Ezt tudnod kell a biztonságos sétához: mutatjuk, mit ne egyen meg a blöki!

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ezt tudnod kell a biztonságos sétához: mutatjuk, mit ne egyen meg a blöki!

Az őszi kutyasétáltatásnál nincs is jobb, hiszen a kánikulának már nyoma sincs, a téli hideg viszont még messze jár, így az idő kellemes a kinti időtöltéshez. Ősszel a természet igen színes, lehullott levelek vannak mindenütt, és kedvencünk gyakran túrja bele orrát a levélkupacokba, ha szagot fog. Jobb azonban vigyázni, mivel néhány őszi növény mérgező a kutyák számára, ép ezért ajánlott figyelnünk, mit is talált kedvencünk.

A PDSA, angol kutyavédő szervezet szerint akkor tudjuk legjobban megóvni kutyáinkat a bajtól, ha tudjuk, mire kell figyelnünk. Mivel a kutyák hajlamosak mindent megrágni, aminek érdekes szaga van, a gazdinak kell gondoskodnia róla, hogy ne egyenek meg semmit, ami mérgező. A következő őszi növényeket mindenképp kerüljük el, ugyanis ezek mérgezőek a négylábúak számára – írja a Country Living.

1. Makk és vadgesztenye

A makk, és a vadgesztenye rendkívül mérgező a kutyák számára, amennyiben sokat esznek meg belőlük. Ez a két termés ugyanis csersavat tartalmaz, mely nagy mennyiségben mérgező hatású a kutya májára és veséjére. Ezek a termések ősszel a lehullott falevelek alatt bújnak meg, így a kutyák könnyen hozzájuthatnak. Néhány szem még nem veszélyes, de jobb, ha nem hagyjuk nekik, hogy sokat egyenek belőlük.

2. Közönséges tiszafa

A tiszafa tűlevelei és magjai sok állat számára mérgezőek, ideértve a kutyákat, a lovakat és a juhokat is. A levelek elfogyasztása veszélyes következményekkel járhat, súlyos esetekben akár halálhoz is vezethet. A levelek igen jellegzetesek, így érdemes memorizálnunk őket, mert könnyedén azonosíthatjuk őket később.

3. Őszi krókusz

Ez az őszi virág bár gyönyörű, ám igencsak mérgező azoknak az állatoknak, akik túl közel kerülnek hozzá. A krókusz virága és gumója is mérgező: hányást, hasmenést, sőt ájulást is okozhat.

4. Hortenzia

A hortenzia rendkívül mérgező mind a macskákra, mind a kutyákra, mivel cianidot tartalmaz. A növény bár az emberre nem jelent veszélyt, a levelek és virágok bizonyos mennyiségen felüli elfogyasztása az állatoknál hányást, és hasmenést is okozhat, ezért mindenképp próbáljuk meg távol tartani háziállatainkat tőle.

Amennyiben kedvencünk sokáig a levelek közt kutat, esetleg rágcsálni kezd, ajánlott megnézni, mit talált, vagy elhívni onnan. Ilyen esetben jól jöhet a „pfúj” vezényszó, ami akkor is hatásos, ha túl messze vagyunk ahhoz, hogy kedvencünktől elvehessük, amit talált. A mérgezés egyértelmű jelei a következők:

  • hányás
  • hasmenés
  • reszketés
  • légzési probléma

Nem minden esetben lépnek fel rövid időn belül a fent említett tünetek, így a séta után ajánlott figyelni kedvencünk viselkedésére. Ha később jelentkeznek a tünetek, vagy más elváltozásra leszünk figyelmesek, akkor azonnal vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal. Ne feledjük, hogy a kutyák szervezetén gyorsabban átfut a mérgezés, így akár rövid időn belül is bekövetkezhet a baj.

Amikor ősszel sétálunk, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk minden veszélyes növénnyel, amely kárt okozhat kedvencünknek. Figyeljünk rájuk, és próbáljuk olyan területen sétáltatni, melyről tudjuk, hogy ott nincsenek mérgező növények.

- mondta Olivia Anderson-Nathan, a PDSA munkatársa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

kedvenc

állat

egészség

mérgezés

növény

ősz

sétáltatás

szabadidő