a kifutók rendszeres átrendezése, mint ahogy ez 2018 őszén és tavaszán Csabi és Rita, a két hiúz kifutójával is történt. Ezen felül a tréningek és egyéb foglalkozások során az állatok elméjét is tornáztatják a gondozók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hiúz

macska

állat

állatkert

budakeszi

budakeszi vadaspark

vadaspark