Öröm az ürömben: nem hiába emelnek a balatoni horgászjegyen, több hal is lesz a vízben

HelloVidék   
  Megosztom
Öröm az ürömben: nem hiába emelnek a balatoni horgászjegyen, több hal is lesz a vízben

Kilenc év után drágulnak a Balatonra érvényes horgászjegyek, az emeléssel párhuzamosan ugyanakkor több hal is kerül a tóba.

Mi is beszámoltunk róla, hogy átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik jövőre a balatoni horgászjegyek ára. Kilenc éve nem változtattak a horgászjegyek árán, ezért szükség volt a rendezésre. A balatonihal.hu honlapon a Balatoni Halgazdálkodási Társaság összegyűjtötte, mit kap a horgász a jegyárért cserébe. E szerint azok, akik a Balatonnál horgásznak

  • lehetőséget kapnak az ország egyik legszebb vizén rekreációs tevékenységet végezni, kikapcsolódni
  • szabályozott keretek között akár 100 darab méretkorlátozással védett halat is hazavihetnek.

A társaság leírta, hogy a jegybevételből finanszírozzák a haltelepítéseket és a halőrzést is, és mivel nonprofit alapon működnek, így a jegyáremelést visszaforgatják ebbe a két tevékenysége. Az emelést azt indokolta, hogy az elmúlt években megnőttek a bérköltségek és a halőrzés költségei. Hozzátették, hogyha az éves infláció mértékével emeltek volna árat, akkor jóval magasabb áremelkedést eszközöltek volna 10-20 százalékos emelésnél.

A társaság azért tudta megtenni, hogy nem emelt árat, mert hatékonyan működött a szervezet, ugyanakkor a jegyforgalom növekedésének üteme 2019-re lelassult, a költségek további emelkedése pedig már kikényszerítette a horgászjegyek árának emelését. A társaság az ifjúsági, gyermek és turista jegyek árain nem változtatott, hogy a fiatal korosztályoknak és a kezdő vendéghorgászoknak minél könnyebben elérhető legyen a horgászat, mint kikapcsolódás.

A jegyáremelkedés mellett jó hírt is közölt a társaság a horgászoknak, ugyanis többlet telepítések is várhatóak a tavon. Ahogy írják, "Társaságunk éves pontytelepítési kötelezettsége 300 tonna a két- és háromnyaras korosztályból. Ezt a számot a gazdálkodásunk eredményének függvényében rendszeresen felülmúljuk, 2018-ban például 65 tonna pluszt engedtünk a Balatonba. Már jövőre is igyekszünk tovább növelni ezt a számot, 2021-től pedig az akkorra termelésbe kerülő új tógazdaságoknak és a mostani jegyáremelésnek köszönhetően tervezhetjük, hogy 400 tonna pontyot fogunk tudni a Balatonba telepíteni."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgász

horgászat

balaton

drágulás

horgászjegy

engedély

jegy