Kár lenne kihagyni: ilyen lesz idén a Tihanyi Garda Fesztivál

MTI   
  Megosztom
Kár lenne kihagyni: ilyen lesz idén a Tihanyi Garda Fesztivál

Pénteken kezdődik a 18. Tihanyi Garda Fesztivál, a háromnapos rendezvényen egyebek mellett halsütéssel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, főzőversennyel várják az érdeklődőket – tájékoztatott a program szervezője.

Rózsa Éva Eszter elmondta, hogy a város egykori gardahalászatának hagyományait elevenítik fel halsütéssel és a garda vermelőhelyének megtekintésével. A kikötést követően a hajóállomásról az apátságig vonulnak a résztvevők szombaton, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, ezt követően borlovagrendi avatással folytatódnak a programok.

Vasárnap halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek a Visszhang-dombon, melyre már több mint 31 nevezés érkezett.. Ezen kívül a Palinta társulat koncertje várja a legkisebbeket, akik kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. A főzőverseny eredményhirdetését követően a Bon bon együttes lép színpadra, majd bál zárja a rendezvényt. A fesztivál díszvendége Csopak városa lesz.

Kísérőprogramként a 18. századba kalauzolja az idegenvezető az érdeklődőket, akik megismerhetik a királyi és a szerzetesi kriptát, valamint néhány 18. századi liturgikus tárgyat a Bencés Apátságban. A hálaadó szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz.

A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít. A gardák ősszel csapatokba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze. A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a "látott hal".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tihany

fesztivál

program

programajánló

rendezvény

hétvége