Nudista strandok, nudista helyek Magyarországon: cím, nyitvatartás, szabályzat

HelloVidék   
  Megosztom
Nudista strandok, nudista helyek Magyarországon: cím, nyitvatartás, szabályzat

Mi a nudizmus, más néven naturizmus és hol vannak a legjobb naturista strandok? Mutatjuk, mik a legnépszerűbb magyar nudista helyek, ahol nyugodtan élvezhetjük a meztelen fürdőzést!

A meztelenséget a világ egyes részein természetesnek tartják, máshol akár törvénnyel is tilthatják. Magyarország szerencsére nem tartozik az utóbbi kategóriába, itt lehetőségünk van szabadidőnk naturista eltöltésére külön erre a tevékenységekre kijelölt strandokon, kempingekben.

Mi a nudizmus, másnéven naturizmus?

A nudisták olyan emberek, akik szeretnek naturista közösségekben időt tölteni, többnyire a szabadban kempingezni, strandolni. Nézeteik szerint úgy az igazi a fürdőzés, ha a víz és a napfény természetes módon az egész testüket éri, bőrük a levegőn szabadon szellőzik. A nudizmus egy külön életforma, ami nekik a természetességről szól, de meglepő lehet olyanok számára, akik nincsenek hozzászokva a meztelen testek látványához. A nudista strandok általában elkülönített partszakaszokon vannak berendezkedve, hogy a kéretlen pillantásoktól megkíméljék magukat és családjukat.

Ér kukkolni? Íme nudizmus szabályai!

  • A nudisták körében mind a kukkolás, mind a magamutogatás igen nagy udvariatlanságnak számít. A legtöbb emberben tévhitek élnek arról, hogyan is kell elképzelni egy ilyen közösséget: az igazság az, hogy az egész időtöltés mindenféle szexuális töltettől semleges; átlagos családok töltenek együtt időt a természetben.
  • A nudista strandok dolgozói ruhát viselnek, és hozzá vannak szokva a meztelenséghez, így ők sem veszélyeztetik a kempingezők nyugalmát.
  • A közös helyiségekben, például a büfében mindenki a saját törölközőjén foglal helyet, hogy minden higiénikus maradjon, mindemellett mások törölközőjére ülni is illetlenség.
  • A nudista helyek tiltják a fényképezkedést. Ennek érthető okai vannak: senki sem szeretné, ha mások megörökítenék, miközben meztelenül napozik, grillezik, vagy sportol.

Délegyháza: az első magyar naturista strand

A ’70-es években, a délegyházi kavicsbányák tavainál alakultak ki az első nudista strandok, közösségek. A kavicsbányákból létrejött tavak magukhoz vonzották a máshol zaklatott, üldözött naturistákat, akik itt rendezkedtek be, majd alakították ki a strandoláshoz a megfelelő infrastruktúrát: WC-ket építettek, megszervezték a hulladékelszállítást, majd megjelentek a zuhanyzók, büfék, kempingek. A délegyházi nudista strandnak olyan nagy lett a népszerűsége 1983-ra, hogy abban az évben engedélyt kaptak a Magyar Nudisták Egyesületének a létrehozására.

Csökkenő népszerűség?

A szocializmus végén különleges szabadságjogot, kikapcsolódást jelentett a naturista életmód, ám a ’90-es évektől csökkenésnek indult ezeknek a strandoknak, kempingeknek a látogatottsága. Ma a nudista strandokat főleg családok és nyugdíjasok látogatják, a fiatalok kevésbé érdeklődnek e természetközeli kikapcsolódás iránt.

Azok viszont, akik szeretnék kipróbálni ezt a különleges élményt, most is tudnak válogatni a nudista helyek, naturista strandok közül.

A legjobb magyar nudista strandok

  • Délegyháza, Naturista Oázis Kemping
  • Balatonakali, Levendula Naturista Kemping
  • Balatonberény, Naturista Strand és Kemping
  • Sziksósfürdő, Naturista Strand és Kemping
  • Szigetmonostor, Naturista Park
  • Nemesbük, Angela Farm Naturista Kemping

Nyitva tartás és jegyárak

  • Mikor menjünk? A kempingeket leggyakrabban áprilisban nyitják meg a látogatók számára és szeptemberben vesznek búcsút a szezontól. Ha ki szeretnénk próbálni a naturista üdülést, erre az időszakra időzítsük, hiszen ilyenkor van a legjobb idő a ruha nélküli szabadidős programokhoz.
  • Ha az árakat vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy családdal, baráti társasággal éri meg a legjobban ezeket a kempingeket meglátogatnunk: egy hosszúhétvége csúcsszezonban (3 éjszaka, faházban, hétvégével, parkolással, júniusban) egy négytagú család számára 100.000. Ft alatti költség.
  • A legtöbb ilyen strandon, kempingben kedvezményekre jogosultak az MNE (Magyar Nudista Egyesület) és annak társegyesületeinek tagjai, valamint olcsóbb az elő- és az utószezon is.
  • A kemping mellett lehetőségünk van strandolás céljából napijegyek váltására is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nudista

nudista strandok

naturista

meztelen

kirándulás

strand

utazás

kirándulás

kemping