Kár lenne kihagyni: ilyen lesz idén a Tihanyi Garda Fesztivál

MTI   
  Megosztom
Kár lenne kihagyni: ilyen lesz idén a Tihanyi Garda Fesztivál

Pénteken kezdődik a 18. Tihanyi Garda Fesztivál, a háromnapos rendezvényen egyebek mellett halsütéssel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, főzőversennyel várják az érdeklődőket – tájékoztatott a program szervezője.

Rózsa Éva Eszter elmondta, hogy a város egykori gardahalászatának hagyományait elevenítik fel halsütéssel és a garda vermelőhelyének megtekintésével. A kikötést követően a hajóállomásról az apátságig vonulnak a résztvevők szombaton, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, ezt követően borlovagrendi avatással folytatódnak a programok.

Vasárnap halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek a Visszhang-dombon, melyre már több mint 31 nevezés érkezett.. Ezen kívül a Palinta társulat koncertje várja a legkisebbeket, akik kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. A főzőverseny eredményhirdetését követően a Bon bon együttes lép színpadra, majd bál zárja a rendezvényt. A fesztivál díszvendége Csopak városa lesz.

Kísérőprogramként a 18. századba kalauzolja az idegenvezető az érdeklődőket, akik megismerhetik a királyi és a szerzetesi kriptát, valamint néhány 18. századi liturgikus tárgyat a Bencés Apátságban. A hálaadó szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz.

A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít. A gardák ősszel csapatokba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze. A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a "látott hal".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tihany

fesztivál

program

programajánló

rendezvény

hétvége