Nudista strandok, nudista helyek Magyarországon: cím, nyitvatartás, szabályzat

HelloVidék   
  Megosztom
Nudista strandok, nudista helyek Magyarországon: cím, nyitvatartás, szabályzat

Mi a nudizmus, más néven naturizmus és hol vannak a legjobb naturista strandok? Mutatjuk, mik a legnépszerűbb magyar nudista helyek, ahol nyugodtan élvezhetjük a meztelen fürdőzést!

A meztelenséget a világ egyes részein természetesnek tartják, máshol akár törvénnyel is tilthatják. Magyarország szerencsére nem tartozik az utóbbi kategóriába, itt lehetőségünk van szabadidőnk naturista eltöltésére külön erre a tevékenységekre kijelölt strandokon, kempingekben.

Mi a nudizmus, másnéven naturizmus?

A nudisták olyan emberek, akik szeretnek naturista közösségekben időt tölteni, többnyire a szabadban kempingezni, strandolni. Nézeteik szerint úgy az igazi a fürdőzés, ha a víz és a napfény természetes módon az egész testüket éri, bőrük a levegőn szabadon szellőzik. A nudizmus egy külön életforma, ami nekik a természetességről szól, de meglepő lehet olyanok számára, akik nincsenek hozzászokva a meztelen testek látványához. A nudista strandok általában elkülönített partszakaszokon vannak berendezkedve, hogy a kéretlen pillantásoktól megkíméljék magukat és családjukat.

Ér kukkolni? Íme nudizmus szabályai!

  • A nudisták körében mind a kukkolás, mind a magamutogatás igen nagy udvariatlanságnak számít. A legtöbb emberben tévhitek élnek arról, hogyan is kell elképzelni egy ilyen közösséget: az igazság az, hogy az egész időtöltés mindenféle szexuális töltettől semleges; átlagos családok töltenek együtt időt a természetben.
  • A nudista strandok dolgozói ruhát viselnek, és hozzá vannak szokva a meztelenséghez, így ők sem veszélyeztetik a kempingezők nyugalmát.
  • A közös helyiségekben, például a büfében mindenki a saját törölközőjén foglal helyet, hogy minden higiénikus maradjon, mindemellett mások törölközőjére ülni is illetlenség.
  • A nudista helyek tiltják a fényképezkedést. Ennek érthető okai vannak: senki sem szeretné, ha mások megörökítenék, miközben meztelenül napozik, grillezik, vagy sportol.

Délegyháza: az első magyar naturista strand

A ’70-es években, a délegyházi kavicsbányák tavainál alakultak ki az első nudista strandok, közösségek. A kavicsbányákból létrejött tavak magukhoz vonzották a máshol zaklatott, üldözött naturistákat, akik itt rendezkedtek be, majd alakították ki a strandoláshoz a megfelelő infrastruktúrát: WC-ket építettek, megszervezték a hulladékelszállítást, majd megjelentek a zuhanyzók, büfék, kempingek. A délegyházi nudista strandnak olyan nagy lett a népszerűsége 1983-ra, hogy abban az évben engedélyt kaptak a Magyar Nudisták Egyesületének a létrehozására.

Csökkenő népszerűség?

A szocializmus végén különleges szabadságjogot, kikapcsolódást jelentett a naturista életmód, ám a ’90-es évektől csökkenésnek indult ezeknek a strandoknak, kempingeknek a látogatottsága. Ma a nudista strandokat főleg családok és nyugdíjasok látogatják, a fiatalok kevésbé érdeklődnek e természetközeli kikapcsolódás iránt.

Azok viszont, akik szeretnék kipróbálni ezt a különleges élményt, most is tudnak válogatni a nudista helyek, naturista strandok közül.

A legjobb magyar nudista strandok

  • Délegyháza, Naturista Oázis Kemping
  • Balatonakali, Levendula Naturista Kemping
  • Balatonberény, Naturista Strand és Kemping
  • Sziksósfürdő, Naturista Strand és Kemping
  • Szigetmonostor, Naturista Park
  • Nemesbük, Angela Farm Naturista Kemping

Nyitva tartás és jegyárak

  • Mikor menjünk? A kempingeket leggyakrabban áprilisban nyitják meg a látogatók számára és szeptemberben vesznek búcsút a szezontól. Ha ki szeretnénk próbálni a naturista üdülést, erre az időszakra időzítsük, hiszen ilyenkor van a legjobb idő a ruha nélküli szabadidős programokhoz.
  • Ha az árakat vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy családdal, baráti társasággal éri meg a legjobban ezeket a kempingeket meglátogatnunk: egy hosszúhétvége csúcsszezonban (3 éjszaka, faházban, hétvégével, parkolással, júniusban) egy négytagú család számára 100.000. Ft alatti költség.
  • A legtöbb ilyen strandon, kempingben kedvezményekre jogosultak az MNE (Magyar Nudista Egyesület) és annak társegyesületeinek tagjai, valamint olcsóbb az elő- és az utószezon is.
  • A kemping mellett lehetőségünk van strandolás céljából napijegyek váltására is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nudista

nudista strandok

naturista

meztelen

kirándulás

strand

utazás

kirándulás

kemping