Öröm az ürömben: nem hiába emelnek a balatoni horgászjegyen, több hal is lesz a vízben

HelloVidék   
  Megosztom
Öröm az ürömben: nem hiába emelnek a balatoni horgászjegyen, több hal is lesz a vízben

Kilenc év után drágulnak a Balatonra érvényes horgászjegyek, az emeléssel párhuzamosan ugyanakkor több hal is kerül a tóba.

Mi is beszámoltunk róla, hogy átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik jövőre a balatoni horgászjegyek ára. Kilenc éve nem változtattak a horgászjegyek árán, ezért szükség volt a rendezésre. A balatonihal.hu honlapon a Balatoni Halgazdálkodási Társaság összegyűjtötte, mit kap a horgász a jegyárért cserébe. E szerint azok, akik a Balatonnál horgásznak

  • lehetőséget kapnak az ország egyik legszebb vizén rekreációs tevékenységet végezni, kikapcsolódni
  • szabályozott keretek között akár 100 darab méretkorlátozással védett halat is hazavihetnek.

A társaság leírta, hogy a jegybevételből finanszírozzák a haltelepítéseket és a halőrzést is, és mivel nonprofit alapon működnek, így a jegyáremelést visszaforgatják ebbe a két tevékenysége. Az emelést azt indokolta, hogy az elmúlt években megnőttek a bérköltségek és a halőrzés költségei. Hozzátették, hogyha az éves infláció mértékével emeltek volna árat, akkor jóval magasabb áremelkedést eszközöltek volna 10-20 százalékos emelésnél.

A társaság azért tudta megtenni, hogy nem emelt árat, mert hatékonyan működött a szervezet, ugyanakkor a jegyforgalom növekedésének üteme 2019-re lelassult, a költségek további emelkedése pedig már kikényszerítette a horgászjegyek árának emelését. A társaság az ifjúsági, gyermek és turista jegyek árain nem változtatott, hogy a fiatal korosztályoknak és a kezdő vendéghorgászoknak minél könnyebben elérhető legyen a horgászat, mint kikapcsolódás.

A jegyáremelkedés mellett jó hírt is közölt a társaság a horgászoknak, ugyanis többlet telepítések is várhatóak a tavon. Ahogy írják, "Társaságunk éves pontytelepítési kötelezettsége 300 tonna a két- és háromnyaras korosztályból. Ezt a számot a gazdálkodásunk eredményének függvényében rendszeresen felülmúljuk, 2018-ban például 65 tonna pluszt engedtünk a Balatonba. Már jövőre is igyekszünk tovább növelni ezt a számot, 2021-től pedig az akkorra termelésbe kerülő új tógazdaságoknak és a mostani jegyáremelésnek köszönhetően tervezhetjük, hogy 400 tonna pontyot fogunk tudni a Balatonba telepíteni."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgász

horgászat

balaton

drágulás

horgászjegy

engedély

jegy