Sportoló nagymacska: így üti el az időt a Budakeszi Vadaspark lakója

HelloVidék   
  Megosztom
Sportoló nagymacska: így üti el az időt a Budakeszi Vadaspark lakója

Az állatkertekben, vadasparkokban élő állatoknak egy dologból rengeteg van, ez pedig az idő. Hogy megfelelően és tartalmasan tölthessék el, az állatgondozók különböző problémákkal szembesítik őket. Rita, a Budakeszi Vadaspark nőstény hiúza például egy kosárlabda segítségével fejlesztheti vadászösztöneit. Mindez az úgynevezett környezetgazdagítás része.

A környezetgazdagítás az állatoknak olyan, mint számunkra elolvasni egy jó könyvet, kipróbálni egy új sportot, megkóstolni egy egzotikus ételt, vagy találkozni addig ismeretlen emberekkel. Valami változatosság, ami megtöri a hétköznapok egyhangúságát

– mondta Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark trénere.

A vadasparkban, állatkertben élő állatokat a gondozók különféle problémákkal szembesítik Ez lehet egy tréning, amelynek során új, hasznos viselkedéselemeket tanulnak, mint például besétálni egy szállítóládába. De lehet az élelem elrejtése, szétszórása, amivel modellezhetjük a zsákmány felkutatását és megszerzését. A környezetgazdagítás kivitelezéséhez fontos, hogy az állatgondozó tudjon gondolkozni a rá bízott állat fejével, értse meg viselkedésének jelzéseit, ismerje a faj biológiáját

– tette hozzá a szakember.

A közleményhez csatolt videón az látható, ahogy Rita, a Budakeszi Vadaspark nőstény hiúza egy kosárlabdával játszik, próbálja levadászni, pofozgatja, mintha csak egy házi macska tenné. Eleinte tartott az új, ismeretlen tárgytól, de aztán a kíváncsisága legyűrte a „félelmet”, és önfeledt játékba kezdett a legújabb szerzeményével. Ez az egyszerű tárgy egyfelől fizikailag is megmozgatja az állatot, másfelől pedig friss inger, megoldandó probléma, megismerendő dolog számára, amellyel a szellemi egészségét tudják megőrizni a szakemberek.

A környezetgazdagítás része az is, hogy az állatkertekben született állatokat a gondozóik, trénereik folyamatosan feladatok, új, megoldandó szituációk elé állítják, hogy például a jutalomfalatokat megszerezzék. Ennek egyik része a környezet megváltoztatása, a kifutók rendszeres átrendezése, mint ahogy ez 2018 őszén és tavaszán Csabi és Rita, a két hiúz kifutójával is történt. Ezen felül a tréningek és egyéb foglalkozások során az állatok elméjét is tornáztatják a gondozók.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hiúz

macska

állat

állatkert

budakeszi

budakeszi vadaspark

vadaspark